Skip to main content

Pomysł na majówkę – drożdżowe warkocze z suszonymi pomidorami

IMG_6884

Skład:

250 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

150 ml ciepłej wody

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

do posmarowania: Pastena pasta z suszonych pomidorów OLE!

IMG_6783

A oto jak to zrobić:

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy kilka minut, aż zaczną pracować. Następnie dodajemy 50 ml ciepłej wody i 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę z solą i stopniowo wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę ciepłej wody i oliwę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy (wyrabiam za pomocą haka). Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (najczęściej ciasto pozostawiam blisko otwartego piekarnika lub na grzejniku).
  3. Po wyrośnięciu ciasta formujemy 4 kulki o wielkości mandarynki. Pojedynczą kulkę dzielimy na 3 kawałki i rolujemy. Z trzech powstałych pasków zaplatamy warkocz i rozsmarowujemy pastę z suszonych pomidorów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 240 stopniach C przez 10-12 minut. Podajemy na ciepło z masłem.

IMG_6793Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy kilka minut, aż zaczną pracować. Następnie dodajemy 50 ml ciepłej wody i 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę z solą i stopniowo wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę ciepłej wody i oliwę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.

IMG_6811

Po wyrośnięciu ciasta formujemy 4 kulki o wielkości mandarynki.

IMG_6798 IMG_6817

 Pojedynczą kulkę dzielimy na 3 kawałki i rolujemy z nich wałeczki.

IMG_6829

Z trzech powstałych wałków zaplatamy warkocz i rozsmarowujemy pastę z suszonych pomidorów.

IMG_6872

Warkocze pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 240 stopniach C przez 10-12 minut. Najlepiej smakują podane z masłem i gruboziarnistą solą!

IMG_6894

IMG_6917

IMG_6859

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

23 Odpowiedzi do “Pomysł na majówkę – drożdżowe warkocze z suszonymi pomidorami”

  1. Zosiu jak tu wiosennie u Ciebie – śliczne zdjęcia :*
    Na prawdę jestem uzależniona od Twojej strony – tyle radości wprowadza w nasze życia :P:P

  2. ZOSIEŃKO! Widziałam Cię na Święcie Kwiatów! Wyglądałaś tak świeżo i młodo… a córeczka urocza. Piękna z Was Rodzina.

    Warkocze piękne w najbliższy weekend, dam znać czy mi wyszły. :P

  3. Prawdziwa polska wiosna!:) Bardzo lubię Twoją naturalną fascynację polską tradycją – kwiaty jabłoni, ciasto drożdżowe… ach:)

  4. Czy fragmenty pomidorow z pasty sie nie spaliły? Na zdjeciach wygladaja na spalone, takie czarne jak wegielki :/

    Chetnie wyprobuje ten pomysl (oswajam sie z drozdzami), ale moze lepiej te paste rozsmarowac w srodku warkoczy?

  5. Zosia a co znaczy wyrabiam za pomocą haka? Wybacz pytanie amatorki :) kuszą mnie te warkocze.

  6. Fajny blog, profesjonalnie zrobiony jednak brakuje mi klasycznych przepisów, bo wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić dobą zupę pomidorową. Odnośnie ciasta zapewne dobre, moja uwaga dotyczy również słodkości ;) Smacznego.

  7. Ladne i efektowne, smaczne ale w moich czuc bylo smak I zapchany drozdzy ( uzylam swiezych). Czy jest na to jakis sposob? Pozdrawiam! ?

  8. Zosieńko ja wiem ze ten przepis byl już 4 lata temu i może nie pamiętasz już skąd masz ten kosz z falbaną? A może jednak mi się uda😉 szukam takiej wyściółki z materiału … właśnie wstawiłam ciasto na babeczki cynamonowe z innego Twojego przepisu i przy szukaniu natknęłam się na te zdjęcia 😉

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.