Skład:
(przepis na 4-6 porcji)
1,5 l bulionu *
6-8 małych ziemniaków
150 g jogurtu naturalnego, Zott
ok. 400 g świeżych kurek
1/2 główki kalafiora
garść świeżego koperku
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
- Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy umyte i oczyszczone kurki (większe grzyby kroimy na kawałki). Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażymy przez 6-8 minut, stale mieszając. Całość przekładamy do dużego garnka. Dolewamy gorący bulion, ziemniaki i kurkumę. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut – po 10 minutach gotowania dodajemy różyczki kalafiora.
- Ugotowana zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z jogurtem i świeżym koperkiem.
* przepis na bulion:
600 g szpondra wołowego + 500 g skrzydeł indyka
2 l wody
3-4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka suszonego lubczyku
8 ziarenek pieprzu
kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5 cm)
1 pęczek włoszczyzny
A oto jak to zrobić:
1. Mięso dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz zioła. Zalewamy wodą. Doprowadzamy do gotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez min. 2 godziny.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Właśnie dlatego lubię końcówkę lata i początek jesieni – grzyby wprawdzie nie mają zbyt wiele właściwości odżywczych, ale bez wątpienia posiadają walory smakowe. Kurki to chyba moje ulubione grzyby. Można z nich zrobić tyle dań :) Świetny przepis :) Z pewnością przetestuję.
:-) Dzięki za wiadomość!
ależ cudowna stylizacja!!!! Cudo! A kurki zawsze i w każdej ilości :)
:*
Zosia jak ta zupa mega pysznie wygląda :)
Uwielbiam kurki! Wyglada pysznie :)
A u mnie dzisiaj brownie ze sliwkami Twojego przepisu Zosiu :*
Tak przystrojony stół wygląda obłednie.. :-) wszystko musi wyśmienicie smakować :-) pozdrawiam
Zosiu, jak pięknie! Uwielbiam odwiedzać Twoją stronę :) Przepis brzmi i wygląda świetnie na pewno wypróbuję :)
??
Witam,mam pytanie z innej,, beczki,,-w jaki sposób pielęgnuje Pani drewniany blat w kuchni?Z moim drewnianym mam bardzo dużo kłopotów, właśnie dziś olejowalam go po raz kolejny.Poza tym mam identyczne płytki na podłodze -piękne, ale prawda,że trudne do utrzymania w czystości? POZDRAWIAM serdecznie, Anna
jak smacznie;)
Wygląda obłędnie!! Troszkę mi ziemniaki nie pasują, ale jutro mam zamiar zrobić dwa warianty, bo kurek dostatek!! Pozdrawiam. :)