Kurczak w pomarańczach. Z pewnością jest wiele wariantów tego dania. To wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i z czym chcemy go połączyć. W tym przepisie istotne jest to, aby kawałki kurczaka po usmażeniu zachowały swoją soczystość. A zatem w trakcie smażenia, skrapiam je sporą ilością soku z pomarańczy. Od niedawna odkryłam skrobie kukurydzianą, która w przeciwieństwie do mąki jest dietetyczna i nie rozpuszcza się w wodzie. O tej porze roku, niestety nie wszystkie warzywa są okazałe, a w smaku bywają mdłe (np. świeże brokuły lub mrożona fasolka, groszek etc). Żeby nadać im głębszego smaku, zdecydowałam się na dużą porcję wyciśniętego czosnku i startego imbiru z dodatkiem sosu sojowego. Sami oceńcie. Przy tym przepisie zachęcam do własnych kombinacji smaków. Moją już znacie :-)
Skład:
(dla 4 osób)
1 pierś z kurczaka (podwójna) + 4 łyżki skrobi kukurydzianej + sól i pieprz
wszystkie warzywa na które macie ochotę: brokuły, papryka (zielona czerwona, żółta), fasolka szparagowa (o tej porze roku pozostaje nam mrożona) marchewka, groszek
2 torebki ryżu jaśminowego (opcjonalnie)
kilka listków świeżej mięty (ocjonalnie)
sos do warzyw: 1 łyżka startego świeżego imbiru
3-4 ząbki czosnku
sok z 2 pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka sosu sojowego
1-2 łyżki miodu
sól morska
A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie składniki sosu łączymy i mieszamy. Na końcu doprawiamy wg własnego uznania. Sos w smaku powinien być intensywny (zarówno wyczuwalny smak czosnku o imbiru oraz sosu sojowego.) Warzywa dokładnie myjemy, kroimy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy przygotowanym sosem i pieczemy w piekarniku rogrzanym do 200 stopni (najlepiej z opcją grill) przez 12-15 minut.
2. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w skrobii kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu, aż kawałki kurczaka zarumienią się. Na 2-3 minuty przed ukończeniem smażenia, skrapiamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i dodajemy kilka plastrów pomarańczy.
3. Przed podaniem, możemy połączyć upieczone warzywa wraz z usmażonymi kawałkami kurczaka. Tak przygotowane danie, najlepiej smakuje z jaśminowym ryżem.
Komentarz: Skrobia kukurydziana powstaje z białych pręcików kukurydzy (a nie tak, jak mąka kukurydziana ze zmielenia całych ziaren) jest znana również pod nazwą maizena. Ma biały kolor, nie ma smaku i zapachu, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie. Jest produktem dietetycznym, bezglutenowym i niskobiałkowym, nie zawiera jajek, skrobi pszennej, ani mleka krowiego. Skrobię kukurydzianą można również zmieszać z suszonymi ziołami i taką mieszankę użyć jako panierkę do różnych potraw (naleśniki, krokiety, nugetsy). Po kilku próbach na pewno odnajdziecie swoje ulubione zestawienie smakowe. Dostępna jest w większości sklepów (Alma, Carrefour) na dziale produktów bezglutenowych lub koło mąk i kasz.
To jest po prostu ładne! :)
Wygląda wspaniale, chyba taki niedługo przyrządzę muszę jednak delikatnie zmodyfikować, żeby był zgodny z moją dietą. Pozdrawiam cieplutko.
pychotka, aż mi ślinka cieknie :)
Bardzo kolorowo i smacznie wyglada, jak zawsze recepty na tej stronie wygladaja :) Absolutnie sprubuje zrobic.
Zosiu, a czy naczynie żaroodporne przykrywasz? Jeśli tak, to pokrywką czy folią aluminiową? :)
Pozdrawiam ciepło,
Kinga
Czasem przykrywam pokrywką, a czasem po prostu zapominam:)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Bardzo smakowicie to wygląda, i tak orientalnie ;)
O wow wow wow. A ja już tęsknię za obiadem, tak głodna jestem. A dopiero za ok 2 h. Twoje danie wygląda i na pewno też smakuje rewelacyjnie:) Pierwszy raz spotykam się z połączeniem pomarańcza-kurczak:)
Pozdrawiam Cię!
Monika
Ja również Cię pozdrawiam i życzę szybkiego obiadku :)
Zosia
:)
Była zupka pomidorówka i naleśniczki:) Ale miałam traf, bo wracając z pracy kupiłam patelnię do naleśników w okazyjnej cenie, nie wiedząc , że czekają na mnie w domu naleśniki:) hehe
Wyglada bajecznie,
Mam jeszcze pytanie, czy Ty tez wykladasz cos? Jestes profesorem? Cos mi sie obilo o uszy;) hehe
Piękne danie, naprawdę proste. Zapraszam do mnie:)
ale jestem głodna! mam ochotę na risotto z fetą… jakby tak jeszcze ktoś za mnie zrobił te pyszności, które pokazujesz. pozdrawiam.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Fajnie to wymyśliłaś Zosiu: ) Polecam zamiast fileta z piersi, filety z podudzi kurczaka. Mięso jest dużo bardziej soczyste i szybsze w przygotowaniu. Np. po zamarynowaniu idealne z patelni grillowej. Można dostać czasem w Auchanie lub Lidlu.
