Skip to main content

Przepisy dla przyszłych Mam!Pieczony łosoś z sosem miętowo – cytrynowym.

Świetne danie, które tak naprawdę można zrobić na swój ulubiony sposób, wykorzystując rozmaite przyprawy i warzywa. Na zieloną fasolkę szparagową jeszcze poczekam, a zatem wybieram brokuły. Żeby nadać im odrobiny wyrazu, posypuję prażonymi płatkami migdałowymi i skrapiam oliwą z oliwek. 

Skład:

2-3 dzwonka łososia

garść rozmarynu

brokuły

oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia

250 g jogurtu greckiego

1/2 łyżki skórki z cytryny

1/2 łyżki soku z cytryny

kilka listków świeżej mięty

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

prażone płatki z migdałów

kiełki lucerny

A oto jak to zrobić:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni C. Do dużego garnka wody z solą, wkładamy brokuły i gotujemy przez 10-12 minut.

2. Dzwonka z łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą, rozdrobnionym czosnkiem. Posypujemy rozmarynem i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż łosoś będzie gotowy.

3. Jogurt grecki przelewamy do małego naczynia, dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropel cytryny, rozcieramy świeżą miętę. Doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Brokuły odcedzamy w durszlaku i nakładamy na talerz posypując prażonymi płatkami migdałowymi. Dodajemy ładny plaster upieczonego łososia, trochę sosu i ozdabiamy różnymi  kiełkami (na zdjęciu: kiełki lucerny).

Jogurt grecki przelewamy do małego naczynia, dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropel cytryny 

rozcieramy świeżą miętę

doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek

Upieczone dzwonka łososia nakładamy na talerz, dodajemy trochę sosu i ozdabiamy różnymi  kiełkami

Ugotowane brokuły posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi

Kiełki lucerny zawierają żelazo, wapń, fosfor; odtruwają organizm i polecane są zwłaszcza kobietom w okresie ciąży i karmienia

57 Odpowiedzi do “Przepisy dla przyszłych Mam!Pieczony łosoś z sosem miętowo – cytrynowym.”

  1. Uwielbiam łososia, wszystko wygląda pysznie, Twoje przepisy są rewelacyjne! Dużo zdrówka dla Ciebie Zosiu!

  2. Spodziewam się Córci, to już 6 miesiąc i bardzo smakują nam ryby :)
    Zaraz sobie ugotuję na obiad ;)
    Pozdrawiam Mamę przy Nadziei :)

  3. Świetny przepis na zdrowy obiad – uwielbiam łososia, ale zazwyczaj podaję go ze szpinakiem. Pomysł z sosem jogurtowym – rewelacja.
    Pozdrawiam serdecznie

  4. Danie wygląda przesmacznie. Nie jestem kobietą w ciąży, ale i tak nabrałem na nie nie lada ochoty. No i szczególnie podoba mi się 5. zdjęcie pod przepisem, to gdzie w łyżce oliwy odbija się fotograf :-)

  5. Zosiu, myślałaś może o otworzeniu własnej restauracji? Jestem pewna, że to byłby hit :-)

    Pozdrowienia dla Ciebie i maluszka :-)

  6. Aaa i jeszcze jedno. Zdradzisz sekret? Chłopiec czy dziewczynka, a może bliźniaki?

    Pozdrawiam gorąco.

  7. Ach, czekam na te wtorkowe przepisy dla mam przez cały tydzień!
    Dzięki za super przepis i podpowiedź o wartości kiełków lucerny, które są potrzebne chyba wszystkim na przednówku, po długiej zimie.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

  8. Zosiu bedziesz miala chlopca czy dziewczynke??? na kiedy masz termin porodu??? slicznie wygladasz, ciaza ci sluzy, a przepisy sa rewelacyjne!!! pozdrawiam

  9. Ahhh.. łosoś chodził za mną już dłuższy czas i szukałam fajnego przepisu. No i mam :)

  10. Zosiu, brakuje mi Twoich zdjęć, zawsze miałaś cudowny uśmiech, ale teraz w ciąży wręcz promieniejesz !!
    Uwielbiam Twoje przepisy, z tego raczej nie skorzystam bo nie przepadam za łososiem, zastanawiam się, czy mogę zmodyfikować trochę ten przepis i zastąpić łososia inną rybą.
    Jeszcze mam jedno pytanie, powiedz mi proszę, do robienia takich cudownych zdjęć doszłaś praktyką i ćwiczeniami, czy chodziłaś na kursy ? Na pewno pomaga Ci w tym jeszcze Twój niesamowity zmysł estetyczny, który się ujawnia w każdej kompozycji kulinarnej, przesyłam wiele uśmiechów i dalej trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie !!

    • Dzięki za komentarz! Niestety na kursy nigdy nie uczęszczałam.. ale wszystko jeszcze przede mną!

