Jedna z moich ulubionych potraw- przepis na nią, odkryła przypadkiem moja Mama, wertując kartki francuskiej książki kulinarnej. Quiche lorraine, a kto woli- placek lotaryński, to tradycyjne danie z regionu północno- wschodniej Francji- Lotaryngii. W oryginale przygotowuje się z boczkiem, szynką, tartym serem i jajkami, niemniej jednak doczekał się już wielu modyfikacji. W zależności kto nas odwiedzi, o jakiej porze i czy jest wyjątkowo głodny, w pogotowiu taki placek zawsze czeka. Dziś polecam jeden z nich.
Skład:
175 g mąki pszennej
125 g masła
25 g startego sera żółtego
3 łyżki wody
2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano)
50 dag mięsa wołowo- wieprzowego (mielonego)
kiść brokuł
5 pokrojonych cebulek dymek
4 czerwone cebule
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany 18%
1 mały jogurt grecki bądź naturalny
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
-
Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszony tymianek i wodę (dolewamy wody tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut,
-
na rozgrzanej patelni smażymy mięso wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą (doprawiamy według własnego uznania, ja z reguły dodaję szczyptę soli i świeży pieprz). Do oddzielnego garnka wkładamy nasze brokuły, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach brokuły odsączamy z gorącej wody,
-
ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy,
-
w średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem greckim/naturalnym oraz dodajemy pokrojoną cebulkę dymkę. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu,
-
ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy brokuły, smażone mięso z cebulą i zalewamy naszą masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut,aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.
Spód z kruchego ciasta z dodatkiem tymianku, brokuły, czerwona cebula i smażone mięsko, polane masą jogurtowo-jajeczną. W takiej postaci, nasz placek lotaryński ląduje do piekarnika na ok. 20 minut.
Do dekoracji możemy wykorzystać kiełki rzodkiewki, lucerny, soczewicy etc.
… smakują najlepiej resztki, jak już wszyscy śpią i nie trzeba się już z nikim dzielić ;-)
Ta tarta jest najlepsza na świecie w dodatku bardzo sycąca. Sama przyrządzam głównie tą tradycyjna wersję z boczkiem i szynką, lubie zrobić do niej sałate z rukoli, pomidorków koktajlowych i orzechów włoskich zalanych ostrym sosem musztardowym. Polecam ten zestaw!
Witaj, dziękuję za komentarz :) Sałata z rukoli to rewelacyjny dodatek. Podobny przepis zamieszczę w przyszłym tygodniu. Pozdrowienia.. i udanego weekendu (bo już coraz bliżej). Zosia
uwielbiam sos musztardowo-miodowy!
znacie jakis prosty przepis na danie z tym wlasnie sosem?
Jeśli chodzi o proste danie z sosem miodowo-musztardowym, to jako przekąskę polecam mozzarelle z pomidorami i świeżą bazylia, polaną tym sosem. Rewelacja!
wygląda nieźle !!!
.. i smakuje nieźle drogi Jarku :D
To już wiem co dzisiaj zrobię na obiadek;) Dzięki za pomysł Zosiu:)
Wygląda pysznie :)) aż zaczynam żałować, że nie jem mięsa :>
smakowicie się zapowiada :)
wygląda świetnie….zrobię w niedzielę na obiad ;)
Witam
Wygląda pysznie :).
Lubię takie dania, więc wkrótce wypróbuję przepis. Gdybym go miała wczoraj, pewnie zamiast shepards pie, zrobiłabym ten placek ;)
PS.
Jest Pani bardzo podobna do Geri Halliwell ;)
Pozdrawiam cieplutko
jest ladniejsza! :)
Zapewne :)
Zosiu!
Nie mogę, no normalnie nie mogę!
Co wchodzę na zakładkę gotowanie to się robię strasznie głodna i zaczynam podjadać…. To wszystko tak apetycznie wygląda :)
Uwielbiam Waszego bloga, wchodzę na niego kilka razy dziennie i czekam na kolejne wpisy :)
Pozdrawiam! :)
Jest mi niezmiernie miło. Bardzo dziękuję za komentarz. Pozdrawiam z Sopotu!
