Skład:
1 pęczek świeżego szpinaku
2 jajka
1 opakowanie sera ricotta (ok. 250 g)
1/2 szklanki mleka
4 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka świeżo zmieloengo pieprzu ziołowego
do smażenia: olej roślinny
do podania: wymieszany jogurt grecki z sokiem z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. Liście szpinaku odcinamy, dokładnie myjemy i blanszujemy. Żółtka mieszamy z serem ricottą, mąką i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy posiekany szpinak i czosnek. Całość mieszamy i dodajemy ubite białka. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, na małym ogniu pod przykryciem.
Komentarz: Blanszowanie szpinaku polega na tym, że liście zalewamy wrzątkiem po czym oblewamy je zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę. Do placuszków podaję wymieszany jogurt grecki z cytryną.
Zapraszam również na przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)
Zosiu placuszki wyglądają obłędnie:) Mam pytanie czy nie myślałaś, żeby zrobić taki cykl z tradycyjnymi przepisami typu zupa pomidorowa i inne dania. Taki cykl dla młodych mężatek, które kuchnia do niedawna „parzyła” .Wiem, że wielu dziewczynom wyda się to banalne, ale przepisów w sieci na tradycyjne dania jest mnóstwo, ale chętnie przyrządzałabym dania z Twoich przepisów. Bo póki co mąż jest zachwycony, ” moimi daniami” z Twojego bloga:)
Pozdrawiam
O tak, podpisuję się pod tym komentarzem, to świetny pomysł! Przemyśl Zosiu:)
świetny pomysł! odrzuca mnie od pomidorówki w tradycyjnym wydaniu, ale chętnie bym ogarnęła Twój przepis :)
zrobię w tym tygodniu i dam znać jak wyszły!:))) Przepis idealne pod moj gust, bo uwielbiam szpinak, placuszki i ricottę :) http://www.llealicious.blogspot.com
Biegnę do kuchni wypróbować!! Wyglada i brzmi niesamowicie apetycznie!!
Zosiu, przepis wyprobowalam i jest fantastyczny! Mąż i znajomi zachwyceni. Plus bardzo łatwy w wykonaniu. Dzięki wielke za wspaniałe kuchenne inspiracje!
Zosiu,
podpowiedz proszę jakich proporcji użyć w przypadku szpinaku mrożonego – 1/ 2 opakowania?
pozdrawiam
Gosia
a ile gramów ma opakowanie?
450 gram
bardzo mi się podoba ten pomysł! jak najszybciej po powrocie muszę wypróbować:)
pozdrawiam
Agata
Wygląda smakowicie!
Kocham szpinak pod każdą postacią.
Pozdrowienia z Krakowa. Duszno u nas..
… eh u nas też!
A ser typu feta nada się?
i znowu pięknie! <3
Zosiu, czym posypałaś usmażone placuszki – czy to są jakieś kiełki?
jak zwykle pięknie, wypróbuję i dam znać :))
Zosiu, kiedy można spodziewać się Twojej książki? czekam na nią z niecierpliwością :)
pozdrawiam
Karola
Z pewnością będą tak dobre jak wcześniejsze paluszki ze szpinakiem ,które stały się ulubionym daniem mojej dwuletniej córeczki.Jutro mimo ciężkich upałów będziemy smażyc i próbować.
Zosiu pozdrawiam z Ełku i dzięki za inspirację !
świetne placuszki! szczególnie lubię te z dodatkiem delikatnej, kremowej ricotty! :)
Przepysznie wyglądają :)
Pomysł super, a zdjęcia – POEZJA! Uwielbiam tego typu dania, o każdej porze roku. Wśród moich faworytów są również placuszki z kaszy gryczanej i warzywne.
Pozdrawiam słonecznie, wakacyjnie moją ulubioną Autorkę,
Marta:-)
..i ja również serdecznie pozdrawiam!
Zosia
Zosiu, Twoje przepisy to dla mnie właściwie same strzały w dziesiątkę, bo to „moja” kuchnia i moje smaki. Tartę z pomidorami (ale nie tylko, bo zmieniałam nadzienia) robiłam już kilka razy (ciasto jest genialne, choć lepiej nie pytać, jakim sposobem rozprowadzam je na blaszce ;-) ), pizzę pewnie kilkadziesiąt, do paru innych dań też wracam często, no i widzę, że te placuszki również mają potencjał ;-)). Dzięki!
