Wielki i wyjątkowo doceniany przez nas symbol fast foodów. Oto i on. Hamburger. Kto go nie lubi?
Kiedy przyrządzam go w domu i mam wplyw na dobór najlepszych składników sprawia mi on ogromną radość. Jeżeli chodzi o mięso, to przy wyborze zawsze poświęcem trochę więcej uwagi. Co prawda nie wypytuję sprzedawców w jakich warunkach wyhodowano zwierzęta, jak odbył się ubój- ale staram się z nimi zaprzyjaźnić. Czasem krótka i miła relacja sprawia, że szczerze mi doradzą!
Skład:
(dla 2 osób)
250 g dobrej jakości mięsa wołowego (mielonego)
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 plastry sera Cheddar
1 jajko
2 plastry wędzonego boczku
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
plastry czerwonej cebuli
2-3 listki sałaty
2-3 plastry pomidora
oliwa z oliwek
2 bułki
1 łyżka masła
sos:
3-4 łyżki majonezu
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta pieprzu cayenne
do podania:
nachos
A oto jak to zrobić:
1. W średnim półmisku łączymy mięso z rozbitym jajkiem, solą, pieprzem i musztardą. Całość mieszamy tak by się połączyły składniki (osobiście dodaję kilka kropel oliwy z oliwek). Formujemy dwa kotlety i odkładamy na 20 minut do lodówki, następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Bułki kroimy na pół, smarujemy cienko masłem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Czekamy aż się zarumienią. Plastry wędzonego boczku smażymy, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.
2. Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę.
3. Liście sałaty kładziemy na dolnej połowie podpieczonej bułki, następnie układamy usmażonego hamburgera, sos, plaster sera, smażony boczek, plastry pomidora i cebuli. Całość przykrywamy drugą połową bułki. Podajemy z nachosami.
Zapraszam również na wersję z rucolą i serem pleśniowym:
fantastycznie, trochę zdrowsza wersja hamburgera :)
Aż mam ochotę na takiego domowego hamburgera z mnóstwem dodatków. Mmm…:)
GENIALNA KOSZULA SKĄD POCHODZI Z JAKIEJ SIECIÓWKI??
H&M
zdrowszy hamburger to brzmi ciekawie, aczkolwiek osobiście lubię te mniej zdrowe wersje! i koniecznie z frytkami!
hamburger + frytki to za duzo kalorii na raz, jak juz to jadam je oddzielnie. A ten hamburger na zdjeciach wyglada przepysznie MMMMMM! :)
Domowej roboty hamburgery – pyszności :-)
nie lubię hamburgerów, ale to świetne i szybkie danie na grilla :)
http://a-cup-of-ideas.blogspot.com/
wyHodowano. :-)
Witam,
Świetnie wyglądają. Robiłam te z ostatniego przepisu i wyszły super więc polecam!
Pozdrawiam
Agnieszka,
http://www.duzosole.blogspot.com
Świetny post! Idealny pomysł na dzisiejszy obiad! :))
wolę z frytkami :))
hamburger wygląda smakowicie, a w tej jeansowej koszuli wyglądasz prześlicznie:)
Wygląda przepysznie! Jak z T.G.I. Friday’s ;)
Mniam!! Poza burgerami z Friday’s bardzo lubię także domowe eksperymenty. Często jednak nie jestem w stanie wsadzić ich potem do buzi !
Za to McDonalda nie tknę….
Nabrałam ochoty na takiego hamburgera, pyszne ;)
Zosiu,
a może pomysł na kolejną serię wpisów: potrzebne gadżety do kuchni :)
Pozdrawiam
a i zapomniałam- zgadzam się w tej koszuli wyglądasz pięknie!
Zosiu ! Jak Ty przepięknie wyglądasz :)
Zosiu, jak Ty ślicznie wyglądasz :)
ja nie polecam kupować mielonego mięsa, mielić samemu najlepiej albo jak w sklepie mielą nam na miejscu. Tak samo jest z krojonym pieczywem, kiedyś w liceum pracowałam w jednym z hipermarketów w wakacje i zawsze jak pieczywo robiło się czerstwe dawano mi je do pokrojenia, wtedy wydawało się bardziej miękkie.
Widzę najlepszego hamburgera w trójmieście w Tabula Rasa w Sopocie oczywiście.
Zosiu kochana, gdzie kupilas okularki?:)
czyzby sosik z ksiazki kucharskiej Jamiego Oliviera?? robilam kiedys i chyba byly te same skladniki :)
Zosiu zdradż proszę skąd ta piękna koszula, Stradivarius?
pozdrawiam Kasia
Kiedy kupimy hamburgera w barze na wynos jest to w zasiadzie sama chemia, ale gdy robimy go w domu jest to zdrowy posiłek, wiemy jak jest robiony i z czego ;)
Jasne, szczególnie kiedy masz kupną bułkę, mięso i warzywa heheh :) niestety nigdy się nie dowiesz, co właśnie zjadłaś…
nie spotkałam się jeszcze z podawaniem hamburgera z nachosami. skąd taki pomysł? dla mnie hamburger to hamburger, nachosy to nachosy, to dwa osobne „dania”.
Uwielbiam <3
Bardzo podoba mi się Wasz blog, masz Zosiu ciekawe przepisy i wspaniałe zdjęcia. Sama dopiero uczę się robić zdjęcia potrawom, ale liczę, że kiedy wreszcie kupię lustrzankę i porobię ich więcej, będą coraz lepsze. Ostatnio też robiłam burgery, ale w tortilli, z grillowaną cukinią. Przy okazji zapraszam wszystkich na mojego bloga kulinarnego
http://www.tancekuchenne.blogspot.com
Takie domowe są zdecydowanie najlepsze :)
Zrobiłam się głodna. :) Zosiu, przepiękne okulary, czy są z jakiejś konkretnej firmy? Pozdrawiam!