Kolejny świetny przepis!!!
pozdrawiam :)
Blog pełen pyszności- a wersja tarty z brokułem wyjątkowo energetyzująca. Czekam na więcej takich smakowitości i pozdrawiam :)
Zasiu, widać, że pysznie gotujesz:) Kurcze, żeby mi się tak chciało:( Byłabym wtedy perfect house wife:D gotujesz tak, że MNIAM:D
uwielbiam! jedno z moich ulubionych dań, a muszę podkreślić, że jestem baardzo wybredna!
Ah, gdy tylko zobaczyłam brokuły, mój żołądek zaczął drżeć w oczekiwaniu ;) Wygląda to wszystko strasznie smacznie i przyprawia mnie o ogromny wzrost apetytu :)
PYYYYYYYYYYYCHA!!!! ;)))
Dziewczyny, pochwalcie się czy któraś już ją zrobiła? :) Tak samo dobra jak wygląda na zdjęciach? :D
super blog ,przejrzysty i taki nowoczesny az chce sie go czytac i gotowac. ze zdjec wynika ze macie piekny dom, gratulacje!!
To mięso wołowo-wieprzowe można zastąpić mielonym z indyka – zdrowiej i mniej kalorii;) Z kuchnii francuskiej to polecam również tartę z kozim serem i pomidorami:) BOn appetit:)
Wyszedł świetnie. Rodzina po niedzielnym obiedzie, dzięki Twojemu przepisowi, kocha mnie jeszcze bardziej! :)
Jak miło!!!!!! cieszę się niezmiernie. Pozdrowienia=Zosia
Zosiu, myślisz, że można zastąpić kruche ciasto ciastem francuskim, upiecze się pod taką warstwą „farszu”?
Pozdrawiam :)
Witaj, obawiam się, że ciasto francuskie może nie unieść ciężaru mięsa i brokułów. Z reguły na francuskim cieście podaje jedynie plasterek pomidora, smaruje pesto i to w całości ledwo rośnie. Pozdrowienia!
Witaj Zosiu, chce wyprobowac i mam jedno pytanie: czy cebula dymka to maja byc pokrojone biale glowki cebuli czy ich zielony szczypior? Pozdrawiam!
Witaj, na potrzeby tego przepisy użyłam zarówno białej cebulki jak szczypiorka. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za obiadek.
Zosiu, rewelacja!!! Jestem au pair i zrobiłam placek wczoraj na niedzielny obiad dla mojej rodziny; byli zachwyceni i o dziwo nawet dzieciaki się zajadały, a z reguły to niejadki ;) pozdrawiam i czekam na więcej! :)
Ale się cieszę. Trzymaj się !!!! Pozdrowienia z Trójmiasta!
Oj, tęsknię za Trójmiastem! :) i jeszcze pół roku potęsknię ;)
Zosiu,
mam pytanie odnosnie formy do tarty, a mianowicie, ile centymetrow ma serdnica Twojej formy? Zamierzam takowa zakupic, aby wyprobowac Twoj przepis, ale znalazlam jedynie na 29cm, a Twoja wyglada na znacznie wieksza…no chybaze to tylko zludzenie :)
Pozdrowienia :)
Basia
Quiche lorraine- muszę to wypróbować, bo tak apetycznie wygląda….
Witam. Dzisiaj na obiad zrobilam ta tarte. Wyszla przeeeeepyszna :-))) Uwielbiam takie jedzenie.Prosze o wiecej pomyslow na tarty.
Pozdrawiam.
Postaram sie to dzisiaj wyczarować Zosiu – czuje ze sie uda :) Mam tylko pytanie kiedy ser zółty dodac? razem z jajkami ?Pozdrawiam z Holandii :)
Są dwie możliwości- możemy dodać do masy jajecznej, bądź tuż po upieczeniu przed podaniem. Pozdrowienia z Trójmiasta!
„Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszony tymianek i wodę (dolewamy wody tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut”
Zosiu, jak w końcu jest z tym serem? Dodajemy go do ciasta?
Nie jadam mięsa i mam pytanie z tym związane, czy mogę taką tartę przygotować z czymś zamiast mięsa ?
pozdrawiam z zimnej Warszawy
Jasne już Ci podaję- przygotowujesz wszystko wg. przepisu, tylko zamiast mięsa, dodajesz tuńczyka w oleju z puszki. Też rewelacyjnie pasuje do brokułów i smażonej cebuli. W domu mam zwolenników właśnie tej wersji. Pozdrawiam ze słonecznego Trójmiasta….
