Jedno z moim ostatnich popisowych dań. Praktycznie nie wymaga większego poświęcenia czasu. Łososia należy na dwie godziny zalać białym winem (najlepiej pół słodkim) i piec pod przykryciem maksymalnie 30 minut. Rewelacyjnie również się sprawdza na grillu – wychodzi wyjątkowo soczysty w smaku. W tym przepisie, łososia polecam z kremowym sosem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. To prawdziwy cud natury, który jako jeden z pierwszych nowalijek posiada wiele cennych wartości (Jedna z najbardziej skutecznych roślin, zwalczająca choroby nowotworowe za sprawą adenozyny. Ma działanie naturalnego antybiotyku, lideruje w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych).
Skład:
(przepis dla 2 osób)
ok. 300 g świeżego łososia
gałązka rozmarynu
3/4 szklanki białego wina (pół słodkie)
pęczek szparagaów
sól i pieprz
krem:
4-5 łyżki jogurtu greckiego
100g fety
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego
A oto jak to zrobić:
1. Umyty płat łososia nakłuwamy gałązką świeżego rozmarynu, solimy i zalewamy białym winem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2 godziny.
2. Łososia wyjmujemy z zalewamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy zmielonym pieprzem ziołowym i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. Aby łosoś był soczysty, koniecznie przed włożeniem do piekarnika, przykryjmy żaroodporne naczynie folią aluminiową. Wszystkie składniki do kremu połączyć i zmiksować na jednolitą masę.
3. Upieczonego łososia podajemy z ugotowanymi szparagami i kremowym sosem.
Komentarz: Czosnek niedźwiedzi dostępny jest w popularnych supermarketach (min. w Almie), od niedawna również na dziale spożywczym w Rossmannie. Tak zamarynowanego łososia możemy śmiało przyrządzać na grillu- pamiętajmy jedynie żeby był zapakowany w folię aluminiową. Zielone szparagi praktycznie nie wymagają obierania ze skórki.
Zosiu, u Ciebie zawsze wszystko tak pięknie wygląda – nawet największy niejadek nie ma z Tobą szans! :D
A przy okazji miłego wypoczynku podczas weekendu! :)
No powiem Ci Zosiu, że chwilę się zastanawiałam, co Ty do tej szklanki wrzuciłaś :p
Fajny przepis :) a szparagi są teraz na fali :)
Ale to pysznie wygląda! Już się nie mogę doczekać szparagów bo jeszcze nie jadłam w tym sezonie a uwielbiam:)
A jak połączyłaś te wszystkie pyszności razem to aacch ach głodna jestem na obiad:)
Pozdrawiam słonecznie,
Monika
Świetny pomysł, aby zrobić tego łososia na grillu! :)
pyyycha :) aż nie mogę się doczekać kiedy będę mogła wypróbować!
Trafiłaś w mój gust i kubki smakowe w 100% . Obiad idealny :)
Zapraszam do siebie na zdrowy i szybki do wykonania krem jogurtowo-brzoskwiniowy :
http://pani-mucha.blogspot.com/
Wiosna przyszła!
Zosiu!!
Stojąc dziś w kolejce w pobliskim warzywniaku, zachwyciły mnie zielone maleństwa. Kupiłam pęczek świerzych szparagów z nadzieją na znalezienie inspiracji na potrawę !! Oczywiscie pomyślałam o Twoim blogu, no proszę – nowiutki przepis, pędzę do sklepu rybnego !! I nie moge sie doczekać aż zaserwuje kolacje swojemu narzeczonemu !! Serdecznie dziękuję za kolejna inspiracje :) :) :)
takie proste te przepisy, co z jednej strony jest dobre, a z drugiej nieodkrywcze. proponowałabym cykl dań dla studentów.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Palce lizać, uwielbiam ten przepis i wciskam CTRL+D żeby był zawsze pod ręką :D
Zosiu, mam pytanie, czy dodanie wina pół wytrawnego wpłynie niekorzystnie na smak tej potrawy?
Czy może być pstrąg łososiowy czy tylko łosoś?
Zosia – łossoś łososiem, ale ta tacka…. ;) Widzę ją już chyba drugi raz u Ciebie i utwierdziłam sie w przekonaniu, że jest świetna. ;) Powiedz, gdzie ja dostać?
30 minut w piekarniku to zdecydowanie za długo dla łososia. Ryba będzie wysuszona.
Czas pieczenia jest również zależy od rodzaju piekarnika. Po 30 minutch mój łosoś był dopiero dobry :)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Przepysznie wygląda :) Zwykły łosoś już trochę mi się znudził, na pewno spróbuję, tym bardziej,że czosnek niedźwiedzi to moje wielki odkrycie :)
Zosiu, czy mogłabyś napisać, jakiej firmy jest ten biały talerz, na którym podałaś łososia? Pozdrawiam Cię ciepło :)
IKEA
I ja również pozdrawiam ciepło,
Zosia
Marzenie, Zosieńko;-) Proste i pyszne.
Czosnek niedźwiedzi intryguje od dawna,
super propozycja,
a zdjęcia: POEZJA! Dziękuję!
Pozdrawiam słonecznie,
Marta:-)
Zosiu,
A czy mogłabyś powiedzieć jak ugotować szparagi? Nigdy ich nie przyrządzałam.
Z gory dziękuję i pozdrawiam :)
Pyszne danie! Pieczesz w termoobiegiem czy bez?
http://zycienienabogato.blogspot.com/
Zosiu, jak długo gotujesz szparagi?
Pozdrawiam
Max 10-12 minut, tak żeby były kruche w środku,
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
piękne zdjęcia! piękna taca! skad?
W prostocie siła! wygląda pysznie!
Domagam sie:))) postu na temat „jak robic dobre zdjecia jedzenia”!!:))) Pozdrawiam z Ellady!!:))
Pyyychotki :)
Dawno nie było przepisu na zupke? Może wrzucisz jakiś przepis, proszę ;)
Tyle co odstawiłam talerz do zmywarki… Zosiu – idealne zestawienie smaków !
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało!
Czy tak zamarynowany łosoś nadaję się do upieczenia na patelni? Nie posiadam piekarnika ani grilla a bardzo chciałabym spróbować ten przepis!:)
Jasne!
Jak zdobyć czosnek niedźwiedzi?
Mój ulubiony łosoś. Przepis wypróbuję koniecznie :)
Zosieńko,
napisz mi proszę w jaki sposób przygotowujesz szparagi? gotować je na stojąco, czy może być w normalnym garnku, na wrząca wodę? ile gotować, aby były nadal jędrne i chrupkie? ile można przechowywać niewykorzystane szparagi ( w chłodnym miejscu/czy w lodówce)?
z góry dziękuje za odp.
Miłego dnia!!!!!!!
Joanna
a czy przpadkiem zielonych sie nie obiera ???
Białe tak i je sie gotuje do 15 minut, a zielone ok 8 zeby sie nie rozgotowaly.
30min to za dużo na łososia. On musi być delikatny i soczysty. Najlepiej jak piekarnik ma funkcje grilla to go ugrilować. Będzie idealny.
Czy rybę robimy ze skórą na dole?
Zośka, popraw proszę błędy ortograficzne! Aż razi w oczy.
?