Skip to main content

Soul kitchen i przepis na Gratin Dauphinois

W tym roku św. Mikołaj mile mnie zaskoczył. Zazwyczaj chyba nie ma ze mną dużego problemu, bo książki (nie tylko te kulinarne) są dla mnie zawsze wspaniałym prezentem. Niemniej oprócz tych pięknych, ze zdjęciami potraw z najdalszych zakątków, znalazłam również opakowanie z 2 płytami, zatytułowane: ,,Bon Appétit. Soul Kitchen. France". Muzyka obłędna. Klasyki francuskiej piosenki z lat 50 i 60, które stały się inspiracją dla zamieszczonych w książeczce przepisów na francuską kolację. Ku memu zaskoczeniu, jest to już druga odsłona serii wydawniczej – pierwsza przenosi do włoskich smaków.

Wśród zamieszczonych przepisów, są propozycje na francuską zupę cebulową, Pissaladière czy Ratatouille. Ja zdecydowałam się ugotować dla Was Gratin Dauphinois, czyli nieskomplikowaną zapiekankę ziemniaczaną z tartym serem Gruyère. Po świątecznych bigosach, myślę że to dobra propozycja … a z muzyką w tle z filmu Amelia jeszcze bardziej kusząca! 

Przepis na Gratin Dauphinois pochodzi z płyty ,,Bon Appétit Soul Kitchen. France"

Skład:

1 kg ziemniaków

300 ml kremówki

200 g sera Gruyère

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

szczypta gałki muszkatołowej

musztarda Dijon

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plastry, następnie układamy w wysmarowanej masłem brytfance i zalewamy mieszanką śmietany, musztardy i wyciśniętego czosnku, doprawionej solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

2. Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez godzinę lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną i lekko się zarumienią. Pod koniec pieczemy posypujemy startym serem. 

Komentarz: Przed samym pieczeniem, proponuję również dodać garść suszonych przypraw np, gałązki tymianku lub suszone grzyby. Przed podaniem posypuję świeżymi listkami bazylii.

Follow my blog with bloglovin!

40 Odpowiedzi do “Soul kitchen i przepis na Gratin Dauphinois”

  1. Polecam też trzecią płytkę z tej serii – z muzyką świąteczną. Pomysł na płytę z muzyką do gotowania i jedzenia jest rewelacyjny (;

  2. Zosiu, jak zwykle wygląda kusząco. :)
    Mnie w tym roku św. Mikołaj też obdarował książkami.
    Zosiu, a co sądzisz o książce o Doroty Świątkowskiej? Zastanawiam się nad jej zakupem. Polecasz? :)

    Pozdrawiam świątecznie. :)

  3. O dzięki Ci Zosiu za podanie tego przepisu:)
    dotąd moim ulubionym daniem z Twoich przepisów jest fusilli z bakłażanem, cukinia i papryką. Bardzo dobre jedzenie, które robię bardzo często:) (dzis na obiad tez zrobiłam:))
    Pozdrawiam :)

  4. Pomysłowy Mikołaj :D a zapiekanka wygląda genialnie, już wiem co zrobić na jutrzejszy obiadek. Zosiu, czy masz w planach post o przekąskach sylwestrowych?
    Pozdrawiam, wierna czytelniczka – Julka ;)

  5. Zosiu, ja już mam depresję przedsylwestrową. Organizujemy małe przyjęcie z przyjaciółmi, każdy ma „coś” przygotować. I tu jest problem. Pomożesz?

  6. Zosiu jakiej firmy garnki posiadasz? :-). Pytam bo jako milosniczka gotowania pewnie znasz sie ktore sa warte zakupu.. pozdrawiam

  7. Hej!!!
    Uwielbiam te ziemniaczki. Osobiście robię je według szkoły Le Cordon Blue. Zapewne słyszałaś….
    Ale ciekawi mnie z czym serwujesz/ zaserwowałabyś tą zapiekankę?
    ( oczywiście wiem ,że można ją podać samą, ale ja też mam męża, który na widok ” samych ” ziemniaków na obiad załamałby się…hi hi )

  8. Zosiu czy możesz podać tytuły książek jakie otrzymalas? Zawsze cos ciekawego od ciebie podpatruje i dokupuje do swojej bilblioteczki. Dziekuje

  9. Zosiu, jestes moja ulubiona blogerka – czytajac Twoj blog chce sie zyc!
    Powiedz prosze czy bedzie jakis wpis o robieniu zdjec potraw (i nie tylko)?
    Sama chetnie udokumentowalabym moje kulinarne zmagania (nie planuje prowadzenia blogu ale podobnie jak moja kolezanka planuje prowadzic zeszyt z wydrukowanymi fotografiami potraw, ktore mi sie udalo zrobic oraz z ich przepisami).
    Dlatego tez bylabym wdzieczna za wpis albo szybka odpowiedz na posta: jakiego aparatu uzywasz, jakie masz dodatkowe zrodla swiatla oraz gdzie sie uczylas fotografii czy mozesz polecic jakies strony internetowe albo ksiazki ktore pomoglyby mi poznac podstawowe zasady kompozycji, techniki robienia zdjec itp.?

    • Droga Marto,

      Bardzo, bardzo dziękuję za miłe słowa i odwiedziny! Nie wiem, czy post o robieniu zdjęć potraw wydałaby się aż tak interesujący :-) a może?

      Tak na szybko odpowiadając na Twoje pytania, to zdjęcia zawsze wykonuję przy dziennym świetle (o tej porze roku, najlepiej w godzim 10:30- 13:00) Aparat to Nikon D 90.

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  10. Po kapuście z grzybami i pierogami o niczym innym nie marzę! Coś tak prostego i pysznego zarazem to idealne danie.
    PS : szczęśliwego nowego roku! :)

  11. Zosiu, a kiedy będzie można kupić książkę kucharską Twojego autorstwa? To byłby dopiero udany prezent pod choinkę :)
    Życzę wszystkiego naj… naj… naj… w Nowym Roku 2014.

  12. Moja francuska współlokatorka ostatnio przyrządzała mi tę potrawę :) Naprawdę warto spróbować ;) Ona była zachwycona naszymi pierogami…

    Zapraszam do siebie na dietetyczne pomysły sylwestrowych przekąsek. Muffinki z suszonymi pomidorami i fetą, pieczone pierogi z musem selerowym i cebulak… to poczatek ;)
    ZAPRAWSZAM DO SIEBIE :
    http://pani-mucha.blogspot.com/

  13. Gratin dauphinois nie powinien zawierac sera, to w sumie tylko ziemniaki, smietana, troche czosnku, galki muszkatolowej i tyle. Gratin z serem to w kuchni francuskiej gratin savoyard. Gratin teraz na blogach bardzo modne, a przepisy coraz bardziej udziwnione. A kto napisal te ksiazeczke do plyty?

  14. I simply wanted to thank you very much once more. I am not sure the things that I could possibly have taken care of in the absence of the type of strategies shared by you on such concern. It had become a real difficult circumstance in my opinion, but noticing a new skilled way you treated it forced me to cry with joy. Extremely grateful for your guidance and pray you really know what a great job you’re providing teaching others through the use of your website. Most likely you have never come across all of us.

  15. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.