Skip to main content

Smażone placki z batatów z łososiem, jajkiem i świeżymi ziołami

Skład:

(przepis na 10-12 placuszków)

4-5 średnich batatów

2 duże jajka

2-3 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)

sok z 1 cytryny

1 pęczek szczypiorku

1 czerwona cebula

sól morska / świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia (polecam rzepakowy)

do podania: kilka plastrów wędzonego łososia 

2-3 ugotowane jajka na twardo

2-3 łyżki majonezu

kilka kropel z cytryny

A oto jak to zrobić:

1. Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na dużym oczku. Dodajemy posiekany szczypior i startą cebulę. Doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy roztrzepane jajka, sok z cytryny i mąkę. Całość mieszamy. Konsystencja powinna być podobno jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych (jeżeli jest za sucha dodajmy trochę oliwy).

2. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy uformowane placki. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – niektórzy lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od naszego sposobu nałożenia masy na patelnię. Usmażone placuszki podajemy z majonezem / ubitą śmietaną kremówką / kwaśną śmietaną / jogurtem greckim oraz z plastrami wędzonego łososia i świeżym szczypiorkiem (na zdjęciu są również listki świeżego lubczyka – pozostałość po Walentynkach). Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego!

 

41 Odpowiedzi do “Smażone placki z batatów z łososiem, jajkiem i świeżymi ziołami”

  1. Zosiu, małe pytanko,
    czy jeżeli zrobię Twoją panna cottę i dodam mleko 2 % (w przepisie jest 3,2%), to będzie ok? Ktoś z Was robił i też to zmienił?

    Masz świetne pomysły na super przepisy! Korzystałam z nich już wiele razy. A moim faworytem „na szybko i łatwo” są Twoje placuszki ze szpinakiem i ricottą :) Dzięki za inspiracje;*

    Pozdrawiam!

    • Leno, śmiało możesz dodać 2% mleko, tylko proponuję nie zmieniać proporcji żelatyny :) Pozdrawiam ciepło i w wolnej chwili daj znać, czy się udała :)

      • Zosiu,
        dziękuję za Twoją odpowiedź! Muszę przyznać, że wyszło super! Zrobiłam podwójną porcję (na 12 małych porcji) i po 3 godzinach w lodówce było już gotowe. Nie wspomnę o tym, że robi się to w pięć minut w praktycznie jednym garnku, a wychodzi świetne:) Ja dodałam mus malinowo- waniliowy do polania i dodałam świeże maliny, truskawki i borówki. Szkoda, że nie ma opcji dodawania zdjęć – zobaczyłabyś efekt! Bardzo lubię Twoje zdjęcia na blogu – są piękne, wszystko jest bardzo dopracowane. Każdy przepis zachęca przy tym do wypróbowania. Ja ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni, a Twoje wpisy mi w tym bardzo pomagają. Dziękuję :)
        Miłego wieczorku dla Ciebie,
        pozdrawiam,
        Lena

  2. Poezja, Zosiu! Ostatnio robiłam placki z cukinii z Twojego przepisu – rewelacja:-)
    A te zdjęcia to pełen P R O F S J O N A L I Z M:-)
    Pozdrawiam jazzowo z festiwalowego Bielska-Białej,
    Marta:-)

  3. Zosiu, A CZY TE PLACKI NIE SĄ ZA SŁODKIE, TAKIE MDŁE?
    Uwielbiam placki ziemniaczane z łososiem. Do ciasta dodaje marchewkę, ziemniaki, czoch, cebule i płatki owsiane dla chrupkości. Są pyszne. Ciepłe posypuje parmezanem daję śmietanę koperek i łososia właśnie. Polecam.

  4. Zosiu,
    ja robie placki ziemniaczane pieczac je w piekarniku (nie moge jesc za duzo smazonego:)) Myslisz ze z tymi placuszkami mozna tez sprobować? Moze dla pewnosci zorbic pol na pol bataty z ziemniakami?

      • Dziewczyny, bataty są od kilku dni dostępne w Biedronce za całkiem przystępną cenę :-) Koniecznie sprawdźcie w Waszych miastach:) Pozdrawiam ciepło, Zosia

  5. Nie przepadam za klasycznymi plackami ziemniaczanymi i ta wersja wydaje mi się być ciekawą alternatywą. Chętnie wypróbuję! Zastanawiam się tylko czy mogę placki zmielić na miazgę zamiast trzeć na tarce i czy będą równie smaczne?

  6. Zosiu mam pytanie z zupełnie innej beczki:-) Organizuję wieczór panieński dla mojej przyjaciółki, który ma się odbyć w maju w Sopocie. Czy możesz mi polecić jakąś cukiernię z Trójmiasta (najlepiej Sopotu) w której mogłabym zamówić tort na tę okazję?? Ja, jak i większość uczestniczek imprezy mieszkamy w Warszawie więc bez sensu wieźć przez pół Polski tort:-) Bardzo będę wdzięczna za pomoc!

    • Zosiu, dołączam się do pytania. Moje placuszki nie chciały się kleić i na patelni nie tworzyły zwartej struktury. W czym tkwi problem? Pomocy!

        • Na 2 duże bataty utarte na oczkach ziemniaczanych ( tak chciałam ) dałam 1/2 łyżeczki soli, tyle sama pieprzu, 3 średnie jajka i 5 łyżek mąki.Z przepisu Zosi też nie trzymały formy i nie mogłam przewrócić ich na patelni, a tak metodą prób i błędów wyszły pulchne i smaczne choć z tym trzymaniem formy tez trochę był problem.Życzę powodzenia w eksperymentach.

    • Mam na nie już ochotę. Ja też niedługo robię placki z brukwi z łososiem. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga na facebooku, który nazywa się ” Sól czy cukier”.

  7. Jak ja Cie uwielbiam i kocham kocham Twoje rpzepisy, zdjecia, usmichech, charyzme.

    Nigdy, nigdy wczesniej nie gotowalam bo tego nienawidzilam, dzieki Tobie to pokochalam i wykorzystuje kazdy Twoj przepis, kocham Cie :)

    Moglabys robic wiecej przepisow na owoce morza, i steki :) dziekuje :)

  8. Na zdjęciach jest jedna nieścisłość ;) Bataty są potarte na dużych oczkach a tarka jest jak do tradycyjnych ziemniaczanych placków ;)
    Zmodyfikowałem dużej mierze przepis- M.in. Podałem z miętowym guacamole ! Rewelacja ! Idealna kompozycja smaków !

    Pozdrawiam i dziękuje za inspirację;)

  9. Katastrofa :( rozpadaly sie przyklejaly do patelni, za malo maki, jajek ? Wsadzilam do piekarnika moze uda sie uratowac kolacje ;)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.