Pozdrawiam serdecznie.
Zdjęcia są przepiękne – od razu ślinka leci!
a czy bedzie last month? uwielbiam ten cykl;)
Zosiu, będzie cykl Daily food diary??;)
Świetny pomysł na obiad :) w sobotę może znajdę chwile czasu i się za to zabiorę :) pozdrawiam Zosieńko!!!! ;)
Czesc Zosiu,
odbije od tematu… :)
jestes mama pieknej malej dziewczynki Helenki:)
ja jestem w poczatkowej fazie ciazy,
powiedz mi nad jakimi imionami sie zastanawialas bedac w ciazy ?:))
proszę pomoz mi :) Helenka to bardzo ladne i oryginalne imie i korci mnie aby i moje szczescie je nosilo, jesli oczywiscie bedzie plec zenska :)
jesli mialabys synka, jakby dala imie ?:)
Milego Nowego Dnia,
Pozdrawiam
Nataly
Zosia ma Hanię:)
Hej!
Napisz proszę, czym różni się ryż jasminowy od zwykłego?
Czy jest duża różnica w smaku ? i czy różni się on również jeśli chodzi o wartości odżywcze?
Dzięki!
Zosiu, świetny pomysł! Wszystkie Twoje przepisy są dla mnie zawsze wspaniałą inspiracją, tę też na pewno wykorzystam.
zapraszam też na swoją stronę internetową http://sztukaella.pl/zaproszenia ślubne, decoupage, biżuteria, sutasz
mmm ;)
Wygląda bardzo apetycznie !:)
http://martuu9x.blogspot.com/
To poezja dla zmysłów; najpierw wzroku, potem smaku, powonienia, eh… Ta feria kolorów na doskonałych zdjęciach! WSPANIAŁE:))) Pozdrawiam słonecznie. Marta:-)
Droga Zosiu
właśnie miałam kupić sztyblety o które ostatnio Ciebie pytałam i dowiedziałam się że są one aktualnie w promocji , mam dylemat które wybrać czarne czy brązowe?
Czy mogłabyś mi doradzić?
I jeszcze jedno czy podałabyś mi linki do postów w których masz na sobie sztyblety chciałabym zobaczyć z czym je łączysz:)
Dla zainteresowanych podaje link do bucików: http://www.decathlon.pl/sztyblety-classic-dwoina-brz-id_8206479.html
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Evcia
Proste a jakie kolorowe danie. Na pewno ucieszy w taką pogodę wszystkich ;)
Danie wyglada przepieknie koniecznie musze wypróbowac ten przepis nie zawiodłas nas i tym razem zosiu kolejny super pomysł na obiad pozdrawiam
Zosiu, właśnie wróciłam z zakupów. Poszłam, aby przyrządzić ten obiad i niestety mimo odwiedzenia 6 sklepów nigdzie nie dostałam skrobii kukurydzianej. Czy można ją czymś zastąpić, czy jest niezbędna? To samo dotyczy sosu sojowego, czy mogę go zastąpić sosem balsamicznym, dodając więcej soli? Nie znoszę sosu sojowego. Jest niezdrowy.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź,
Kamila
Kamilo, skrobie możesz zastąpić np. mąką (jest ona bardziej kaloryczna) lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Niestety sos sojowy, odgrywa w tym przepisie główną rolę. Oczywiście możesz dodać ocet balsamiczny, ale to już 2 inne światy ;-) Zachęcam jednak do próbowania !!!
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Dziękuję Zosiu za odpowiedź. Ech, mąka nie dość, że bardziej kaloryczna, to jeszcze niewiele w niej zostaje z wartościowych zbóż (biała mąka). Coś wymyślę. Z sosem również popróbuję. :)
Pozdrawiam ciepło!
Kamila
Witaj, mam pytanie, czy warzywa przed wstawieniem do piekarnika obgotowujesz? Ja próbowałam wczoraj wykonać danie według przepisu, ale po 20 minutach w piekarniku warzywa nadal były twarde… Dopiero po obsmażeniu na patelni zrobiły się miękkie. Chyba że mają być twardsze i chrupiące?
A powiedz proszę, na jaki program nastawiłaś piekarnik? Założeniem tego przepisu, miały być twardsze i chrupiące, ale oczywiście wszystko zależy od piekarnika:}
Dziękuję za odpowiedź:) Nastawiłam na grzanie góra/dół, na 30 minut. Może piekarnik już nie domaga… Za to na drugi dzień, po wstawieniu do piekarnika na kolejne 20 minut, warzywa były wyśmienite:))))
:-) dzięki za wiadomość!
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Sok z pomarańczy dodajemy do sosu do warzyw ( jest on napisany w składzie ) i również dodajemy go do kurczaka ??
Tak jest!
for the future and it is time to be happy. I