Skip to main content

PIZZA NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE, CZYLI CHRUPIĄCA ALTERNATYWA DLA KLASYKI

Choć klasyczne ciasto na pizzę to mąka, woda i drożdże, istnieje niezwykle smaczna alternatywa – pizza na ziemniaczanym spodzie. To danie w ostatnich tygodniach podbija kulinarny świat instagramowy. Postanowiłam spróbować odtworzyć jej smak i połączyć włoską tradycję z prostotą kuchni chłopskiej, gdzie ziemniaki od zawsze stanowiły podstawę codziennego jadłospisu.

Podobne potrawy można znaleźć w różnych częściach Europy – we Włoszech znana jest pizza di patate, w Szwajcarii przypomina chrupiące rösti, a w Polsce kojarzy się z plackiem ziemniaczanym. Spód przygotowałam się z ugotowanych i ugniecionych ziemniaków i zalałam mieszanką ubitych jajek i śmietany. Po podpieczeniu staje się złocisty i chrupiący, gotowy na dodatki – od klasycznej mozzarelli, cebuli, po tuńczyk, chorizo lub łosoś. Sami zobaczcie do której wersji Wam najbliżej, To danie to świetna opcja dla tych, którzy szukają bezglutenowej alternatywy dla pizzy lub po prostu chcą odkryć coś nowego. Ziemniaczany spód sprawia, że jest sycące, a jednocześnie delikatne i pełne smaku – idealne na domowy, ciepły posiłek w stylu comfort food.

Skład:

(przepis na 3 porcje)

ok. 1,5 kg ziemniaków

6 jajek

300 g śmietany 18 %

1 wersja z łososiem:

4 plastry wędzonego łososia

1 mozzarella

1 cebula

garść świeżego koperku

2 wersja z chorizo:

garść świeżej rukoli

6 plastrów chorizo

mała kiść czerwonych winogron

3 wersja z tuńczykiem:

1 puszka tuńczyka w oliwie

1-2 łyżki kaparów

1 cebula

do podania: oliwa z oliwek Olini (włoska, chorwacka, grecka, hiszpańska)

do smaku: sól wędzona

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte ziemniaki zalewamy woda i gotujemy w mundurkach, aż będą lekko twarde. Odcedzamy wodę i przekładamy na naczynia. Żeliwną patelnię lub formę do pieczenia tart wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy po 5-6 ziemniaków (ok. 500 g na każdą porcję). Za pomocą tłuczka ugniatamy ziemniaki, tak by powstał spód do naszej pizzy. W małej miseczce ubijamy widelcem jajka ze śmietaną, aż powstanie jednolita masa. Masę przelewamy na ziemniaczany spód i rozkładamy plastry łososia, cebuli, kapary i koperek (możemy dodać go również po upieczeniu). Tak przygotowana pizzę umieszczamy do rozgrzanego piekarnika w 220 stopni C i pieczemy przez 10-12 minut. Podajemy na ciepło. Proces powtarzamy w przypadku dwóch pozostałych wersji, czyli z chorizo i tuńczykiem.
  2. Gorące pizze podajemy z oliwą – do wersji z chorizo polecam oliwę hiszpańską, do tuńczyka oliwę chorwacką, a z łososiem oliwę włoską.

W Olini znajdziemy oliwy extra virgin z każdego regionu Europy – z Hiszpanii, Grecji, Włoch i Chorwacji. Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin tłoczona w zaprzyjaźnionej rodzinnej olejarni. Oliwa włoska extra virgin doskonale sprawdzi się w roli dressingów do sałatek, jako dodatek do hummusu czy domowego pesto. Oliwa z oliwek grecka z pierwszego tłoczenia w 100% naturalna, niefiltrowana – jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. A oliwa chorwacka extra virgin tłoczona ze świeżych, szlachetnych oliwek Oblica jest najbardziej doceniana przez smakoszy.

Artykuł powstał we współpracy z marką Olini 

[REKLAMA]

Jeszcze nie ma komentarzy

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.