Skip to main content

Znowu poniedziałek i pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowe nuggetsy z kremowym sosem z ogórków gruntowych

*    *    *

 Poniedziałkowy dylemat. Mam po cichu nadzieję, że ktoś również dołączy do mnie. Po weekendzie ciężej wrócić do rutyny, a zamiast leniwych poranków i udoskonalania comfort food-u, trzeba włączyć wyższy bieg i gotować szybko, prosto i dość zdrowo. Jeśli również zmagacie się z bieżącą kulinarną codziennością, to z pewnością polubicie ten przepis. Domowe nuggetsy z indyka, które polubią nawet najmłodsi domownicy.

Skład:

domowe nuggetsy:

ok. 500 g indyka

1 mała marchewka

1 mała cebula

4-6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie, możemy użyć papryki wędzonej)

1 szklanka płatków kukurydzianych (użyłam bezglutenowych)

kremowy sos ogórkowy:

3 ogórki gruntowe:

ok. 220 ml jogurtu greckiego

1 pęczek szczypiorku

szczypta kuminu

1-2 łyżki oliwy z oliwek

sól morska i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Aby zrobić nuggetsy: marchewkę ścieramy na tarce na tzw. dużych oczkach, cebulę siekamy na drobną kostkę. Mięso z indyka, oliwę z oliwek i przyprawy umieszczamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Zmielone mięso łączymy z posiekaną cebulą i marchewką. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy * w rozgrzanym piekarniku w 22o stopni C przez 20-25 minut. Podajemy gorące z sosem.
  2. Aby zrobić sos: ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, odsączamy sok, a starty miąższ przekładamy do salaterki. Dodajemy jogurt i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według własnego smaku.

* smażone nuggetsy prawdopodobnie będą bardziej smakowały, bo dostają tłuszczu, ale wersja pieczona jest prawie tak samo dobra. Uwierzcie mi :)

21 Odpowiedzi do “Znowu poniedziałek i pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowe nuggetsy z kremowym sosem z ogórków gruntowych”

  1. U nas domowe nuggetsy/stripesy to ulubione danie dzieci, aczkolwiek skradnę Twój patent żeby robić je w piekarniku a nie na patelni, bo po patelni ja i cały dom jesteśmy do wywietrzenia 🙈🤣

  2. Świetny pomysł! Nieczęsto jadamy drób ale koniecznie do wypróbowania:) do tej pory robiłam podobne nugetsy z mielonej ryby ( najczęściej łosoś albo polędwica z dorsza) i wówczas przed płatkami obtaczałam w tartym grano padano. Myśle ze tutaj tez by się sprawdził. Pozdrawiam !

  3. Zosiu zastanawia mnie dlaczego dodałaś ze użyłaś płatków kukurydzianych bezglutenowych? Sądzę że każde płatki kukurydziane są bezglutenowe, kukurydza nie ma przecież glutenu.

    • Sama kukurydza jest bez glutenu, ale platki juz moga byc ze slodem jeczmiennym, czasami nawet z maka pszenna i wtedy nie spelniaja wskaznikow na produkt bezglutenowy.

      Pomysl z marchewka fajny. Ja do tej pory robilam taka szybka wersja – mieso z indyka lub kurczaka polewalam odrobina roztopionego, wystudzonego masla; platki kukurydziane kruszylam walkiem w woreczku strunowym i do srodka dodawalam mieso. Wtedy platki przyklejaja sie dokladnie i szybko:)

  4. Pani Zosiu, jak Pani blenduje mięso? Próbowałam wielokrtonie, ale nigdy mi to nie wychodzi.

    Pozdrawiam serdecznie

    • Jemy codziennie, są dostępne w większości super marketów. PS. Uprzejma prośba o nieco więcej uprzejmości..

  5. Rozumiem, że ogórki gruntowe podobnie jak czereśnie czy truskawki są dostępne przez cały rok w supermarketach, ale czy warto promować ich jedzenie w jesieni i zimie, kiedy ich wartość odżywcza jest żadna? Może lepiej wtedy zheść ogórki kiszone?

    • Wszystko zależy, czy mamy z dobrego źródła. Ogórki kiszone polecam zawsze o każdej porze roku.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.