To już dzisiaj- Światowy Dzień Pieczenia, czyli dzień w którym każdy może spróbować swoich sił w pieczeniu. U mnie już od samego rana kuchenny zamęt. Resztki ubitej śmietany, pełna makutra i rozgrzany piekarnik. A to dopiero początek! Mam w planie wypróbowć pomarańczowo-bezowe babeczki maślane i belgijskie ciasto czekoladowe.
Pieczenie ciast daje mi ogromną radość. Jakkolwiek powszechnie się uważa, że jest to trudne zajęcie to przygotowanie blachy babeczek czy kruchej tarty z owocami nie trwa dłużej niż 45 minut, a nastrój i poziom satysfakcji zdecydowanie wzrasta. I choć jest dopiero 8 rano, to pachnąca aura sprawiła że mogę na chwilę zapomnieć o troskach dnia codziennego.
Na liście 100 przepisów dostępnej pod tym adresem, każdy znajdzie dla siebie wyzwanie, począwszy od upieczenia zwykłej babki do wypieku, który dotychczas zrobił jedynie Buddy Valastro – światowej sławy szef kuchni (może kojarzycie z programu Słodki Biznes? :). Na 48 pozycji jest i również moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójenj białej czekolady. Długo nie trzeba było mnie namawiać do udziału w tym wydarzeniu, tym bardziej, że w 2012 r. w tym projekcie brała udział sama Nigella Lawson!
A zatem na który przepis dzisiaj się decydujecie?
Moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójenj białej czekolady
oraz największe wyzwanie World Baking Day 2013- Ciasto ptysiowe- właściciela słynnej Carlo’s Bakery w New Jersey- Buddego Valastro.
A już jutro zapraszam na słodką niespodziankę, którą przygotowałam specjalnie na zbliżające się najważnijesze święto! Kojarzycie jakie?
ooo.. szklana dzieża
pozazdrościłam :)
ciasto ptysiowe – omg! mmmmmmmmmmmm :)
ps. fajne haslo na to swieto „19 maja swiat piecze odwazniej niz dotad” :) przejrzalam wszystkie przepisy z tego konkursu – to okrutne nie moc tego wszystkeigo sprobowac!! :-)))
Z okazji dnia pieczenia zapraszam Cię Zosiu na placek z rabarbarem i chrupiącą kruszonką.
Kultowe ciasto kuchni polskiej !
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/
czekam z niecierpliwością na propozycję, by sprawić radość Mamie!:)
Co do święta to oczywiscie chodzi o Dzień Matki – ja też planuję z tej okazji specjalny cykl na swoim blogu
dokladnie, Dzien Mamy. Trzeba wymyslec cos specjalnego :) Zosiu, czekamy na Twoj Mamowy Post ;-))
Buddy Valastro jest bogiem a jego torty zwalają z nóg :)
:-))) to prawda!
Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam, bo wszystkie składniki „wyszły” wczoraj, a dziś sklepy pozamykane. Zanim jednak będę mogła spróbować przepisu Buddy’ego, będę musiała trochę poćwiczyć na Twoich przepisach, Zosiu, by chociaż trochę zbliżyć się do mistrzowskiego poziomu :)
a Ty tak zawsze fajnie opowiesz o gotowaniu,ze az chce sie piec:)
Zosiu, fajnie, że w Twojej kuchni pracowicie od rana, z pewnością też pachnąco;-) Czekam niecierpliwie na propozycję pyszności na Dzień Mamy! Jeszcze raz gratuluję udziału w pieczeniowym wydarzeniu. Pozdrawiam serdecznie:-) Marta.
Szybki P.S. Prześlicznie Ci w tej sukience:-)))
czekam na jutrzejszą niespodziankę!
zapraszam na kulinarne rozdanie i na indyka w pomarańczach!
http://www.cookplease.blogspot.com
Mniammm pysznie tam!:D patrzę na te wszystkie wypieki i burczy mi w brzuchu :P
Twoja niespodzianka to pewnie na Dzień Mamy?:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili:)
http://negativepositives.blogspot.com
szkoda,że nie skorzystałam z dnia pieczenia, ale w zasadzie piekłam w sobotę, a musiało stać do wczoraj w lodówce, więc sobie zaliczę ;)
Z okazji Dnia Mamy rzecz jasna! Czekam zatem <3
Ja juz czekam na niespodzianke… mam nadzieje, że bedzie smaczne i łatwe do przygotowania co bede mogła również zrobic dla swojej Mamy:)
Świetna sprawa z tą listą 100 przepisów :) Również lubię piec ciasta. Moim popisowym była zawsze beza Pavlovej – znajomi byli zszokowani – twierdzili, że przecież beza to jedno z najtrudniejszych do zrobienia ciast! Myślę, że cały sekret tkwi w tym, by nie myśleć o tym, jak coś jest trudne (jak tak zrobiłam), tylko po prostu … robić. Gdy kiedyś pomyślałam, że beza jest jednak trudna (za sprawą znajomych) i pomyślałam, że może opaść – tak też się stało! :):)
Powodzenia w dalszym odkrywaniu i pieczeniu :)
http://restlessblonde.blogspot.com/
Z okazji roczku Twojej córci ? :)
Zosiu, zachęcona przez Ciebie zajrzałam na stronę i postanowiłam wykorzystać któryś z przepisów, a dokładniej zainteresował mnie ten oto nr 91 ( od razu górna półka-a co!) http://worldbakingday.com/pl/jak-piec/czekoladowe-bezowe-brownie Jednakże w przepisie podane jest: „ubijać białka jaj z tartarusem”. Co to jest ów tartarus? nawet google nic mi nie mówią w tej sprawie :)
chyba Dnia Matki:)Tak Zosiu?:)
Tak jest :-)!
Zosiu obiecałaś wczoraj coś pysznego tzn niespodzianke ale mysle ze to bedzie cos wyśmienitego…. :) Ale chyba juz sie nie doczekam. Pozdrawiam:)
Zosia, pokaż też coś niecoś tę sukienkę ze zdjęcia. Ładna jest:)
Zosiu czekam z niecierpliwością na możliwość wydrukowania Twoich przepisów, nie ma opcji do wydruku co myślę ułatwiłoby życie wielu Twoim czytelniczkom :-) Ja póki co jestem skazana na kopiowanie i wydruk lub przepisuje je po prostu do zeszytu.
Pozdrawiam,
Kasia
Zosiu!
Czy tartę mogę robić w tortownicy? Nie mam odpowiedniego naczynia ceramicznego jak Ty Zosiu.. :( :* Pozdrawiam!
chyba mojej mamie zrobię taki torcik :)
zapraszam na trójkąciki z pomidorowym kurczakiem :) http://www.cookplease.blogspot.com
Zosiu, już niedługo pewnie i Twoja Hania będzie Ci składać życzenia 26.05 ;))
:-)))))
Zastanawia mnie jak śmietana i czekolada tworzą taki puszysty krem??? Zrobiłam dwa razy według przepisu i miałam płynną postać :(
Jakieś pomysły co mogło się stać?