Skład:
(przepis na 10-12 placuszków)
4-5 średnich batatów
2 duże jajka
2-3 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)
sok z 1 cytryny
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona cebula
sól morska / świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia (polecam rzepakowy)
do podania: kilka plastrów wędzonego łososia
2-3 ugotowane jajka na twardo
2-3 łyżki majonezu
kilka kropel z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na dużym oczku. Dodajemy posiekany szczypior i startą cebulę. Doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy roztrzepane jajka, sok z cytryny i mąkę. Całość mieszamy. Konsystencja powinna być podobno jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych (jeżeli jest za sucha dodajmy trochę oliwy).
2. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy uformowane placki. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – niektórzy lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od naszego sposobu nałożenia masy na patelnię. Usmażone placuszki podajemy z majonezem / ubitą śmietaną kremówką / kwaśną śmietaną / jogurtem greckim oraz z plastrami wędzonego łososia i świeżym szczypiorkiem (na zdjęciu są również listki świeżego lubczyka – pozostałość po Walentynkach). Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego!
Super. Dziś robię.
Jak to pięknie wygląda! Jutro będzie :)
Zapraszam na nowy post: http://striveforperfectionblog.blogspot.com/
Zosiu, małe pytanko,
czy jeżeli zrobię Twoją panna cottę i dodam mleko 2 % (w przepisie jest 3,2%), to będzie ok? Ktoś z Was robił i też to zmienił?
Masz świetne pomysły na super przepisy! Korzystałam z nich już wiele razy. A moim faworytem „na szybko i łatwo” są Twoje placuszki ze szpinakiem i ricottą :) Dzięki za inspiracje;*
Pozdrawiam!
Leno, śmiało możesz dodać 2% mleko, tylko proponuję nie zmieniać proporcji żelatyny :) Pozdrawiam ciepło i w wolnej chwili daj znać, czy się udała :)
Zosiu,
dziękuję za Twoją odpowiedź! Muszę przyznać, że wyszło super! Zrobiłam podwójną porcję (na 12 małych porcji) i po 3 godzinach w lodówce było już gotowe. Nie wspomnę o tym, że robi się to w pięć minut w praktycznie jednym garnku, a wychodzi świetne:) Ja dodałam mus malinowo- waniliowy do polania i dodałam świeże maliny, truskawki i borówki. Szkoda, że nie ma opcji dodawania zdjęć – zobaczyłabyś efekt! Bardzo lubię Twoje zdjęcia na blogu – są piękne, wszystko jest bardzo dopracowane. Każdy przepis zachęca przy tym do wypróbowania. Ja ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni, a Twoje wpisy mi w tym bardzo pomagają. Dziękuję :)
Miłego wieczorku dla Ciebie,
pozdrawiam,
Lena
:*
Poezja, Zosiu! Ostatnio robiłam placki z cukinii z Twojego przepisu – rewelacja:-)
A te zdjęcia to pełen P R O F S J O N A L I Z M:-)
Pozdrawiam jazzowo z festiwalowego Bielska-Białej,
Marta:-)
:-) Dziękuję, dziękuję! A o placuszkach z cukinii już zapomniałam… :-)
To ja poproszę porcyjkę :)
Jakie cudeńka! :D
Super przepis, uwielbiam placki zmiemniaczene a takich nie jadłam ;) jestem bardzo ciekawa ich smaku.
ostatnio mam fazę na bataty. Są wspaniałe!
A Twoje placuszki genialne – koniecznie je zrobię.
Rodzinka to ma z Tobą dobrze, a… moja ze mną, bo gotuję według Twoich przepisów;))
Pozdrawiam serdecznie!
Pyszności;)
Zosiu, A CZY TE PLACKI NIE SĄ ZA SŁODKIE, TAKIE MDŁE?
Uwielbiam placki ziemniaczane z łososiem. Do ciasta dodaje marchewkę, ziemniaki, czoch, cebule i płatki owsiane dla chrupkości. Są pyszne. Ciepłe posypuje parmezanem daję śmietanę koperek i łososia właśnie. Polecam.
Zosiu,
ja robie placki ziemniaczane pieczac je w piekarniku (nie moge jesc za duzo smazonego:)) Myslisz ze z tymi placuszkami mozna tez sprobować? Moze dla pewnosci zorbic pol na pol bataty z ziemniakami?