Dziś zrobiłam. Przepyszne danie. Dziękuję za przepis! :)
Gratuluję ;-) !
Poratujcie, nie mam wagi na stancji. 175g mąki to szklanka?
Taka czubata szklanka ;)
Właśnie zrobiłam i jest przepysznie!! :)
A mogłabyś napisać o innych wariantach farszu?
Pozdrawiam :))
Zrobiłam dziś :) Placek wyszedł wyśmienity! Jest rzeczywiście sycący.. Są tu naprawdę fajne przepisy, a przynajmniej trafiające w mój gust kulinarny. Czasem jednak mogły by być bardziej szczegółowe. Pozdrawiam!
Ja też zrobiłam! Jako formę prezentu na wczorajszy dzień „chłopa” ;) Troszkę mi się rozklapciało, ale to moja wina bo mięso wyrzuciłam z pateli ze sporą dawką oleju. Ale i tak baaardzo smakowało, oboje dziękujemy!
Pozdrowienia ze stolicy!
Właśnie jestem po obiadku z rodzinką i o dziwo wyszło mi;p Nawet mojemu tacie smakowało mimo, że nie przepada za brokułami i ogólnie za wynalazkami:)
Czekam na kolejne takie fajne i takie zdrowe przepisy!! pozdrawiam:)
Rzadko zaglądam do kuchni, ale tego przepisu nie omieszkam spróbować :) trzymajcie kciuki żeby coś z tego wyszło…
Trzymamy!!! Daj znać jak smakowało ;-)
Zrobiłam dzisiaj ten placek. Moja wybredna i marudna siostra stwierdziła, że „jest pychaaa”, tata powiedział, że dużo lepsze od zapiekanek mamy, a mama nie mogła oderwać się od blachy. Czyli jednym słowem rewolucja ;) Czekam na kolejne ciekawe przepisy! ;)
Zosiu,
zupelnie przypadkiem trafilam na Twoja strone, przepisy sa rewelacyjne, na pewno wiele z nich wykorzystam :)
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Agata (Erasmus Regensburg)
To mój osobisty domowy łasuch zazwyczaj gotuje, więc rzadko udaje mi się czymś go zaskoczyć. A tu proszę – ciasto cytrynowe, które tu podejrzałam, a które zrobiłam wczoraj – wprawiło go w pełen zachwyt :) Dziś mielone i brokułki, czyli dumnie brzmiące quiche lorraine :) – zobaczymy jaki będzie efekt :) 3majcie kciuki :)))
Wczoraj wypróbowałam przepis :) Istne pyszności!! Naprawdę wszystkim polecam spróbować :)
Jedynie pragnę się dopytać jaką masz dużą formę (średnicę), wydaje mi się że ja mam ciut mniejszą i ciasto było troszeczkę grubsze – ale i tak przepyszne !! :)
Witam
Dzisiaj zrobiłam placek. Jest grzesznie pyszny ;) !!!!
Dzięki za super przepis i czekam na następne :).
Pozdrawiam cieplutko
Wczoraj zrobiłam to wspaniałe danie i musze przyznać,że smakuje równie niesamowicie jak wygląda:) Pychaaaaaa!! Rodzina zachwycona, a że jest bardzo syte, to nawet został kawałek na dzisiaj do pracy :D
Dzięki za przepis, myśle,że na stałe zagościł w moim menu :)
pycha !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam
Po tych zdjeciach zapragnelam zrobic taka sama:)
Udala sie i byla pyszna, super przepis!
Uwielbiam wasze przepisy i cala ich oprawe graficzna mniam:P
pozdrawiam
Wypróbowałam!
Udało się!
Rodzinka była zachwycona!
A ewentualne wyniki można obejrzeć na moim blogu :)
Przepis wypróbowałam!
Wygląda świetnie!
W smaku dobre choć niewysmienite!
Mimo wszystko urozmaicenia w kuchni od czasu do czasu są potrzebne :)
Pozdrawiam.
