* * *
Ten prosty ale pełen smaku przepis to rodzaj jedzenia, który lubię najbardziej gdy jest u nas więcej osób na obiedzie. Po każdym naszym wyjeździe (Czytelnicy którzy towarzyszą mi na Instagramie wiedzą, że mokliśmy w Chorwacji :)) zawsze czekam z wytęsknieniem na rodzinny obiad przy którym możemy się wszyscy razem spotkać i nadrobić zaległe rozmowy, opowiedzieć co się widziało.. A gdy jeszcze pogoda sprzyja celebrowaniu jedzenia na świeżym powietrzu to podwójna przyjemność!
Skład:
(forma o średnicy 28 cm)
kruche ciasto:
200 g mąki (pszennej lub razowej)
100 g masła
1 łyżka letniej wody
garść tartego parmezanu
szczypta soli morskiej + 1 łyżka suszonego oregano
farsz:
ok. 250 g pieczarek
4 czerwone cebule
garść czarnych oliwek (opcjonalnie)
5-6 plastrów wędzonego boczku
2 gałązki świeżego tymianku lub liście oregano
4 jajka
250 ml gęstego jogurtu lub śmietanki 30%
garść tartego parmezanu (opcjonalnie)
2-3 łyżki masła
A oto jak to zrobić:
- Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, oregano, tarty parmezan, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy plastry cebuli do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki ciasto nabierze złocistej barwy.
- W średniej misce ubijamy jajka, dodajemy jogurt lub śmietankę, tarty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Kruchy spód ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodajemy oliwi i liście oregano lub tymianek. Całość zalewamy masą jajeczną, na wierzch kładziemy plastry boczku. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C (opcja: góra-dół) i pieczemy ok. 25 minut lub do momentu, aż farsz się zetnie. Tartę podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kruchy spód ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodajemy oliwi i liście oregano lub tymianek.
Całość zalewamy masą jajeczną, na wierzch kładziemy plastry boczku.
Tartę pieczemy w 180 stopni C (opcja: góra-dół) przez ok. 25 minut lub do momentu, aż farsz się zetnie.
Tartę podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zosiu ja zaglądam non stop na Twój instagram i jestem pod wrażeniem… to tak jak bym trochę była z Tobą w tych pięknych miejscach. Dzięki Ci za to :*
Ach. Idealna❤ dobrze że wróciłaś ? mam takie same baleriny?
:-))
Zosiu, tarta cebulowa z pieczarkami pięknie pachnie jesienią. Ostatnio cebula u mnie gości w roli głównej, a nie tylko jako dodatek. Pierwszy raz robiłam zupę cebulową i byłam zachwycona smakiem. Na pewno skorzystam z Twojego pomysłu na tartę:) Pozdrawiam ciepło!
❤️ Dzięki za wiadomość!
Dziękuję za inspirację na jutrzejszy obiad! Bardzo lubię połączenie pieczarek i boczku, a jeśli jest to jeszcze nadzienie tarty, tym lepiej.
Pozdrawiam!
?❤️?
Tarta zapowiada się wyśmienicie. Kolejny świetny pomysł na sobotni poczęstunek. Wielkie dzięki.
Słonecznej końcówki tygodnia.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
Elu, dzięki! Uściski!
wspaniała tarta, chętnie bym ją podała mojej rodzince:)
To do dzieła :-)))) Pozdrawiam ciepło!
Aaaa … przepięknie i przepysznie!:)
:*
moja właśnie wyjechała z pieca :) jest super! uściski
ooo! Jak się cieszę :-)))
Wygląda doskonale, na pewno wypróbujemy :) Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia Zosiu <3 a każde przygotowane danie z Twojej książki, lub bloga wywołuje zachwyt u gości i domowników :). Dziękuję i ściskam mocno <3
Asiu to dla mnie największa radość! Dzięki Ci bardzo❤️
Tarta jest przepyszna! Zrobiłam na dzisiejszy obiad. Smakowała obłędnie i wyglądała jak malowana ?
Dziękuję za cudowny przepis?
Uściski???
Martyś, bardzo, bardzo się cieszę! Dzięki za wiadomość :*
Robię drugi raz i jest problem z proporcjami w cieście… Dużo więcej łyżek wody potrzebuje.. Poza tym – pycha ?
Lepiej dodać śmietankę czy gęsty jogurt?
śmietankę :)