Jaki jest mniej więcej koszt batatow?
ok 11 zl za kg
Niestety drogie sa w Polsce:/
Ale od czasu do czasu warto zjesc
Dziewczyny, bataty są od kilku dni dostępne w Biedronce za całkiem przystępną cenę :-) Koniecznie sprawdźcie w Waszych miastach:) Pozdrawiam ciepło, Zosia
Ale pyszności! Oby doczekać do weekendu, bo wtedy jest trochę więcej dnia na gotowanie! Super pomysł Pani Zosiu:)
Że też sama nie wpadłam na taki pomysł! Świetne placuszki :)
Zrobiłam dziś, wyszły przepyszne !
Zapraszam na post o „hejtowaniu w sieci”
http://striveforperfectionblog.blogspot.com/2015/02/co-dobrego-w-minionym-tygodniu-nowy-cykl.html#more
Zupełnie mi się nie zestaliła masa i nie wiem dlaczego :(
Wyglądają przepysznie:) Może w końcu to jest właściwy moment, żebym spróbowała batatów bo od dawna już się do tego przymierzam:)
http://bymadameem.blogspot.com/
Nie przepadam za klasycznymi plackami ziemniaczanymi i ta wersja wydaje mi się być ciekawą alternatywą. Chętnie wypróbuję! Zastanawiam się tylko czy mogę placki zmielić na miazgę zamiast trzeć na tarce i czy będą równie smaczne?
Obowiązkowo muszę zrobić! Dlugo za mną chodziły placki ziemniaczane. Z batatów nigdy nie jadłam!
Zosiu mam pytanie z zupełnie innej beczki:-) Organizuję wieczór panieński dla mojej przyjaciółki, który ma się odbyć w maju w Sopocie. Czy możesz mi polecić jakąś cukiernię z Trójmiasta (najlepiej Sopotu) w której mogłabym zamówić tort na tę okazję?? Ja, jak i większość uczestniczek imprezy mieszkamy w Warszawie więc bez sensu wieźć przez pół Polski tort:-) Bardzo będę wdzięczna za pomoc!
Zosiu ile ważyły Twoje bataty ?
Zosiu, dołączam się do pytania. Moje placuszki nie chciały się kleić i na patelni nie tworzyły zwartej struktury. W czym tkwi problem? Pomocy!
Niestety nie jest nam dane się dowiedzieć …
Na 2 duże bataty utarte na oczkach ziemniaczanych ( tak chciałam ) dałam 1/2 łyżeczki soli, tyle sama pieprzu, 3 średnie jajka i 5 łyżek mąki.Z przepisu Zosi też nie trzymały formy i nie mogłam przewrócić ich na patelni, a tak metodą prób i błędów wyszły pulchne i smaczne choć z tym trzymaniem formy tez trochę był problem.Życzę powodzenia w eksperymentach.
Dziękuję Misia :)
smacznie i zdrowo – idealnie :)
Wyglądają niesamowicie :)
Mam na nie już ochotę. Ja też niedługo robię placki z brukwi z łososiem. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga.
Mam na nie już ochotę. Ja też niedługo robię placki z brukwi z łososiem. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga na facebooku, który nazywa się ” Sól czy cukier”.
Jak ja Cie uwielbiam i kocham kocham Twoje rpzepisy, zdjecia, usmichech, charyzme.
Nigdy, nigdy wczesniej nie gotowalam bo tego nienawidzilam, dzieki Tobie to pokochalam i wykorzystuje kazdy Twoj przepis, kocham Cie :)
Moglabys robic wiecej przepisow na owoce morza, i steki :) dziekuje :)
Wygląda ekstra!
Na zdjęciach jest jedna nieścisłość ;) Bataty są potarte na dużych oczkach a tarka jest jak do tradycyjnych ziemniaczanych placków ;)
Zmodyfikowałem dużej mierze przepis- M.in. Podałem z miętowym guacamole ! Rewelacja ! Idealna kompozycja smaków !
Pozdrawiam i dziękuje za inspirację;)
Wyglądają pysznie!
A skąd taki piękny rondel?
Katastrofa :( rozpadaly sie przyklejaly do patelni, za malo maki, jajek ? Wsadzilam do piekarnika moze uda sie uratowac kolacje ;)