* * *
Nie wyobrażam sobie zimy bez gęstej i aromatycznej zupy rybnej. To takie danie, które uwielbiam od dziecka, pewnie na równi z włoskim makaronem z oliwą, czosnkiem i parmezanem. Bywają takie dni, zwłaszcza teraz gdy w Orłowie sroga zima, że ugotuję taki gar i jemy przez cały dzień. Ciekawa jestem, czy też macie takie dania, które moglibyście jeść od rana do wieczora?
P.S. W przyszłym tygodniu zaproszę Was do moich ulubionych miejsc w Trójmieście, gdzie taką zupę można dostać od serca :-)
Skład:
1 pstrąg (wypatroszony)
1 płat łososia (ok. 350 g) / 2 polędwice z dorsza / garść krewetek
1 por
1 cebula
3 cm kawałek imbiru
3-4 ząbki czosnku
1 pęczek włoszczyzny
2 litry wody
2-3 łyżki masła
1/2 cytryny
5-6 małych ziemniaków
2 puszki pomidorów (mogą być krojone lub w całości)
1 łyżka kminu rzymskiego / 3 liście laurowe / 5 ziarenek ziela angielskiego / 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu / sól morska
garść świeżych liści kolendry
1 łyżka posiekanej papryczki chili
A oto jak to zrobić:
- W garnku o żeliwnym dnie rozpuszczamy masło i podsmażamy delikatnie wyciśnięty czosnek, posiekany por i imbir, pokrojoną w kostkę cebulę, chili i kmin rzymski. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość mieszamy i dodajemy wypatroszonego pstrąga oraz obraną włoszczyznę. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy min. przez 1 godzinę lub do momentu, aż zmiękną warzywa.
- Ugotowany wywar odcedzamy do nowego garnka. Z pstrąga usuwamy ości. Do odcedzonego wywaru dodajemy ugotowane warzywa, puszki z pomidorów i ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy kolejne 12-15 minut lub do momentu, aż zmiękną ziemniaki (nie powinny się jednak rozpaść). Na końcu dodajemy umyte płaty łososia, polędwicę z dorsza, krewetki i kawałki ugotowanego pstrąga. Gotujemy pod przykryciem 5-6 minut, aż ryby nie będą surowe (tu wystarczy dosłownie kilka minut). Zupę podajemy z poszarpaną kolendrą.
Wskazówka: Jeżeli lubicie mleko kokosowe, to można dodać 1 puszkę w momencie dodawania pomidorów z puszki. Dla podbicia smaku można dodać 1-2 łyżki przecieru pomidorowego. Polecam zupę podać z pieczywem czosnkowym.
Esencjonalny bulion rybny otrzymuje się używając kilku gatunków ryb. Ja wykorzystałam pstrąga (na nim gotowałam wywar, który posłużył mi jako baza). Polędwicę z dorsza, płat łososia i krewetki dodałam w ostatniej fazie gotowania; dosłownie na parę minut, gdyż dłużej gotowane mięso rozpada się a owoce morza twardnieją.
Tuż przed podaniem zupę posypuję poszarpanymi liśćmi kolendry. Doprawiam sokiem z cytryny, kminem rzymskim i świeżo zmielonym pieprzem.
Wieczorem takie pyszności??? A ja właśnie wróciłam z nocnego odśnieżania. W weekend robię!
Aaaa daj znać w wolnej chwili czy dobra???
Aromatyczna zupa rybna jest super. Wykorzystam twój pomysł na dzisiejszy obiad. Dziękuję Ci bardzo za pomysł.
W mroźne zimowe dni u nas sprawdza się gorący i pachnący żurek. To zupa którą pamiętam w moim domu od zawsze :)
Rybna na bogato!
Wspaniałości :)
?
Ajajaj, prawdziwa uczta! Zupę rybną robi moja mama i zawsze wydawało mi się, że jest trudna w wykonaniu. Ale oczywiście Ty tak to opisujesz, że wszystko staje się proste! Dziękuję!
Anito, ja też kiedyś tak myślałam. Najważniejsze, żeby ugotować dobry wywar, później to już chwila, moment?Polecam!
ale musi smakować wyjątkowo!
?
Najlepsza rybna zupa w Trójmieście to pewnie ta w barze Przystań:-) ale ja też doskonałą jadłam w Norwegii. Polecam dodać trochę szafranu, fajnie podkręca smak:-)
A Twoja wygląda tak apetycznie,że chyba muszę zrobić:)
pozdrawiam ciepło!
Olu, szafran to doskonały pomysł. Dzięki, że o nim wspomniałaś☺️
Uwielbiam zupę rybna mój tata zawsze gotuje ją jak wraca z wędkowania ☺☺☺☺
U nas na rozgrzanie często gotuję się serowa z koleczkami miesnymi, pikantna dyniowa, krem z pomidorów z pesto oraz cebulowa z kluskami. Uwielbiam herbatę z miodem i rozmarynem ???
Cebulowa z kluskami❤️❤️❤️Przepis prosimy!
Świetne smaki, musze przygotować dla rodziny.:) A w zwiazku z tym, że ja też z
Trójmiasta, zdradzisz Zosiu skąd masz te cudne krewetki? :)
Zrobiłam wczoraj zupkę i wyszła przepyszna. Wyglada i smakuje rewelacyjnie ?? Ostatnio Twoje przepisy goszczą u mnie bardzo często ?
❤️❤️❤️
Czy tą pokrojoną w kostkę cebulę i pora też dodaję do przecedzonego wywaru? Czy tylko marchewka i pietruszka?
Właśnie robię zupkę rybną, w weekend czytałam przepisy i tak mnie naszła ochota,już po zapachu czuję, że będzie pyszna…
Kasiu, trzymam kciuki. Uściski!
Zupa wyszła poprostu tak wyśmienita, że palce lizać, uwielbiam Twoje przepisy Zosiu,oraz Twoją piękną kuchnię ….Buziakii
Kasiu dzięki za wieści! Ściskam mocno!