Skład:
(przepis na ok. 12-15 sztuk)
ok. 1,5 kg obranych ziemniaków
2 jajka
8 plastrów wędzonego boczku
1/2 szklanki płatków owsianych
2 średnie cebule
1 łyżka kminku
sól morska
sos: śmietana 18% + czosnek
przecier pomidorowy
do smażenia: olej
A oto jak to zrobić:
1. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na grubym oczku. Lekko odciskamy powstały sok. Posiekaną w kostkę cebulę i boczek podsmażamy na patelni. Łączymy ze startymi ziemniakami. Dodajemy jajka, płatki owsiane i kminek. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
2. Usmażone placki podajemy ze śmietaną wymieszaną z posiekanym czosnkiem lub przecierem pomidorowym z odrobiną śmietany.
Komentarz: Sposób smażenia placków zależy od naszych upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na patelnię.
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na grubym oczku.
Lekko odciskamy powstały sok.
Posiekaną w kostkę cebulę i boczek podsmażamy na patelni. Łączymy ze startymi ziemniakami. Dodajemy jajka, płatki owsiane i kminek.
Całość dokladnie mieszamy. Doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Usmażone placki podajemy ze śmietaną wymieszaną z posiekanym czosnkiem lub przecierem pomidorowym z odrobiną śmietany.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
To teraz już wiem, jak urozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane:) Bardzo mi odpowiadają te składniki!
Znalazłaś już tę złączkę od blendera?:)
Pozdrawiam jesiennie!
Monika
taaaak! Oczywiście była na samym wierzchu, tuż przy sztućcach :-))
hehe tak to właśnie bywa najczęściej:)
bardzo fajna taca :) a placki wyglądają bardzo smacznie :)
Basiu! Dziękuję za odwiedziny! Polecam wypróbować przepis :) Pozdrawiam ciepło!
Bardzo często próbuję Twoje przepisy a zwłaszcza tarty :) dziś będę robić krem z dyni ale w piątek te placki będą gościć na moim talerzu :)
Super – nawet nie wiesz jak to miło słyszeć! A krem z dyni i z gruszką?
Niestety nie, dziś to będzie mój debiut czyli wykonanie samego kremu z dyni, ale z gruszką to chyba musi być fajnie połączenie smakowe :)
Zosieńko, czy tylko ja zauważyłam, że ostatnio publikujesz bardzo dużo wpisów?! Super, bo ja czekam na każdy jak na wydarzenie :* Dobrze że Cię tu mamy!
Hmmm… Smak dzieciństwa. Moja Mama zawsze podawała takie właśnie dwa sosy:-) Pyszotka! Proste i smaczne:-)
Pozdrawiam słonecznie, jesiennie z pięknych Beskidów,
Marta:-)
Ja dzis robie placki z batatow z Twojego przepisu! Sa przepyszne! :)
Jutro robię na bank, bo akurat mam składniki ! Zastanawiałam się , co ugotować, ale problem rozwiązany :>
:-)Trzymam kciuki i dziękuję za odwiedziny!
Dzien dobry, mam pytanie (moze niezbyt madre – dopiero wdrazam sie w gotowanie :)) – po co te rekawiczki? :)
Czy sa jakies konkretne powody, dla ktorych w domu powinno sie uzywac rekawiczek do tarcia ziemniakow (ktore pozniej bedda poddawane obrobce cieplnej)?
no np. ja tez uzywam, bo jak nie załoze, to mnie strasznie swedzi skóra rąk od tych kwasów z surowych warzyw, poza tym niszcza sie paznokcie i po 1 dniu od manicure wygladaja jak u żulicy
Wszystkie pytania są mądre :-) Korzystam z rękawiczek, gdyż od kilku miesięcy mam problemy z uczuleniem na dłoniach – skrobia ziemniaczana niestety bardzo podrażnia :) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny!
Bardzo dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam :)
Coś dla Mnie – wersja bezglutenowa.
Z całą pewnością pojawi się na Moim talerzu w tym tygodniu.
jak bezglutenowa skoro sa płatki owsiane ? zwykły owies jest mega zanieczyszczony glutenem.
używam płatków owsianych bezglutenowych ceryfikowanych ze znakiem przekreślonego kłosa
Płatki owsiane można śmiało pominąć :) Pozdrawiam ciepło!
Zawsze mam problem z plackami. Jeśli chce zrobić takie grubsze jak Twoje, to zawsze w środku wydają mi się surowe dlatego zawsze robię takie cieniutkie jak naleśniki :(
Pycha! Przepis leci do zakładek… ;)
Genialne! Niby placki ale jednak inne niż do tej pory robiłam. Koniecznie je zrobię, bo uwielbiam placki za to mąż nie lubi. Może w takiej wersji mu posmakują :)
A skąd ta świetna koszula? :)
W dzieciństwie nigdy nie lubiłam jeść placków ziemniaczanych, ale na szczęście można je po swojemu „dekorowac” – dzięki Zosiu za kolejne inspiracje…
Pozdrawiam serdecznie
Olu to ja dziękuję za wiadomość i odwiedziny!
Pyszne, nawet bez kminku. Nie znalam wersji z boczkiem. Nawet moja corka zjadla dwa a do tej pory plackow ziemniaczanych nie lubila :-)
Wspaniale! Dziękuję za wiadomość i uściski dla córeczki :*
Przed chwilą został zjedony ostatni :)
aaaa super! Dzięki za wiadomość ;*
A gdzie można dostać taka pomysłowa tace? :) Bardzo dziękuję za przepis, jutro robię placki i zdam raport :) Udanego tygodnia życzę Gosiu! :)
Taca prosto z lasu :-))
Przepraszam, Zosiu, rzecz jasna mialam na myśli :) ale klops, przepraszam, pomyliłam sie… :(
:-))) dobrego poniedziałku! P.S. Dziękuję za odwiedzny!
Tym którzy nie szaleją za kminkiem polecam zamienić go na majeranek :)
Pyszne placki na bogato!
Dobry pomysł :-) Dziękuję za wiadomość i odwiedziny!
Niestety ale lipa! Placki bez mąki się rozpadaja
Wygladaja przepysznie !!! Na pewno wyprobuje, pozdrawiam.
Zosiu, a jaki rodzaj ziemniaków polecasz?
Droga Maju, no właśnie cały czas jestem na etapie próbowania… i nie mam swoich faworytów :(