Skip to main content

TARTA Z BOTWINKĄ, FETĄ I LUBCZYKIEM


W czerwcu prawie codziennie kupuję botwinkę. Lubię jej lekko cierpki smak i słodycz młodych buraków. Jest wdzięcznym warzywem, z którym możemy stworzyć wiele potraw. Tym razem udusiłam ją z czosnkiem i cebulą, i wyłożyłam na kruchym spodzie z dodatkiem lubczyku. Koniecznie wypróbujcie!

Skład: 

kruchy spód:

180 g mąki orkiszowej (może być pszenna)

125 g masła

1 łyżka suszonego lubczyku 

duża szczypta soli

farsz:

1 botwinką 

1 cebula

5 ząbków czosnku

270 g sera feta

3 jajka 

ok. 450 – 500 g gęstego jogurtu greckiego lub skyr

do podania: gałązka świeżego lubczyku i otarta skórka z cytryny

do smażenia: olej roślinny

A oto jak to zrobić: 

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia. Tak rozłożone ciasto schładzamy w zamrażarce przez 30 min. 
  2. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy posiekany czosnek, cebulę i łodygi botwinki. Jeżeli buraczki są duże to kroimy na ćwiartki i również smażymy. Doprawiamy solą i odstawiamy. 
  3. W szerokim naczyniu ubijamy jajka na puszystą pianę (zajmie nam to chwilkę) i dodajemy jogurt. Mieszamy do połączenia się składników. 
  4. Na schłodzony spód wykładamy podsmażoną botwinkę z czosnkiem i cebulą, pokrojone kawałki fety i zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopni C przez 40 min. Podajmy z otartą skórką cytryny i świeżymi liśćmi lubczyka. 

2 Odpowiedzi do “TARTA Z BOTWINKĄ, FETĄ I LUBCZYKIEM”

  1. Ciekawy przepis, uwielbiam tarty. Spody piekę od jakiegoś czasu tylko wg Twojego przepisu, zawsze wychodzą idealne (wytrawne i słodkie). Do zapisania i zrobienia w najbliższym czasie ale bez lubczyku, gdyż nie lubię jego zapachu. Pozdrawiam :)

  2. Pewnie rukola mogłaby zastąpić lubczyk, też nie przepadam ale całą resztę tego przepisu z największą przyjemnością wypróbuję. Twoją tartę Zosiu z gruszkami i gorgonzolą jemy bardzo często i nigdy się nie nudzi!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.