Cieszę się ogromnie, że przepisy zagościły w Twojej kuchni!
To dla mnie największa radość!
Miłego czwartku,
Zosia
Zosiu zastanawia mnie z czym podawać te placuszki?
Jest to danie na obiad czy kolację?
Zdjęcia z jak najlepszej książki kucharskiej. Placuszki wyglądają pięknie.
To prawda, że zdjęcia są piękne. Same placuszki to może nie do końca moje smaki, ale naprawdę przyjemnie popatrzeć.
wypróbowałam, bardzo dobre :) Teraz przydałyby się przepisy na ciasta, deser i napoje z jabłek, bo musimy ich jeść dużo! :D pozdrawiam :):):)
Dzięki za wiadomość! Super, że Ci smakowały! Przepis na coś słodkiego będzie już jutro rano :-) zapraszam!
Zosia
A moze teraz cykl na przepisy z jabluszek. Na zlosc Putinowi!:)
Zosiu ale mi zrobilas niespodzianke. a wlasnie myslalam zeby upichcic cos ze szpinakiem. no to juz mam pomysl na jutrzejszy obiad. czekam z niecierpliwoscia na Twoje jutrzejsze slodkosci. buziaki
I pomyśleć, że nigdy nie jadłam serka ricotta… a teraz aż się oblizuję na widok tych placuszków !
http://www.oligatorka.blogspot.com
Omnom mnom mnom !!! :)
Nie cierpie szpinaku co mozna zamiast???
Śliczne, super! :)
http://wenus-lifestyle.pl/2014/07/jak-czesac-dlugie-wlosy/
Zosiu, jak myślisz, czy inny serek też mógłby być? np. typu Bieluch…
Załuję, że odkryłam ten przepis tak późnym wieczorem! Jutro koniecznie zrobię ! Wyglądają apetycznie! Dzięki za pomysł i pozdrawiam :-)
Zosia, obszukalam w swojej miescinie wszystkie sklepy typu Biedronka, Lidl, polo market itp. i nigdzie nie ma serka ricotta :( Powiedz jakim innym go zastapie albo gdzie dostane, plissssssss.pozdrawiam Ewa
Ja wczoraj widzialam w Lidlu (we Wrocławiu).
Będzie w biedronce i w lidlu też powinien być. Szukaj w okolicach serka mascarpone. Przeważnie jest też w takim samym opakowaniu, dlatego może nie rzucił Ci się w oczy :)
;-)
Już dziś wypróbuję ten przepis na obiad!! To przecież połączenie idealne ;D
Pycha
Pingback:Szpinak | ValcomTech
Witam Zosiu
Jestem tutaj nowa ale już mnie ujęłaś kilkoma przepisami na pewno wypróbuje. Ale mam pytanie jeśli chodzi o placuszki nie ma teraz szpinaku świeżego czy mrożony byłby dobry? torebka ma 450g podaj mi proporcje ile go powinnam dodać do tego przepisu?
dziękuję
Ile placuszków wyjdzie z przepisu?
Przepis szybki, zdjęcia zachęcają bardzo. Na pewno wypróbuję. :) Twoje dania zrobione raz, na stałe goszczą u mnie w kuchni. Mój mąż mógłby codziennie jeść gofry na słono ;) a czy mogłabyś mi powiedzieć gdzie kupiła ten przepiękny talerz? Pozdrowienia.
Bardzo mi miło! Cieszę się, że przepisy się sprawdzają :-)) p.s. talerz kupiony w TkMaxie Pozdrawiam ciepło!
Kapitalne! Polecam! Właśnie spałaszowaliśmy całą porcję
:*** ale mi miło!
Zosia!!! Wyglądają tak smakowicie te placuszki, że chyba się na nie skuszę :-) jak nie dziś to jutro. Wszyscy w moim domu(a jest nas sztuk trzy :-)) uwielbiamy szpinak. Dodatkowo fajny pomysł na wykorzystanie ricotty. Zasmakuję i napewno dam znać czy było warto!
Pozdrawiam ciepło z deszczowego i zimnego Oslo :-)
Oslo – ale fajnie! Uściski i dziękuję za odwiedziny! p.s. Przesyłam dużo słońca z Trójmaista!