* * *
Zapiekanki z bakłażanów przyrządza się w wielu regionach – ta najbardziej znana, to włoska parmigiana di melanzane przyrządzana ze smażonych plastrów bakłażana przekładanego serem i sosem pomidorowym, który później pieczemy. Kocham włoską kuchnię i często czerpię z niej inspirację, szczególnie późną wiosną, gdy większość warzyw ma już swój określony smak. Jest prosta, sezonowa i wykorzystuje ulubione pomidory, które w czerwcu są najsłodsze. Ciekawa jestem czy taka forma, już nieco letniego posiłku, spotka się z Waszym zainteresowaniem?
Skład:
(przepis na 4 porcje)
2 małe bakłażany albo 1 duży
4 pomidory
8-10 pieczarek
4-6 ząbków czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek pietruszki (opcjonalnie)
ok. 150 g tartego parmezanu
1 mozzarella
sól morska i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:
- Bakłażan kroimy na cienkie plastry, rozkładamy na desce i posypujemy solą. Odstawiamy.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, pieczarki, szczypiorek i kawałki pomidorów. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
- Gdy bakłażan zmięknie pod wpływem soli, panierujemy w tartym parmezanie.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pierwszą warstwę panierowanego bakłażana. Następnie dodajemy warstwę duszonych pomidorów i posypujemy posiekaną pietruszką. Ponawiamy czynność z warstwą bakłażana oraz pomidorów do momentu, aż skończą się składniki. Gdy forma się wypełni wierzch zapiekanki wykańczamy plastrami mozzarelli.
- Lasagne pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 min, tryb góra-dół. Podajemy na ciepło.
Wygląda pięknie! ❤️
Agnieszko 💕💕💕
Daniewygląda obłędnie, pani, Zosiu również
Pozdrawiam serdecznie 😊😉
Pani Kamilo😘🍀💕
Czy cukinia może zastąpić bakłażana? :)
Oczywiście💚
Zastanawiam się, czy zamiast bakłażana można wykorzystać cukinie? Chętnie wypróbuję przepis w domu jeszcze w tym tygodniu, ale dla dzieci, które wolą cukinię od bakłażana, dokonałabym takiej modyfikacji na drugiej blaszce:)
Och, pewnie! Początkowo miałam taki zamysł😋 spróbuj koniecznie! Uściski!
Pyszne 👍🥗
🍀
Hmm, sezon na pomidory chyba jeszcze się nie rozpoczął. Na pewno nie u mnie. Najsłodsze i najlepsze pomidory są pod koniec lipca i w sierpniu.
Hmmm a byłaś już na pobliskim rynku?
Pomidory w Polsce dojrzewają w sierpniu, bakłażany to warzywa jesienne. I chodzenie na rynek tego nie zmieni. Warzyw ze szklarni lub z importu nie mozna uznawać za sezonowe, inaczej sezon na pomidory trwałby caly rok. Ta zapiekanka będzie sezonowa we wrześniu, ale nie teraz. W tej chwili sezonowy jest w niej chyba tylko szczypiorek.
Nie kupuje warzyw na rynku ani w sklepie.. Mam własne z ogrodu.
Wspaniale!
wspaniały przepis Zosiu! w moim domu kochamy bakłażana!
Cudownie! Cieszę się bardzo, że trafiłam! 👩🍳
A ja chciałam zapytać co się stało ze sklepem Sophie Kids? Działa jeszcze?
Podbijam pytanie.
Pani Zosiu, zrobiłam w piątek. Wyszła przepyszna! Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam! 🙂
🩷🩷🩷🩷 to ja dziękuję za zaufanie!
Pomidory w czerwcu to szklarnia i nawozy lub import i doprawiacze mające zapewnić wygląd. Sezon , w Polsce, na pomidory to koniec lipca, sierpień i wrzesień. A na bakłażan koniec lata. Dziwne, że osoba od tylu łat zajmująca się kuchnią tego nie wie . Na targu i w markecie pomidory są cały rok. Ale przez to, że coś jest dostępne na Twoim rynku, nie znaczy, że jest sezonowe…
Zosia nie raz już udowodniła, że nie ma pojęcia o sezonowym gotowaniu. Ani o kryzysowym.
A dziękuję bardzo. Zastanawiam się jednak, dlaczego wciąż tu zaglądasz..😂
Pierwsze polskie są już w czerwcu, sama już je kupuję w lokalnym sklepie. Chyba nie myślisz, że te z babcinego ogródka są w sklepach.
Dziękuje pięknie za przepis🤍🤍🤍 mam w lodowce bakłażana i pieczarki i zastanawiałam sie co zrobić ale teraz już wiem. 🤍🤍🤍
Wiolu, trzymam kciuki!
Uściski!