Witaj:)
Skorzystałam już z dwóch przepisów-super:) myślę, że mi w miarę wyszło:) w każdym razie pychota:) tarte zrobiłam dzisiaj wieczorem na jutro na śniadanie;p -oczywiście już zdążyłam skosztować:)i mam nadzieje, że na kolacje też;p;p;p
Wspominałam, że zdjęcia dań są rewelacyjne:) pełna klasyka:) potrawy wyglądają idealnie- co najważniejsze są bardzo proste do przyrządzenia:) stwierdzam to po osobistym wykonaniu a także po przeczytaniu wszystkich Twoich przepisów:)
Pozdrawiam Cię cieplutko (Katarzynę również;p)
:)
Zosiu, twój placek znalazł się naszym świątecznym stole- był wyśmienity!! Zawsze coś innego, a w miarę szybkiego i prostego:) Dziękuję i pozdrawiam poświątecznie… No i czekam na kolejne przepisy, już kilka wypróbowałam i zawsze niecierpliwie czekam na kolejne ;)
Witam,
mimo, ze juz dawno znalazlam Twój przepisu, dopiero ostatnio postanowialam przygotować go dla mojego mężczyzny z okazji jego urodzin.
Zamiast dodanej tutaj dymki dałam czosnek- oboje bardzo go lubimy a cebulki nie bylo pod reka;)
Wydostal sie sos z miesa i cebuli, co troche zmiekczylo moje ciasto i juz myslalam, ze bedzie klapa, ale spoznieni studenci mieli odgrzewane jeszcze raz i obiecali, ze natsepnym razem wpadna na dwa takie ;D
Dziekuje bardzo za wszystkie Twoje pomysły, które mam juz zanotowane w moim czarodziejskim zeszyciku ;)
Pozdrawiam z Poznania,
Patrycja
P.S. od kilka dni jestem nowa lokatorka , postanowilam przekupic reszte Quiche lorraine . Dam znać, czy będzie się nam dobrze mieszkac w nowym mieszkaniu ;)
oo dzięki za relacje!!! Trzymaj się!
Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher!
Tarta jest rewelacyjna!! Zrobiłam i jest przepyszna. Pozdrawiam z Krakowa
Quiche przepyszny…zajadalismy sie niesamowice :-) We dwójkę zjedliśmy ją praktycznie jeden dzień! Serdecznie wszystkim polecam a sama zamierzam wybróbować kilka wariacji na temat quiche’u :-) mmm, nastepnym razem myślę m.in o szpinaku. Pozdrawiam Zosiu
Czy można to upiec w jakiejs normalnej blaszce przeznaczonej nie do tarty ?
Gdy tylko zobaczyłam zdjęcia tej potrawy i poczytałam o składnikach od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić :), a więc skusiłam się w minioną sobotę i zrobiłam ją na kolację dla chłopaka i rodziców. Wyszła znakomicie !!! tak jak wygląda tak smakuje :) a nawet i lepiej ! wiem, że to na pewno nie był ostatni raz. Wszyscy zajadali się w najlepsze :) Potrawa bardzo sycąca także na obiad polecam jak najbardziej. Dziękuję Zosiu za świetną poradę :) Pozdrawiam gorąco !
Wow, mi też się udało :-)) a to nie takie oczywiste. Danie było tak pyszne, że musiałam robić dwa razy – w sobotę i w niedzielę :-). Ciasto z dodatkiem sera smakuje rewelacyjnie. Dzięki Zosiu za super pomysły, będę tu często zaglądać.
Poza przepisami bardzo podobają mi się naczynia i sprzęty kuchenne, pięęękne. Po przejrzeniu zdjęć sama zakupiłam kilka nowych rzeczy do mojej kuchni :-).
Pozdrawiam @nia
dziekuje !
Wczoraj robiłam to danie na kolację w wersji z tuńczykiem i wyszło przepyszne! Przepis już trafił do mojego notesu ;-) Aktualnie przebywam na dalekiej północy Norwegii,ale już obiecałam rodzince,że jak wrócę do Trójmiasta to mają jak w banku,że powtórzę ten przepis i to z pewnością nie raz
Pozdrawiam z Tromso
Małgosia :-)
zrobiłam to danie na dzisiejszy obiad i jako młoda mężatka zyskałam uznanie u całej rodzinki :) jest tylko mały minus… nic nie zostało :) bardzo fajny przepis :)
ilość sers żółtego jest prawidłowa – 25g???
dziękuję
tak jest!
A czy zamiast brokuła mogę dodać kalafior?? Akurat mam w lodówce :)
Pozdrawiam i muszę przyznać ze naprawdę uwielbiam Twoje przepisy Zosiu.
