Skip to main content

SZTUKA UDOMOWIONA, CZYLI MOJE KUCHENNE INSPIRACJE

Sztuka udomowiona to zręczne połączenie funkcjonalności przedmiotu i pięknego designu. W przestrzeni kuchennej przygotowywanie posiłków to nie tylko finalny wygląd potrawy i jej odżywcze wartości, ale również estetyka procesu tworzenia. O moim podejściu do domowego centrum, którym jest dla mnie kuchnia, poświęciłam jakiś czas temu długi artykuł – gdybyście mieli ochotę do niego powrócić, to zachęcam. Przybliżam w nim najważniejsze elementy projektowania kuchni i poświęcam dużą uwagę dodatkom. Po latach gotowania – zarówno moim domownikom, jak i zawodowo wiem jedno, design wyrażający się w aranżacji określa nasz indywidualny charakter i sprawia, że atmosfera pomieszczenia oddziałuje przyjaźniej na jego odbiorcę. Domownicy, goście i Czytelnicy bloga mają czuć się swobodnie i zawsze mile widziani, niezależnie od pory dnia, czyli kluczowe założenie naszej kuchni. A dzięki selektywnie dobranym dodatkom, które mają funkcję nie tylko użytkową, nadają jej autentycznego charakteru. Nie zapominajmy, że kuchnia, to też emocje i ciągłe poszukiwania odpowiedzi na pytanie, co sprawia, że tak dobrze się w niej czujemy i stale do niej powracamy. Produkty TUDI nie zaburzają przestrzeni zbędnymi detalami, zachowując harmonię otoczenia. Towarzyszą na lata i to w nich jest ujmujące i jednocześnie ekonomiczne.

Pozostając w temacie prostoty chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szybką sałatkę grillowaną cukinią i serem halloumi. Ten przepis przypadnie Wam do gustu szczególnie w dni, kiedy nie ma czasu na długie gotowanie.

Minimalizm i nienachalne detale

Skład:

250 g ugotowanej zielonej soczewicy

250 g ugotowanej cieciorki

pół główki kalafiora

1 cukinia

1 awokado

1 cebula

1 ogórek szklarniowy

pół kostki sera halloumi

dressing:

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

1/2 soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy Dijon

Do podania świeże zioła, u mnie tymianek i oregano

A oto jak to zrobić:

  1. Pokrojoną w plastry cukinię, cebulę i halloumi przekładamy na rozgrzaną z oliwą płytę grillową TUDI. Smażymy do momentu, aż warzywa się zarumienią.
  2. W szerokim naczyniu wykładamy pokrojonego kalafiora, ogórka, awokado, soczewicę, cieciorkę oraz grillowane warzywa z serem. W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing i polewamy nim gotową sałatkę. Układamy na wierzchu świeże zioła.

Dębowa deska do krojenia i serwowania potraw. 

Żeliwna patelnia do smażenia i pieczenia.

Artykuł powstał we współpracy z marką TUDI.

16 Odpowiedzi do “SZTUKA UDOMOWIONA, CZYLI MOJE KUCHENNE INSPIRACJE”

  1. Zosiu, a czy byłaby szansa na kod zniżkowy? Piękna ta patelnia, zastanawiam się od dłuższego czasu nad jej kupnem…

  2. Świetny przepis, Zosiu. Bardzo ciekawe połączenie. Lubię wszystkie składniki:-)
    Zgadzam się, że estetyka codzienności jest bardzo ważna. Dzięki Tobie uczymy się nowych rozwiązań♥️
    Pozdrawiam zimowo z południa PL,
    Marta

  3. Również uważam, że piękne otoczenie, piękna aranżacja, dodatku, szczegóły upiększają życie. Gdy zaczynasz pięknie mieszkać, zaczynasz pięknie żyć – Dorota Szelągowska. 🧡

  4. Zosiu, proszę o pomoc😌moje pytanie jest nietypowe….jaką szerokość mają Twoje uchwyty muszelki w meblach kuchennych? Ja wybrałam 96mm..i obawiam się, że jest to jednak za dużo. Tak jest jak się robi zakupy przez internet. Niestety, człowiek zamawia a rzeczywistość swoje.

  5. Zosiu, już się nie mogę doczekać aż zrobię te sałatkę 🤩 powiedz proszę czy może być ciecierzyca z puszki?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.