* * *
Zaledwie w przeciągu jednego tygodnia temperatura w Trójmieście spadła o 10 stopni C. Spodziewałam się zmiany pogody ale myśl o ciepłym, słonecznym wrześniu była bardziej kusząca. Nadal jednak mam nadzieje, że zacinający deszcz i sztorm nad Bałtykiem to tylko chwilowy kaprys pogodowy. Póki co sięgam po smaki, które bliższe są nam wczesną jesienią. A placki z ugotowanych ziemniaków z mozzarellą i bazylią podane z wędzoną rybą, to moje ostatnie odkrycie. Polecam wszystkim, którzy kochają ziemniaki!
Skład:
(przepis na 10 – 12 sztuk)
8 ugotowanych ziemniaków
2 kulki mozzarelli
garść świeżych liści bazylii
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
gałka muszkatołowa / sól morska / świeżo zmielony pieprz
do smażenia: olej roślinny
do podania: wędzona ryba np. pstrąg lub tzw. brzuszki z łososia
sos: jogurt wymieszany z tartym czosnkiem, szczypiorem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
A oto jak to zrobić:
- Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z jajkiem, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi liśćmi bazylii i mąką. Całość doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy do połączenia się smaków. Z masy formujemy kulkę, ugniatamy placuszek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron, do zarumienia.
- Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym i wędzoną rybą.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z jajkiem, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi liśćmi bazylii i mąką. Całość doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy do połączenia się smaków.
Z masy formujemy kulkę, ugniatamy placek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron, do zarumienia.
Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym i wędzoną rybą (polecam wędzonego pstrąga lub brzuszki z łososia).
Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy! Jutro robie placki z ziemniaków😃
Aniu cieszę się❤️💥
Czy takie placki udaloby sie upiec w piekarniku?
Z pewnością!
toż to moskole grulane:) ! kochom! ale przypomniałaś :) jutro na obiad !
Kocham wszystko co z ziemniaków ! :) Wczorajszy krem z pomidorów zniknął w mgnieniu oka! Dzisiaj kolej na te placuszki! Pozdrowienia z Lublina! PS. Jak się cieszę, że udało mi się być w tym roku nad morzem w piękną pogodę! Uściski :)
Sylwio dzięki za wiadomość☀️🙏
poznańska pyra życzy miłego dnia;-)
Aaaa jak miło! Dużo uśmiechów na dziś👩❤️💋👩
Dziękuję za pomysł na niedzielny obiad. Moi chłopcy będą zachwuceni!
Cieszę się bardzo i trzymam kciuki za niedzielny obiad!
Zosiu, ja nie wiem jak Ty to robisz ale Twoje przepisy i zdjęcia oglada sie tak ze od razu chce sie biec do kuchni i przygotowac to dla rodziny :-) jestes niesamowita, z tych zdjec bije takie cieplo, obserwuje Twoj blog wlasciwie od poczatku, to juz chyba z 8 lat i ciągle jestem pod wrazeniem :-) gratuluje i wysylam duzo slonca z Krakowa :-)
Kasiu kochana nawet nie wiesz jak mi miło, że podoba Ci się to, co tu wyprawiam🤪❤️😘😘dziękuję❤️
Czym można zamienić bazylię? Nie lubię jej.
Aniu, jasne! Polecam szczypiorek albo pietruszkę!
uwielbiam wszystko co ziemniaczane :) Takie kotleciki wyglądają pysznie ;)
:-)))) ale się cieszę!
Zosiu, prawdpodobnie będę pierwszą osobą, która melduję, że PLACUSZKI wyszły obłędnie!!!! Jesteś mistrzem. Powtarzam je w najbliższą sobotę :*
DZIĘKUJĘ!!!!!
Bardzo je lubię ale robię z serem feta, muszę spróbować z mozzarellą.
Czy ziemniaki gotujemy w mundurkach? ;)Pozdrawiam :*
Jak Ci wygodniej…ja nie lubię obierać, więc gotuję w mundurkach a później jakoś ta skóra łatwiej schodzi
A jak robisz sos jogurtowy?
Emilio proporcje są podane w składzie :) Wszystkie składniki dokładnie mieszam i doprawiam wg własnego smaku :)
❤️
Kochana – właśnie zajadamy się Twoimi placuszkami – mój pięciolatek powiedział, że są PRZEFAJNE :-PPP a to duży komplement u niejadka!
