W przypadku cyklu przepisów poświęconych dla studentów – będzie krótko i treściwie. Garam Masala to jedna z moich ulubionych mieszanek przypraw, które można dodać praktycznie do wszystkiego – do pieczonych warzyw z patelni, ryżu, ryb lub mięsa. To połączenie mielonej kolendry, chili, kuminu, curry, kopru włoskiego, pieprzu czarnego i kardamonu. Wystarczy szczypta, a nawet najzwyklejsza cukinia nabierze niezwykłego smaku. Dzisiaj polecam doprawić nią patisony, na które jest akurat sezon i nie są drogie (na orłowskim rynku kg – 2,20 zł).
Skład:
(przepis na 4 porcje)
3-4 patisony
2 jajka
garść bułki tartej do obtoczenia
garść mąki do posypania
3-4 łyżki przyprawy Garam Masala (mieszanka: mielonej kolendry, chili, kuminu, curry, kopru włoskiego, pieprzu czarnego i kardamonu) do kupna w sklepach internetowych
sól morska
do podania: sałatka z pomidorami, cebulą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
do posypania: posiekana natka pietruszki
do smażenia: olej kokosowy
A oto jak to zrobić:
- Umyte patisony obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Pestki pozostawiamy, jeżeli są małe – te większe, możemy usunąć. Obrane patisony solimy i doprawiamy przyprawą Garam Masala. Obtaczamy w mące, następnie w rozbitym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju kokosowym – na małym ogniu, z dwóch stron, do zarumienia. Podajemy z sałatką pomidorową i pietruszką. Świetnie smakują z ketchupem :-)
Umyte patisony obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Pestki pozostawiamy, jeżeli są małe – te większe, możemy usunąć.
Obrane patisony solimy i doprawiamy przyprawą Garam Masala. Obtaczamy w mące, następnie w rozbitym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju kokosowym – na małym ogniu, z dwóch stron, do zarumienia.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Świetny przepis i nie tylko dla studentów!!!! Jutro zabieram się za te pyszności tylko brak mi tej ponoć świetnej przyprawy – idę kupić. :)
Asiu, możesz również zastąpić curry, albo inną ulubioną przyprawą :-) Pozdrawiam ciepło!
Wyglądają boskooo!;* Jutro lecę po składniki i do roboty ;D
:-)
na pewno smaczne,bo wyglądają pysznie:)
:-) warto spróbować!
chciałam zapytać czy zamiast patisona można użyć kabaczka ?
Jasne!
Uwielbiam patisony! szczegolnie na takim swietnym talerzu, gdzie takie mozna kupic?
Home & You kupione daaaawno temu! :-) Pozdrawiam ciepło!