Warzywa w stylu stir – fry (czyt. mieszaj i smaż) to jedna z moich ulubionych potraw, którą w ostatnich dniach jem bez przerwy! Smażone na oleju kokosowym nie wymagają specjalnych dodatków i same w sobie to bogactwo smaków. Przygotowanie jest dziecinnie proste i praktycznie wystarczy odrobina cytryny, oliwy i pasty tahiny by sprawić, że to danie stanie się jeszcze lepsze. Ciekawa jestem czy Wam się spodoba?
Skład:
(przepis dla 3-4 osób)
1 kiść brokułów
2 cukinie
3-4 pieczarki (opcjonalnie)
2-3 marchewki
1 pęczek zielonych szparagów
1 fenkuł
1 por
do smażenia: olej kokosowy
sos: 2 łyżki tahiny
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól i śwież mielony pieprz
do podania: makaron ryżowy
A oto jak to zrobić:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy – marchewkę, cukinię i pora w plastry, brokuły rozdzielamy na różyczki, szparagi na kawałki 2 cm, pieczarki i fenkuł w talarki. Całość smażymy na oleju kokosowym na średnim ogniu ok. 8-10 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Składniki na sos dokładnie mieszamy. Smażone warzywa podajemy z ugotowanym makaronem i sosem z tahiny.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Oooo..fajny zdrowy pomysł!
Zosia, mam prośbę. 2 lata temu byłaś w Amsterdami i odwiedziłaś festiwal tulipanów. Pamiętasz może kiedy ten festiwal sie odbywa i czy to cudo można oglądać jakoś dłużej, w sensie od wiosny do jesieni czy jak? Będę wdzięczna za małe wskazówki ? No i oczywiście czego koniecznie trzeba tam spróbować???
Moniko! Festiwal odbywał się w Keukenhof – przyznam szczerze, że nie pamiętam dokładnie daty, ale chyba do połowy kwietnia. Sprawdź koniecznie w google, bo niesamowita atrakcja :-) Uściski!
A czy można smażyć na oleju kokosowym rafinowanym? :( nigdzie nie mogę spotkać nierafinowanego :(
Niewątpliwie olej nierafinowany ma większe wartości- ze względu, że jest tłoczony na zimno i bez rozpuszczalników. Myślę jednak, że nic się nie stanie jak tym razem podsmażysz na rafinowanym ? Pozdrawiam ciepło!
Jak długo smażyć warzywa?
Krótko-max. 10-12 minut, najlepiej żeby były chrupiące?
Zosiu, czy bedzie nowa ksiazka?? Fani czekaja☺️?
:*
No właśnie Zosiu – kiedy? Zdradzisz coś? :-))
Zosieńko Twoja książka stoi na honorowym miejscu w moje kuchni! Mam do niej ogromny sentyment i nie raz podarowałam ją moim bliskim. Tyle radości z niej bije, podobnie jak z Twojego bloga. Dzięki Ci za to :*
lekki pomysł na obiad, pysznie:)
Zosiu , skąd jest ta cudna torba na warzywa ?
Zosiu, gdzie można kupić taką piękną torbę z nadrukiem ziół?
Aniu, torbę dostałam wraz z ziołami od firmy Baziółka. Może sprawdzić u nich na stronie, czy jest możliwość zamówienia. Pozdrawiam ciepło!
Świetny przepis ;) uwielbiam takie zdrowe propozycje
:-)
Witaj Zosiu od dawna obserwuję i wykorzystuje Twoje przepisy. Są one proste a wyjątkowo smakowite. Tym razem zrobiłam warzywa i ……coś niesamowitego. Ciekawy smak i szybkość wykonania. Pozdrawiam
??? ale się cieszę!
Olimpio nawet nie wiesz jak mi miło! :-))) Dzięki za wiadomość!
Zosiu, skad ten stol?Pytalam juz w komentarzach ale nie dostalam odpowiedzi :( pozdrawiam
Moniko, stół był zrealizowany na zamówienie:) Mam zaprzyjaźnionego stolarza, któremu po prostu wydrukowałam zdjęcie wymarzonego stołu (znalazłam na pintereście) i poprosiłam o bardzo podobny :-))) Grunt to wiedzieć jaki chce się model :-)
Dziękuję za odpowiedź, jest piękny. Czy zdradziłabys czym zostaly pomalowane deski? i jakie to drewno?
pozdrawiam
Zosiu bardzo lubie Twoj blog, ale tym razem post pisany chyba na kolanie.
1/2 soku z cytryny? Rozumiem ze sok z polowy cytryny oraz w liscie skladnikow nie ma nic o marchewkach ale juz w instrukcji marchewki sa wspomniane. Podobnie czas smazenia ( ale widze ze jedna z czytelniczek pyatala o to samo).
Robie dzisiaj stir fry na kolacje i dodam 2 :)
Pozdrawiam
Iza poprawione! W nocy pisałam – chyba w półśnie :P
Zosiu z czym te warzywa jeszcze mozna podawac zamiast makaronu ryzowego?
Praktycznie ze wszystkim! Z pieczonymi ziemniakami, gaszą gryczaną zmieszaną z dużą ilością pietruszki, albo bez niczego – ja tak najczęściej jem :-))
Siła tkwi w prostocie! to danie musi smakować fantastycznie