Skip to main content

19.05.2013 Światowy Dzień Pieczenia!

To już dzisiaj- Światowy Dzień Pieczenia, czyli dzień w którym każdy może spróbować swoich sił w pieczeniu. U mnie już od samego rana kuchenny zamęt. Resztki ubitej śmietany, pełna makutra i rozgrzany piekarnik. A to dopiero początek! Mam w planie wypróbowć pomarańczowo-bezowe babeczki maślane i belgijskie ciasto czekoladowe. 

Pieczenie ciast daje mi ogromną radość.  Jakkolwiek powszechnie się uważa, że jest to trudne zajęcie to przygotowanie blachy babeczek czy kruchej tarty z owocami nie trwa dłużej niż 45 minut, a nastrój i poziom satysfakcji zdecydowanie wzrasta. I choć jest dopiero 8 rano, to pachnąca aura sprawiła że mogę na chwilę zapomnieć o troskach dnia codziennego.

Na liście 100 przepisów dostępnej pod tym adresem, każdy znajdzie dla siebie wyzwanie, począwszy od upieczenia zwykłej babki do wypieku, który dotychczas zrobił jedynie Buddy Valastro – światowej sławy szef kuchni (może kojarzycie z programu Słodki Biznes? :). Na 48 pozycji jest i również moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójenj białej czekolady. Długo nie trzeba było mnie namawiać do udziału w tym wydarzeniu, tym bardziej, że w 2012 r. w tym projekcie brała udział sama Nigella Lawson!

A zatem na który przepis dzisiaj się decydujecie?

Moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójenj białej czekolady

oraz największe wyzwanie World Baking Day 2013- Ciasto ptysiowe- właściciela słynnej Carlo’s Bakery w New Jersey- Buddego Valastro.

A już jutro zapraszam na słodką niespodziankę, którą przygotowałam specjalnie na zbliżające się najważnijesze święto! Kojarzycie jakie?

31 Odpowiedzi do “19.05.2013 Światowy Dzień Pieczenia!”

  1. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam, bo wszystkie składniki „wyszły” wczoraj, a dziś sklepy pozamykane. Zanim jednak będę mogła spróbować przepisu Buddy’ego, będę musiała trochę poćwiczyć na Twoich przepisach, Zosiu, by chociaż trochę zbliżyć się do mistrzowskiego poziomu :)

  2. Zosiu, fajnie, że w Twojej kuchni pracowicie od rana, z pewnością też pachnąco;-) Czekam niecierpliwie na propozycję pyszności na Dzień Mamy! Jeszcze raz gratuluję udziału w pieczeniowym wydarzeniu. Pozdrawiam serdecznie:-) Marta.

  3. szkoda,że nie skorzystałam z dnia pieczenia, ale w zasadzie piekłam w sobotę, a musiało stać do wczoraj w lodówce, więc sobie zaliczę ;)

  4. Ja juz czekam na niespodzianke… mam nadzieje, że bedzie smaczne i łatwe do przygotowania co bede mogła również zrobic dla swojej Mamy:)

  5. Świetna sprawa z tą listą 100 przepisów :) Również lubię piec ciasta. Moim popisowym była zawsze beza Pavlovej – znajomi byli zszokowani – twierdzili, że przecież beza to jedno z najtrudniejszych do zrobienia ciast! Myślę, że cały sekret tkwi w tym, by nie myśleć o tym, jak coś jest trudne (jak tak zrobiłam), tylko po prostu … robić. Gdy kiedyś pomyślałam, że beza jest jednak trudna (za sprawą znajomych) i pomyślałam, że może opaść – tak też się stało! :):)

    Powodzenia w dalszym odkrywaniu i pieczeniu :)

    http://restlessblonde.blogspot.com/

  6. Zosiu czekam z niecierpliwością na możliwość wydrukowania Twoich przepisów, nie ma opcji do wydruku co myślę ułatwiłoby życie wielu Twoim czytelniczkom :-) Ja póki co jestem skazana na kopiowanie i wydruk lub przepisuje je po prostu do zeszytu.
    Pozdrawiam,
    Kasia

  7. Zosiu!
    Czy tartę mogę robić w tortownicy? Nie mam odpowiedniego naczynia ceramicznego jak Ty Zosiu.. :( :* Pozdrawiam!

  8. Zastanawia mnie jak śmietana i czekolada tworzą taki puszysty krem??? Zrobiłam dwa razy według przepisu i miałam płynną postać :(
    Jakieś pomysły co mogło się stać?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.