Bardzo dziękuję z imieniu całej mojej rodziny :*
Miśla
Dzień dobry Zosiu,
Wspaniały przepis, szczególnie dla pyroholika ;) Zastanawiam się czy placki można by upiec w piekarniku ? Kombinuję jak tu je zaproponować mojej małej córeczce, która dopiero poznaje niektóre smaki :)
Myślę, że śmiało!
Witam serdecznie, czy można mąkę pszenną zamienić na bezglutenową np. ryżową, ziemniaczaną lub kukurydzianą?
Ziemniaczaną jak najbardziej!
Oh gosh!!! They look so adorable👍🏻 Thank you Zosia for lovely recipe,
xoxo from Canada
Liv
Kocham ziemniaki! I pomyśleć, że kiedyś ich nie znosiłam ;) Połączenie ziemniaków i mozzarelli nigdy nie przeszłoby mi przez myśl, a tu proszę – taki pyszny i prosty przepis. Będę testować, bo te placuszki wyglądają obłędnie.
Pozdrawiam ciepło, Kinga.
👍🏻❤️
Bardzo cieszylam sie na placki, zrobilam z polowy skladnikow,ale niestety rozpadly sie na patelni…:(
To trzeba było trochę jajka dodać albo màki!
Przepyszne! Zajadamy się z mężem-szkoda, że więcej nie usnażyliśmy! Myślę, że jutro też nam je przygotuję🙈
Zosiu!
Planuję zrobić Twoje placki, bo wyglądają pysznie, a do tego są świetnym pomysłem na danie z rybą wędzoną, którą uwielbiam.
Myślisz, że można w tym przepisie zamienić ser mozzarella na fetę?
Pozdrawiam niedzielnie!
Jasne!
Jak nigdy nie przepadałam za plackami, to Twoje zdjęcia od razu skusiły mnie do ich przygotowania. Zrobiłam jedną partię z mozzarellą, a jedne z fetą – boskie!!!
Pozdrawiam i dziękuję!!!
Zosia, a nie pokusiłabyś się na przepis na grzybową?
ok :-)
Pani Zosiu to coś pysznego – kto by pomyślał, że zwyczajne placki mogą tak smakować. Usmażyłam wczoraj mojej bratowej (która uchodzi za mistrza w gotowaniu i powiedziała, że lepszych w życiu nie jadla).
Dziękuję Pani pięknie za ten przepis :*
Ach jak miło! Dziękuję Pani za wiadomość, ściskam!
ale bym to teraz zjadł. I jak tu pracować w poniedziałek rano… wiedziałem, zeby tu nie zaglądać!
Zosiu jakiej firmy tą patelnia jeśli wolno spytać? Przepis na placki oczywiście pożyczam :)
Agnieszko, tę patelnię akurat kupiłam w Lidlu :-P
Zosiu mam pytanie niezwiązane z przepisem :D Ostatnio widziałam w internecie zdjęcia z Twojego ślubu i jestem zachwycona suknią ślubną. Czy możesz podać mi nazwę salonu w którym ją kupiłaś? :D
Ile wagowo jest tych ziemniaków, bo zostało mi rozdrobnionych z obiadu?
Zosiu,
te kotlety to mistrzostwo;-), czekam na więcej takich przepisów.
serdecznie pozdrawiam
kochana :***
Fajnie wyglądają i na pewno smaczne ale tłusto ! Jajko mozzarella i do tego ryba.
Pani Zosiu,
a czy można pominąć w ogóle mąkę? Najserdeczniej pozdrawiam.
Kochana Zosiu!
Próbowałam dziś Twoje placuszki i niby wyszły ale ile się namęczyłam przy przewracaniu… Rozpadały się, przywierały zanim „złapały się w całość ” i nie chciały się przyrumienić. Po pierwszym dodałam troszkę więcej mąki. Może to sprawa rodzaju ziemniaków? Może były za „mokre”?😔
Czy mogę prosić o nazwę firmy sztućców? Bardzo często na zdjęciach pojawia się ten sam komplet i byłabym wdzięczna za podpowiedź.
Można prosić o proporcje odnośnie sosu?
Skad ten piekny polmisek?