Pingback:Życie w Londynie · Tarta z owocami
Zachęcona Waszymi wpisami również postanowiłam zrobić zapiekankę. Niestety zwarzyła się masa jajeczna….Może ktoś wie dlaczego? Samo ciasto wyszło pyszne,będę je stosować do innych zapiekanek.Pozdrawiam serdecznie.
Zrobiłam obie wersje na sylwestra i wszyscy byli zachwyceni, myślę nad małą modyfikacją następnym razem – dodaniem odrobiny sosu pomidorowego do mięsa mielonego.
Pozdrawiam Cię Zosiu i wszystkiego dobrego i pysznego w 2012!:)
Nic nie przebije Qiche lorraine w wersji z tuńczykiem i brokułami!!! niebo w gębie:) z mieskiem mielonym robilam ,ale to zupelnie nie to.
Przed chwilą zrobiłam wersję z tuńczykiem, pyyyyycha! :)))
Quiche lorraine. | Make Cooking Easier I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks! your article about Quiche lorraine. | Make Cooking EasierBest Regards Agata
Przepis przyjemny, danie przepyszne! Dzięki wielkie za pełne szczęścia brzuszki. Pozdrawiamy serdecznie :))
Dlaczego przepis ten nie jest dostępny w tagu „quiche”? Kiedyś już wykorzystałam ten przepis, teraz chciałam do niego wrócić, ale znalezienie go na blogu zajęło mi trochę czasu i wymagało przeklikania wielu stron…
mi niestety nie wyszło..przede wszystkim źle spisałam przepis i zamiast dwóch łyżek bazylii dodałam 3;(…noi nie wiem jakoś mi się spód bardziej przypiekł, co mój chłopak ocenił że wręcz przypalił…ehhh…tak bardzo bym chciała nauczyc sie super gotować
Droga Ewelino ;-)
Po pierwszym podejściu nie zrażaj się :) Spróbuj przy następnej okazji wyjąć kruchy spód z piekarnika 5 minut wcześniej (nawet jak w przepisie jest więcej). Pamiętaj, że dużo zależy od piekarnika, praktycznie każdy jest inny ;-)
Trzymam kciuki!
Zosia
Dzisiaj wypróbowałam. Robiłam podwójną porcję, trochę czasochłonne, ale się opłacało :)
Nie został nawet okruszek, genialny przepis! :)
woww! To się bardzo cieszę, że smakowało!
Dziękuję serdecznie za wiadomość i pozdrawiam porannie,
Zosia
Zosiu, przepis cudowny!!! Rzuciliśmy się z mężem jak wygłodniałe wilki ;) Masz rację, że „doczyszczanie” resztek gdy nikt nie patrzy jest najlepsze. Twoj przepis, tak udany, zainspirował mnie do modyfikacji i na następny dzień zrobiłam taka quiche ze szparagami, na które jest teraz sezon i szaleję z nimi w kuchni ;)
http://liliowo-mi.blogspot.de/2014/04/sezon-na-szparagi-uwazam-za-otwarty.html
Dziękuję za świetny przepis! Zachęcam do jedzenia szparagów póki są świeże (a nie z Peru).
Pozdrawiam ciepło!
A jaki rozmiar foremki został użyty w tym przepisie? Formy mają różne wielkości, chciałabym dopasować ilość składników do mojej formy. :)
Witam
Jak to jest z tym serem żółtym? Dodajemy go do ciasta czy do masy jajecznej?
Wygląda przepysznie ?
Możemy zarówno do ciasta jak i masy jajecznej :-)
Dziękuję ?
pomysł na niedzielny obiad już jest
Niedawno robiłam tartę ze szpinakiem z Pani przepisu, wyszła bardzo dobra , tylko musze pamiętać aby trzymać się proporcji(za dużo szpinaku dodałam).
Pozdrawiam serdecznie ?
Wioleto dziękuję bardzo za wiadomość! Uściski!
Przepyszne :) Jako modyfikację dodałam także świeży tymianek do sosu śmietanowego i zmniejszyłam ilość cebul do jednej. Mięso po usmażeniu zmieliłam, żeby było gładsze. Zajadaliśmy się z mężem :)
Great blog here! Also your website loads up very fast!
What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink in your host?
I wish my web site loaded up as fast as yours lol