* * *
Przepis od serca z myślą o dzisiejszym wyjątkowym dniu!
P.S. Bryndzę z powodzeniem możecie zastąpić serem kozim lub ricottą.
Skład:
(przepis na ok. 15-18 sztuk)
ciasto:
1 burak
280-300 g mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
farsz:
2 buraki
ok. 180 g bryndzy (może być ser kozi, albo feta)
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
ok. 80 g masła + 2-3 gałązki rozmarynu lub tymianku
do podania: tarty parmezan lub kwaśna śmietana
A oto jak to zrobić:
- Umyte i obrane ze skórki buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 30-40 minut. Po upieczeniu buraki rozwijamy z folii i czekamy aż ostygną.
- Aby zrobić ciasto na ravioli: 1 upieczonego buraka miksujemy w blenderze na gładką masę. Na stolicy rozsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, oliwę z oliwek i zmiksowane buraki. Całość zagniatamy do uzyskania zbitego ciasta (konsystencja przypomina ciasto na pierogi). Jeżeli wciąż masa będzie się kleiła do rąk, dodajmy mąki.
- Aby zrobić farsz do ravioli: 2 upieczone buraki ścieramy na tarce na tzw. grubych oczkach, dodajemy bryndzę lub ser kozi. Całość mieszamy i doprawiamy świeżym pieprzem i solą.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki, wąski i długi płat (jeżeli mamy maszynkę do robienia makaronu, to skorzystajmy z niej). Farsz rozkładamy wzdłuż ciasta zachowując odstępy (patrz na zdjęciu) i nakrywamy ciastem z góry. Ugniatamy palcami wokół farsz i wycinamy ravioli za pomocą wycinarki – lub szklanki. W celu uniknięcia rozklejenia się ravioli, brzegi możemy zwilżyć wodą. Gotowe ravioli wrzucamy do wrzątku do osolonej wody i gotujemy do momentu, aż wypłyną.
- W oddzielnym garnuszku roztapiamy masło z gałązką rozmarynu lub tymianki. Ugotowane ravioli podajemy z masłem ziołowym i tarty parmezanem lub łyżką kwaśnej śmietany.
Dużo miłości przy wspólnym stole – nie tylko w Walentynki :-)
Zosiu, co można podałaś do takiego obiadu, albo ile wychodzi porcji obiadowych z tego przepisu ?
Jest bardzo ciekawy, chętnie wypróbuję, ale moja rodzina poczuje się raczej nie kochana, jak podam im po 3 pierogi ;)
Pozdrawiam
jakie pyszności;)
??
Wygląda uroczo ?
:-*
A czy wycinarka daje radę z zaklejaniem pierożków? Wczoraj oglądałam identyczną w Tigerze i zastanawiałam się czy kupić, ale pomyślałam, że wyciąć wytnie, natomiast nie sklei porządnie i trzeba będzie to robić ręcznie, a wtedy kształt serduszka się zniszczy. Uff, długie zdanie mi wyszło ;)
Karolino ta wykrawaczka właśnie pochodzi z Tigera :-) Nie rozkleiły się :-)
Ok, Zosia …Żarty się skończyły ?Kiedy post o Hallstad ? Jester tak zauroczona zdjęciami z instagrama,że nie mogé sie doczekać większej relacji …Najbardziej by mi zależało na poleceniu hotelu, kwatery …bede wdzieczna , bo poprzez Twoje zdjécia zakochałam się w gym miejscu ❤❤❤❤pozdawiam serdecznie?
:-) ok już przyspieszam! Teraz to mam motywacje :-)