Skip to main content

Warzywa w stylu STIR-FRY

IMG_7270

Warzywa w stylu stir – fry (czyt. mieszaj i smaż) to jedna z moich ulubionych potraw, którą w ostatnich dniach jem bez przerwy! Smażone na oleju kokosowym nie wymagają specjalnych dodatków i same w sobie to bogactwo smaków. Przygotowanie jest dziecinnie proste i praktycznie wystarczy odrobina cytryny, oliwy i pasty tahiny by sprawić, że to danie stanie się jeszcze lepsze. Ciekawa jestem czy Wam się spodoba?

IMG_7282

Skład:

(przepis dla 3-4 osób)

1 kiść brokułów

2 cukinie

3-4 pieczarki (opcjonalnie)

2-3 marchewki

1 pęczek zielonych szparagów

1 fenkuł

1 por

do smażenia: olej kokosowy

sos: 2 łyżki tahiny

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

sól i śwież mielony pieprz

do podania: makaron ryżowy

IMG_7325

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy – marchewkę, cukinię i pora w plastry, brokuły rozdzielamy na różyczki, szparagi na kawałki 2 cm, pieczarki i fenkuł w talarki. Całość smażymy na oleju kokosowym na średnim ogniu ok. 8-10 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Składniki na sos dokładnie mieszamy. Smażone warzywa podajemy z ugotowanym makaronem i sosem z tahiny.

IMG_7359

IMG_7382

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

27 Odpowiedzi do “Warzywa w stylu STIR-FRY”

  1. Oooo..fajny zdrowy pomysł!
    Zosia, mam prośbę. 2 lata temu byłaś w Amsterdami i odwiedziłaś festiwal tulipanów. Pamiętasz może kiedy ten festiwal sie odbywa i czy to cudo można oglądać jakoś dłużej, w sensie od wiosny do jesieni czy jak? Będę wdzięczna za małe wskazówki ? No i oczywiście czego koniecznie trzeba tam spróbować???

    • Moniko! Festiwal odbywał się w Keukenhof – przyznam szczerze, że nie pamiętam dokładnie daty, ale chyba do połowy kwietnia. Sprawdź koniecznie w google, bo niesamowita atrakcja :-) Uściski!

  2. A czy można smażyć na oleju kokosowym rafinowanym? :( nigdzie nie mogę spotkać nierafinowanego :(

    • Niewątpliwie olej nierafinowany ma większe wartości- ze względu, że jest tłoczony na zimno i bez rozpuszczalników. Myślę jednak, że nic się nie stanie jak tym razem podsmażysz na rafinowanym ? Pozdrawiam ciepło!

  3. Zosieńko Twoja książka stoi na honorowym miejscu w moje kuchni! Mam do niej ogromny sentyment i nie raz podarowałam ją moim bliskim. Tyle radości z niej bije, podobnie jak z Twojego bloga. Dzięki Ci za to :*

      • Aniu, torbę dostałam wraz z ziołami od firmy Baziółka. Może sprawdzić u nich na stronie, czy jest możliwość zamówienia. Pozdrawiam ciepło!

  4. Witaj Zosiu od dawna obserwuję i wykorzystuje Twoje przepisy. Są one proste a wyjątkowo smakowite. Tym razem zrobiłam warzywa i ……coś niesamowitego. Ciekawy smak i szybkość wykonania. Pozdrawiam

  5. Zosiu, skad ten stol?Pytalam juz w komentarzach ale nie dostalam odpowiedzi :( pozdrawiam

    • Moniko, stół był zrealizowany na zamówienie:) Mam zaprzyjaźnionego stolarza, któremu po prostu wydrukowałam zdjęcie wymarzonego stołu (znalazłam na pintereście) i poprosiłam o bardzo podobny :-))) Grunt to wiedzieć jaki chce się model :-)

    • Dziękuję za odpowiedź, jest piękny. Czy zdradziłabys czym zostaly pomalowane deski? i jakie to drewno?
      pozdrawiam

  6. Zosiu bardzo lubie Twoj blog, ale tym razem post pisany chyba na kolanie.
    1/2 soku z cytryny? Rozumiem ze sok z polowy cytryny oraz w liscie skladnikow nie ma nic o marchewkach ale juz w instrukcji marchewki sa wspomniane. Podobnie czas smazenia ( ale widze ze jedna z czytelniczek pyatala o to samo).
    Robie dzisiaj stir fry na kolacje i dodam 2 :)
    Pozdrawiam

    • Praktycznie ze wszystkim! Z pieczonymi ziemniakami, gaszą gryczaną zmieszaną z dużą ilością pietruszki, albo bez niczego – ja tak najczęściej jem :-))

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.