Placki ziemniaczane to jeden z tych przepisów, który w każdym domu wygląda inaczej. Wystarczy dodać jeden sekretny składnik, aby zupełnie odmienić ich smak i sprawić, że będą niepowtarzalne. Do tych dzisiejszych, dodaję sporą szczyptę papryki wędzonej i płatki owsiane zamiast mąki pszennej. Obiecuję, jeżeli zrobisz je w domu choć raz, to już z innego przepisu nie będziesz korzystać.
Skład:
placki ziemniaczane
4 ziemniaki
1 jajko
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka papryki wędzonej (lub więcej)
sól morska
masła ziołowe:
masło z suszonymi pomidorami i płatkami chilli
masło czosnkowe z bazylią
masło z czarnuszką i oregano/rozmarynem
A oto jak to zrobić:
- Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubym oczku. Odsączone ziemniaki przekładamy do szerokiego naczynia i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy do połączenia się masy.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub w beztłuszczowej frytkownicy smażymy placki z obu stron do uzyskania złotego koloru. W przypadku smażenia na patelni, usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z masłami ziołowymi (w składzie polecam połączenia).
jakie rumiane! biorę wszystkie!
Zapraszam :) Proszę się częstować :*
Placki ziemniaczane kocham miłością absolutną. Nie wpadłam na pomysł upieczenia w air frier – jutro działam
Świetny pomysł . Już wiem co dziś będę robić 😘
:) cieszę się bardzo!
Aniu, spróbuj!
Zosiu, z chęcią wykonałabym je w airfryerze. Napisz proszę na jaką temperaturę i na ile minut nastawić urządzenie.
Ściskam!
Hej Dominiko,
Jasne, już spieszę z informację: tryb frytki, 15 minut, 200 stopni C.
ściskam mocno i życzę pysznego posiłku,
Zosią
Super te placki, Zosiu. Zwłaszcza te ciekawe pasty/ masełka w formie dodatków. U nas zawsze królowała śmietana/ jogurt z czosnkiem. Ale dziś na obiad będzie curry z kalafiorem z e-booka. Już się nie mogę doczekać:-)
Pozdrawiam ciepło z południa PL
Marta:-)
Hej Marto,
śmietana z czosnkiem to jednak niezastąpione połączenie!
Zrobiłaś mi ogromną przyjemność z gotowaniem z e-booka, trzymam kciuki!