* * *
W moim domu pierogi owocowe – szczególnie te z jagodami, tłustą śmietaną i posypane cukrem – są największym rarytasem! Ile bym ich przygotowała, to zawsze za mało. Czy Wy też przepadacie za owocowymi pierogami?
Skład:
(przepis na 4 osoby)
600 g mąki pszennej
ok. 300 ml ciepłej wody
2-3 łyżki masła sklarowanego
1 jajko
szczypta soli
farsz:
350 g twarogu
4 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki cukru (może być brązowy lub ksylitol)
1 szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
mus truskawkowy:
ok. 500 g truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
A oto jak to zrobić:
- Mąkę z solą przesiewamy i wbijamy jajko. Dolewając stopniowo ciepłej wody, wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodajemy masło i ponownie zagniatamy ciasto, aby zrobiło się gładkie. Przykrywamy lnianą ściereczką.
- Aby zrobić farsz: twaróg, śmietanę, cukier, mielony kardamon i esencję waniliową blendujemy na gładką i jednolitą masę (możemy również użyć widelca).
- Aby przygotować mus truskawkowy: umyte i obrane truskawki podgrzewamy w garnku z cukrem i cynamonem. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez ok. 15 minut. Po wystygnięciu miksujemy na mus.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego kółka kładziemy twarożek i malinę, zginamy na połowę. Przed sklejeniem warto zwilżyć brzegi wodą. Tu polecam krótki filmik, jak zrobić falbankę. Pierogi gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, do momentu aż wypłyną. Podajemy na ciepło z musem truskawkowym i kwaśną śmietaną.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego kółka kładziemy twarożek i malinę, zginamy na połowę.
Przed sklejeniem warto zwilżyć brzegi wodą. Tu polecam krótki filmik, jak zrobić falbankę widoczną na zdjęciu.
Pierogi podajemy na ciepło z musem truskawkowym i kwaśną śmietaną.
* * *
Jeżeli macie swoje ulubione przepisy na pierogi z owocami to piszcie w komentarzach – chętnie poznam i wypróbuje, bo u nas znikają takie cuda w mig!
kiedyś nie lubiłam pierogów na słodko, ale przekonuję się do nich. Jadłam malinowe w cieście z dodatkiem cappuccino, polecam :)
o z capuccino? Warte grzechu?
Zosiu,
Piekne zdjecia, gratulacje. Pytanie: z kad jest ta miska na 3 zdjeciu?
Dziekuje
Ta miska, to nasz prezent ślubny od przyjaciół z Sardynii- na niej są namalowane regionalne formy z kultury ludowej :-) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny!
Cudowne:-) U nas dzieciaki głównie z twarożkiem, ale dołożę im po malinie;-) dorośli w każdej wersji na słodko i wytrawne:-) wszystkie Twoje farsze kocham miłością bezwarunkową;-)
Anito cieszę się bardzo, że tak Wam smakują… ja te farsze to bym mogła jeść i bez pierogów :-))) szczególnie kaszę gryczaną, z fetą, czosnkiem i dużą ilością pietruszki! Uściski!
Oj, ten z kaszą gryczaną to bajka! Ale z bryndzą też, mniam:-)
taak, bryndza cudo! Chyba zaraz po nią skoczę :-) Dzięki za przypomnienie :-)
Zosiu jak tu miło i smacznie u Ciebie… i domowo!
Dzień dobry w środę!
Przepyszne kadry…
Nie byłam i nadal nie jestem fanką pierożków na słodko…po Twoich wyrobach zapewne mam czego żałować…;)
Pozdrowienia!
Renato wypróbuj chociaż raz! Szczególnie teraz, o tej porze roku, kiedy owoce taaaaakie pyszne! :-)))
Zosiu ile sztuk pietogów jest z tej porcji którą podałaś?
Podałam w przybliżeniu (przy składzie), że wychodzi na mniej więcej 4 osoby. Trudno mi bliżej określić, bo każdy zawsze robi różne :-)))
Nie lubię pierogów na słodko, ale po tym wpisie chyba zmienię zdanie – maliny już kupione :)
Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam
❤️❤️❤️
Zosia, masz jakis sprawdzony przepis na domowe raffaello z kaszy jaglanej?
Taaak! W mojej drugiej książce-Razem w kuchni ??
Robiłam, bardzo dobre!
:-))))
Ostatnio w jednej kawiarence vege spróbowałam kuleczki z daktyli i orzechów. Meeeega polecam ; )