Wygląda mega. Mój mąż uwielbia domowe hamburgery i robię je trochę inaczej, a mianowicie kotlety (mielone mięso wołowe doprawione pieprzem) mrożę i smażę zamrożone przez dwie min. Są wtedy kruche. Bułki podsmażam na suchej patelni. Do tego idzie sałata lodowa, pomidor i ser dla wielbicieli cheeseburgerów. No i oczywiście sos: vinegret, musztarda, majonez, ogórek konserwowy, cebula i szczypta cukru. Właściwie smakuje jak sławny Big Mac :) Czas przygotowania – (bez wcześniejszego przygotowania kotletów) – ok. 5-7 minut.
ZOSIU JAK ZAWSZE BARDZO KOBIECO I ELEGANCKO!
CZY MOGŁABYŚ NAM ZDRADZIĆ JAKIEJ FIRMY MASZ NOWE OKULARKI I GDZIE KUPIŁAŚ? SĄ BARDZO TWARZOWE I MAJĄ W SOBIE TO COŚ ;-)
Wyglądają przepysznie. Wyglądajaą nawet zdrowo! :D
Aż zgłodniałam!!
Pięknie, kwitnąco i inspirująco, czyli poprostu Zosia!!!
Ja tymczasam serdecznie zapraszam do mnie na GRECKIE ŚNIADANIE:)))
http://salatkapogrecku.blogspot.gr/
NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE. Nienawidzę fastfoodów. Nawet tych domowych. Zosiu, co powiesz na jakieś placuszki?
lubię to!
Mniam!
A dlaczego w tym przepisie nie dodajesz jajka, w podobnym przepisie na burgera już go dodajesz?
Zdecydowanie zdrowsza wersja – jestem zachwycona! Z bułki bezglutenowej też można coś takiego zrobić :)
A ja wolę z bułą własnej roboty, te słodkawe kupne waciaki mi nie pasują :)
może to nie jest moje ulubione danie , ale i tak wygląda pysznie :)
http://dietetyczneobzarstwo.blox.pl/html
Takiego mi narobiłaś aptetytu na hamburgera, że w drodze z pracy kupiłam składniki i zrobiłam :) był pyszny. mój mąż zjadł dwa :) zamiast taccos, zrobiłam frytki w piekarniku. Mmmm :))
:-) bardzo się cieszę, że smakował!
Z pozdrowieniami,
Zosia
A jego mina była też nie do powtórzenia- jak zawsze kręcę nosem na mc donalda a tu sama mu fast food zrobiłam. Dzięki raz jeszcze. Warto było dla tej miny hehe.
:-)))) dziękuje za komentarz!!
pozdrawiam ciepło!
Zosia
Zosiu pięknie wyglądasz :)
A hamburgery smakowicie wyglądają :)
wyglądają i smakują wyśmienicie! dzięki za super przepis :)
Zaletą robienia hamburgerów w domu jest to, że sami wybieramy ulubione składniki i wiemy jakie jemy mięso, czasami sama robię sos, a czasami dodaję gotowy np. na tygodniu amerykańskim w lidlu mieli pyszny:)
Jaka bułka jest najlepsza do hamburgera? Kupujesz takie gotowe do hamburgerów czy zwykłe?
A może przepis na jakiegoś hamburgera „light” ? Na pewno bez tego boczku, masła, majonezu i z pełnoziarnistą bułką tez byłby pyszny. Bo ten ma chyba z milion kalorii;)) Pozdrawiam
a od kiedy to do hamburgerow dodaje sie jajko? hmmmm?
O! Mój facet się bardzo ucieszy z takiego jedzonka :)
tez robie sama w domu, rozne wariacje, czasem z kawalkiem rozplywajacej sie gorgonzoli, czeasem plasterek chrupiacego boczku, albo avokada. a do tego ziemniaki pokrojone w cwiartki ( w lupinkach) i przygotowane w piekarniku. Palce lizac!
ach, nie mogę uwierzyć, że dopiero teraz to zauważyłam.
świetnie, tylko bułka jakoś słabo wygląda. ja bym podgrzała bułkę. :)
Bez urazy, ale moja babcia też wierzy, że jak szczerze porozmawia ze sprzedawcą to jej prawdę powie…
Poza tym super :)
Zapytam jeszcze tutaj:) Zosiu sama farbujesz włosy? jaki to kolor? jest piękny!!! Podziel się informacją;)
A przepisy są pyszne :))
Pozdrawiam i byłabym wdzięczna za odpowiedź:)
.. naturalne, nie farbuję:-)
Piękne!! :) chciałabym takie mieć :)
Pozdrawiam!
Zosiu, błagam napisz z jakiego salonu, albo jakiej firmy są te śliczne okularki. W tych oprawkach wyglądasz cudnie :)
Właśnie zjedzone – wyszły IDEOLO!!!!!!! :)
Haha rozbawił mnie dopisek ,,jest i mięso”. W końcu przy gotowaniu czegoś z/dla chłopaka, to jest podstawowe pytanie z jego strony -,,a będzie mięso”? :D
pozdrawiam,
M
Zosiu, a czy zrobienie takiego hamburgera zajmuje dużo czasu?.
Zosiu, czy Tobie również często gubią się różne ważne i cenne rzeczy?. Bo Wiesz, zgubił mi się mój notatnik z przepisami z make life easier i bardzo tego żałuję, ale kupię sobie podobny.
Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in internet explorer, may test this… IE still is the marketplace chief and a good component of other people will omit your fantastic writing because of this problem.