Skip to main content

Pierogi z bobem i koperkiem oblane masłem czosnkowym

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

ciasto:

400 g mąki pszennej + garść do zagniatania

1 jajko

ok. 120 ml wody mineralnej (lekko gazowanej)

szczypta soli

farsz:

1 opakowanie świeżego bobu (ok. 500 g)

1 łyżka świeżo zmielonego pieprz

sól morska do smaku

do podania: 100 g masła

2 ząbki czosnku

garść świeżego koperku

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy wodę mineralną. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Zgniatamy, aż będzie gładkie (możemy użyć haka w mikserze). 

2. Świeży bób gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą. Odcedzamy i obieramy ze skórki. Miksujemy za pomocą widelca na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem (możemy skropić oliwą). Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty i wycinamy koła. Jak nie mamy wykrawaczki to użyjmy szklanki. Na środek kładziemy farsz z bobu i zlepiamy boki. Gotowe pierogi wrzucamy do jak największej ilości gotującej się wody. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pierogi podajemy gorące z roztopionym masłem z czosnkiem i garścią świeżego koperku. 

Komentarz: Dla mięsożerców polecam wersję z podsmażonym boczkiem. Rewelacyjnie smakują również posypane świeżo tartym parmezanem. 

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

27 Odpowiedzi do “Pierogi z bobem i koperkiem oblane masłem czosnkowym”

  1. A bob rośnie na ogródku w dużej ilości i czeka na fajny przepis!
    No już jest! :)

    Pozdrawiam,
    Monika

  2. Pierwszy raz od Ciebie z przepisu próbowałam bobu! Teraz kupuję go w każdy poniedziałek na targu :) Zakochałam się w nim:) wypróbuję w poniedziałek ;) uściski z Krakowa w którym spędzam weekend

  3. To jest przepis dla mnie! Uznaję tylko ruskie, żadne inne, ale tych bym spróbowała. Ba! Nawet je zrobię ;) no i w końcu sposób żeby pieróg był wypchany i jednocześnie zlepiony. Dzięki Zosiu!

  4. Zosia, skąd masz tę wyraiwaczkę do pierożków?
    Też chciałabym się zaopatrzeć w taką.

  5. U mnie były dziś pierogi z kaczką. Moje pierwsze, własnoręcznie zrobione, ale wg mojego mężczyzny najlepsze jakie jadł :) (do tej pory pękam z dumy :D)
    Idąc za ciosem, w poniedziałek zaserwuję mu pierogi z bobem, wg Twojego przepisu! Mam nadzieję, że będzie równie pysznie, jak dziś.
    Życzę udanego weekendu i czekam na kolejny przepis ;*

  6. Zosiu, Twoje pomysły są świetne. Zawsze znajdę coś dla siebie. Nigdy specjalnie nie przepadałam za gotowaniem i przyrządzaniem czegokolwiek w kuchni. Teraz odnajduję w tym przyjemność. Twoje przepisy są sprawdzone, a przepiękne zdjęcia sprawiają, że chce się je wcielić w życie natychmiast.
    Dzisiaj u mnie na obiad będą pierogi według Twojego pomysłu!
    Dziękuję i cieplutko pozdrawiam.
    Ewa

  7. Ah Zosieńko! Wyglada wspaniale <3
    Gdzie można kupic taką "wycinaczkę" do pierożków?!

    Buziaki Kasia

  8. Pingback:Notka Weekendowa | RiE World

  9. ja dodałam do farszu trochę podduszonej cebulki i koperek posiekany. Bez tego farsz wydawał mi się trochę mdły.
    Pozdrawiam

  10. Mam dwa pytania. 1- Czy pierożki można mrozić i jak ? i czy bób nie lepiej zmiksować w blenderze zamiast widelcem ?

  11. O jej, w życiu nie pomyślałam o pierogach z bobem !
    Rzadko je robię, nie nie bardzo mam czas, a jeśli już to raczej wariacje ruskich. Może jednak z okazji wakacji zaryzykuję, póki jeszcze bob do upolowania ;)

  12. Zosiu, w wersji dla mięsożerców, boczek dodać do farszu z bobu ? pozdrawiam ciepło :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.