Skład:
(przepis dla 3-4 osób)
2 puszki białej fasoli
4 pomidory
1 cukinia
1 cebula
5-6 pieczarek
4-5 ząbków czosnku
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 gałązki świeżego tymianku + 2 liście laurowe
1 łyżka czerwonej harissy (opcjonalnie, mogą być posiekane papryczki chili)
5-6 ziarenek pieprzu
do smażenia: oliwa z oliwek
grzanki: 1 łyżka mielonej papryki wędzonej + kilka kromek czerstwego chleba
A oto jak to zrobić:
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, tymianek, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cukinię, plastry pieczarek i odsączoną fasolę z puszki. Całość mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy harissą (opcjonalnie) i przecierem pomidorowym. Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, przez 12-15 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami z wędzoną papryką.
- Aby przygotować grzanki: na patelni rozgrzewamy oliwę ze sproszkowaną papryką, dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i delikatnie podsmażamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę ze sproszkowaną papryką, dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i delikatnie podsmażamy
Warzywa podajemy z domowymi grzankami z wędzoną papryką
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Będzie jutro :)
:-)
Zosiu, w składnikach gdzieś się pieczarki schowały ;)
Schowały się :-P Już je wyciągam :-)
Zosiu, czy ten koncentrat jest konieczny?
Pozdrawiam
Nie koniecznie :-)
bardzo apetycznie :) Szkoda,że nie mogę za bardzo jeść fasoli:(
Świetny pomysł; taka odświeżona wersja fasolki po bretońsku;-)
U nas dziś na lunch, do pudełka soczewica z cukinią i pieczarkami z Twojego przepisu; py szo tka:-)))
Pozdrawiam jesiennie z południa PL,
Marta:-)
Super wyglada i pewnie super smakuje. Marzy mi sie cykl dla starych dziadów. ….na bazie 4 skladnikow. More is less….
Paluszki ciamkać! Do tej pory znałam tylko przepis na czerwoną fasolkę z puszki z dodatkiem cebuli, papryczki chili, puszki pomidorów i marchewki. Ale widzę, że przepis można zmodyfikować i użyć innych składników.
Jestem na wymianie studenckiej i mam tu małe problemy z gotowaniem. Zazwyczaj nie najlepiej kończy się moje zamienianie produktów w przepisach, a także odmierzanie proporcji.
Masz Zosiu może radę, jak bez wagi kuchennej, wymierzyć ile makaronu ugotować na jedną porcję? :D
Ten przepis jest dla mnie idealny. Szybki i prosty. A do tego wszystkie składniki mam pod ręką.
Proszę o więcej! ;)
Zrobiłam, zjadłam, mega pyszne, smakowało nawet mężowi, który dania bez mięsa niezbyt poważa:). Tylko dodałam mniej papryki chilli i wg mnie było ok (jedną malutką z zalewy). Danie superszybkie i supersmaczne. Poproszę więcej takich przepisów.
PS Zosiu czy sądzisz, że pasowałaby tu podduszona wołowina?
Czy fasola musi być z puszki może być zwykły jas jak to sie mówi