      Z pozdrowieniami!
      Zosia

      • Witaj Zosiu, czy mogłabyś zdradzić jakim dokładnie aparatem robisz zdjęcia? Naprawdę robią wielkie wrażenie. Pozdrawiam, Ewa

  11. Droga Zosiu, już kiedyś o to prosiłam, ale chciałam ponowić prośbę o więcej zdjęć Twojej kuchni:-)jestem bardzo ciekawa jej wystroju.Dasz radę zrobić kilka zdjęć więcej przy kolejnym poście?pozdrawiam!

  12. Zosiu, Twoje potrawy wyglądają jak dzieła sztuki! wszystko takie estetyczne ;) masz talent ;)

  13. Dołączam się do prośby koleżanki powyżej odnośnie wrzucenia paru zdjęć Twojej kuchni:) Lubię patrzeć na ładne wnętrza. Mniej na takie z katalogów, aranżowane przez profesjonalistów i fotografowane pod publikę. Np. kuchnie, w których nigdy nic nie było gotowane. Szczególnie warte uwagi są takie, gdzie mieszkają ludzie:) Druga prośba dla mnie ważniejsza również wiąże się z wystrojem kuchni. Mianowicie, czy w Twoim sklepie mogłyby pojawić stylowe, oryginalne obrusy na stół. Wiem, że to jest zabawne, ale jestem trochę sfrustrowany, bo w moim mieście takie akcesoria, to chyba towar deficytowy:) bo nigdzie nie ma. Co Ty na to? A może znasz jakieś sklepy internetowe warte polecenia?

  14. Zosiu mam do Ciebie pytanie czy myjesz nasiona kiełków przed zasadzeniem czy myjesz poprostu juz wyrosniete kielki przed zjedzeniem?
    milego dnia pozdrawiam:)

  15. Superowa kombinacja! Hmm, chyba calego lososia tez daloby sie tak upiec, tylko potwor musialby siedziec w piekarniku troche dluzej (az skorka zacznie powoli odchodzic od miesa)…. Na pewno wybrobuje przepis w weekend :)

  16. Zosiu, w ciąży kwitniesz! Też jestem w ciąży, oczekuję małego przystojniaka ;) Twoje przepisy są bardzo przydatne, chociaż mój Z. chętnie zjadłby schabowego :)
    Mam do Ciebie pytanko – szukałam info w sieci i nadal nie wiem, jak ubierać się w czasie karmienia piersią. Może Ty coś wiesz? Musi to być coś szybkiego do zdjęcia, a zarazem nie odsłaniającego za wiele. Na pewno wiesz, o co chodzi ;) Może dodałabyś jakiś strój dnia? Albo spytaj Kasię ;)
    Gorąco pozdrawiam Przyszłą Mamę

  17. Witaj Zosia super są te Twoje przepisy. Ja mam takie nietypowe pytanie . Czy jako przyszła mama zastanawiałaś się nad tym co będziesz podawać maluszkowi? Ja sama staram sie córeczce gotować zupki i inne dania ale czasem brak mi pomysłów jesli masz jakieś proszę o pomoc;-) Pozdrawiam

    • .. dobre pytanie, ale na razie zastanawiam się co ja mogę zjeść, żeby maluszek był zdrowy ;-)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

      • gdybyś coś znalazła to proszę o pomoc;-) bo Twoje przepisy są rewelacyjne!

        Pozdrawiam
        karolina

  18. Ja polecam dużo oliwy z oliwek;-) Moja ginekolog cała ciąże mi powtarzała że wypłukuje toksyny i powinno się ja w ciąży w dużych ilościach spożywać;-)

    Raz jeszcze pozdrawiam

  19. Witaj Zosiu :)
    Skorzystałam ze wszystkich Twoich przepisów iwszystkie potrawy okazały się wyśmienite :) Dziękuję Ci bardzo :)
    Nie myślałaś może o stworzeniu nowego cyklu- dla mam karmiących? Jeśli oczywiście karmisz swoją kruszynkę piersią. Ja osobiście byłabym zachwycona, a myślę, że i wiele innych dziewczyn również :))) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    Klaudia

  20. Kochana Zosiu,
    czy moglabys podac na Twojej stronie kilka przepisow dla matek karmiacych piersia?
    Moja synowa od dwoch tygodni karmi piersia i wnuczka ma ciagle kolki i bole brzuszka, mimo,ze synowa bardzo uwaza na to, co je,czyli zadnych kapust, grochu, fasoli, czosnku czy cebuli…
    W internecie jest wiele przepisow ale czesto glupich np.zawierajacych czosnek…
    Dziekuje z gory z calego serca
    zmartwiona babcia

  21. http://www.gofuckbiz.com Please note pro,that you that you lose the contents pro,of your basket if you pro,alter languages, country or store. Change anyway. or. Close… A. Visit your Order Detail page pro,to check to confirm the status of pro,the order. If you have pro,additional questions or concerns pro,in regards to the status of your pro,buy, shoot us an pro,electronic mail http://www.gofuckbiz.com

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.