Skład:
ok. 10 zielonych szparagów
3 łyżeczki oliwy
szczypta soli
5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
skład na majonez:
4 duże ząbki czosnku
szczypta soli
2 duże żółtka
280 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
A oto jak to zrobić:
1. Przycinami końcówki szparagów, a następnie owijamy szynką szwarcwaldzką łodygi. W zależności od grubości szparagów, możemy owinąć po 3-4 sztuki.
2. Zawinięte szparagi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C ok. 10 minut.
3. Starty czosnek i szczyptę soli przekładamy do dużego naczynia, dodajemy żółtka oraz sok z cytryny i miksujemy. Następnie, powoli dolewamy oliwę i doprowadzamy do powstania gęstego sosu. Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie solą lub pieprzem. Podajemy z gorącymi szparagami.
Skraplamy szparagi oliwą i dodajemy szczyptę soli.
Gorące szparagi podajemy z ręcznie przygotowanym majonezem z czosnkiem i tymiankiem.
Przepis w sam raz na wieczorną kolację!
.. z dobrą lampką wina smakuje jeszcze lepiej.
Ciekawe czy dobre te szparagi nigdy nie jadłam a dziewczyny ktore uwielbiają torty Tiramisu zaprasza na http://ahhmniam.bloog.pl/id,329656356,title,Tort-Tiramisu-z-zywymi-kwiatami-na-Dzien-Matki,index.html
Trzeba koniecznie wypróbować! :) Szparagi uwielbiam!
A mogą być białe szparagi?
ten post już był :(
Zapraszam jutro rano na kuchnie chińską!
super :) Zosiu gotuj więcej :)
Droga Zosiu,
upichciłam wczoraj truskawkowe tiramisu z Twojego przepisu. Co prawda nie wyglądało tak uroczo jak Twoje, ale było przepyszne i przesłodkie!
Ostatnio na parapetówkę do siostry zrobiłam jajka w skorupce i powiem szczerze, że nie nadają się na imprezy z alkoholem :P po kilku godzinach jajka były zjadane w całości (przez pomyłkę oczywiście), to było zabawne!
Gorąco pozdrawiam i czekam na więcej pyszności :)
N.
Już nie mogę doczekać się kuchni chińskiej! Uwielbiam ją. Szczerze powiedziawszy nigdy nie jadłam szparagów, ale w Twoim wykonaniu wyglądają smacznie, więc może kiedyś się skuszę. Czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy! :)
Pozdrawiam
Zosiu,
chciałbym zasugerować zainstalowanie na blogu wsparcia dla openID, dzięki czemu nie wszystkie komentarze byłyby anonimowe. W szczególności wszyscy posiadający konto openID mogliby zrezygnować z wpisywania za każdym razem e-maila i strony przy dodawaniu komentarzy.
(możesz spokojnie usunąć ten komentarz jako nie na temat)
Pozdrawiam
Dzięki za pomysł! Pozdrawiam, Zosia.
Zosiu próbuje od dłuższego czasu Twoich przepisów i muszę powiedzieć, że wszystko jest bez zarzutu – i proporcje składników i końcowy efekt. Wielkie, wielkie dzięki za ten blog!:) Pozdrawiam!
No to bardzo mi miło! Pozdrowienia serdeczne! Zosia.
Niedługo chcę z przyjaciółką zrobić domówkę. Proszę zamieść jakieś fajne pomysły jedzenia na taką imprezę.
Zosiu z miłą chęcią poczytałabym o Twoich kulinarnych inspiracjach – książki, filmy, osoby :) Bo bardzo spodobały mi się posty o wystroju kuchni :)
A szparagów nigdy nie jadłam i przypuszczam, że wiele tracę :(
Zosiu, wlasnie zrobilam ten przysmak!!! Jestem zachwycona, poniewaz lubie jesc warzywa a prosciutto mogłabym wciąz wcinać .. ;)! Obecnie znajduje sie we Włoszech i praktyczbie wszytskie skladniki moge znależć, które prezentujesz. Kiedyś wspomniałas ze byłas zza granicą na dłużej ( a może Kasia hm..) i stad teraz znasz tyle fajnych przepisów! Ciekawa jestem gdzie, czy może tez we Wloszech bo te produkty są tu wszech dostępne :)!!
pozdrawiam gorąco!
rewelacyjne przysmaki :)
mam prosbe wstaw kasiazki z ktorych bierzesz pomysl ; )
Zosiu, to był mój debiut szparagowy – bardzo udany :)
Przepis jest perfekcyjny, a efekt końcowy tak genialny, że ciężko uwierzyć, że wykonanie jest banalnie proste :)
Bardzo Ci dziękuję za świetne przepisy. Kocham gotować i piec, stąd bardzo się cieszę, że mogę korzystać z Twoich propozycji.
Do tej pory zawsze korzystałam z przepisów z blogów „Moje wypieki” i „Kwestia smaków”, które serdecznie polecam :)
Pozdrawiam :)
szparagi przed ubraniem w szynke i wsadzeniem do piekarnika mozna rowniez chwile pogotowac na patelni wypelnionej woda aby byly miekkie ;)
ja nie polecam gotowac szparagow wczesniej, bo stana sie za miekkie! sztuka jest odpowiednie dopatrzenie szparagow przy gotowaniu,bo 2 min w osolonym wrzatku to kapke za malo, a 3 min to masz rozpackane szparagi ;)
Przepis jest świetny!!!
Wychwalał go nawet mój Ukochany, który stwierdził, że nie ma zamiaru tknąć tych dziwnych szparagów ;)
ach ci mężczyźni…
Zosiu fajne masz te przepisy.
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
dzieki za przepis, zrobiłam dzisiaj i wyszło smaczne, tylko mój sos wyszedł bardziej żółty niż to co prezentujesz na zdjęciu-to chyba zwykły majonez??
Czy można zielone szparagi zastąpić białymi?
Zosiu,
skąd te talerze? Szukam zastawy obiadowej na święta i tym samym inspiracji, czy mogłabyś jakas polecić, podpowiedzieć gdzie kupić :)
Z gory dziekuje i pozdrawiam,
Marta
Genialny pomysł. Moja improwizacja to tak właśnie podane szparagi z dużo mniejszą ilością majonezu (w wersji bardziej jako gęsty sos niż sztywny majonez) z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach i sadzonym jajkiem, a do tego dwa całe liście sałaty rzymskiej z długim kawałkiem papai, mniam i pozdrawiam ;)