Skip to main content

Pieczony łosoś w białym winie ze szparagami i kremowym sosem z czosnkiem niedźwiedzim

Jedno z moim ostatnich popisowych dań. Praktycznie nie wymaga większego poświęcenia czasu. Łososia należy na dwie godziny zalać białym winem (najlepiej pół słodkim) i piec pod przykryciem maksymalnie 30 minut. Rewelacyjnie również się sprawdza na grillu – wychodzi wyjątkowo soczysty w smaku. W tym przepisie, łososia polecam z kremowym sosem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. To prawdziwy cud natury, który jako jeden z pierwszych nowalijek posiada wiele cennych wartości (Jedna z najbardziej skutecznych roślin, zwalczająca choroby nowotworowe za sprawą adenozyny. Ma działanie naturalnego antybiotyku, lideruje w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych).

Skład:

(przepis dla 2 osób)

ok. 300 g świeżego łososia

gałązka rozmarynu

3/4 szklanki białego wina (pół słodkie)

pęczek szparagaów

sól i pieprz

krem:

4-5 łyżki jogurtu greckiego

100g fety

1-2 łyżki oliwy z oliwek

1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego

A oto jak to zrobić:

1. Umyty płat łososia nakłuwamy gałązką świeżego rozmarynu, solimy i zalewamy białym winem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2 godziny. 

2. Łososia wyjmujemy z zalewamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy zmielonym pieprzem ziołowym i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. Aby łosoś był soczysty, koniecznie przed włożeniem do piekarnika, przykryjmy żaroodporne naczynie folią aluminiową. Wszystkie składniki do kremu połączyć i zmiksować na jednolitą masę.

3. Upieczonego łososia podajemy z ugotowanymi szparagami i kremowym sosem.

Komentarz: Czosnek niedźwiedzi dostępny jest w popularnych supermarketach (min. w Almie), od niedawna również na dziale spożywczym w Rossmannie. Tak zamarynowanego łososia możemy śmiało przyrządzać na grillu- pamiętajmy jedynie żeby był zapakowany w folię aluminiową. Zielone szparagi praktycznie nie wymagają obierania ze skórki. 

Follow my blog with bloglovin!

39 Odpowiedzi do “Pieczony łosoś w białym winie ze szparagami i kremowym sosem z czosnkiem niedźwiedzim”

  1. Zosiu, u Ciebie zawsze wszystko tak pięknie wygląda – nawet największy niejadek nie ma z Tobą szans! :D

    A przy okazji miłego wypoczynku podczas weekendu! :)

  2. Ale to pysznie wygląda! Już się nie mogę doczekać szparagów bo jeszcze nie jadłam w tym sezonie a uwielbiam:)
    A jak połączyłaś te wszystkie pyszności razem to aacch ach głodna jestem na obiad:)
    Pozdrawiam słonecznie,
    Monika

  3. Zosiu!!
    Stojąc dziś w kolejce w pobliskim warzywniaku, zachwyciły mnie zielone maleństwa. Kupiłam pęczek świerzych szparagów z nadzieją na znalezienie inspiracji na potrawę !! Oczywiscie pomyślałam o Twoim blogu, no proszę – nowiutki przepis, pędzę do sklepu rybnego !! I nie moge sie doczekać aż zaserwuje kolacje swojemu narzeczonemu !! Serdecznie dziękuję za kolejna inspiracje :) :) :)

  4. Palce lizać, uwielbiam ten przepis i wciskam CTRL+D żeby był zawsze pod ręką :D

  5. Zosiu, mam pytanie, czy dodanie wina pół wytrawnego wpłynie niekorzystnie na smak tej potrawy?

  6. Zosia – łossoś łososiem, ale ta tacka…. ;) Widzę ją już chyba drugi raz u Ciebie i utwierdziłam sie w przekonaniu, że jest świetna. ;) Powiedz, gdzie ja dostać?

  7. 30 minut w piekarniku to zdecydowanie za długo dla łososia. Ryba będzie wysuszona.

    • Czas pieczenia jest również zależy od rodzaju piekarnika. Po 30 minutch mój łosoś był dopiero dobry :)

      Pozdrawiam ciepło,
      Zosia

  8. Przepysznie wygląda :) Zwykły łosoś już trochę mi się znudził, na pewno spróbuję, tym bardziej,że czosnek niedźwiedzi to moje wielki odkrycie :)

  9. Zosiu, czy mogłabyś napisać, jakiej firmy jest ten biały talerz, na którym podałaś łososia? Pozdrawiam Cię ciepło :)

  10. Marzenie, Zosieńko;-) Proste i pyszne.
    Czosnek niedźwiedzi intryguje od dawna,
    super propozycja,
    a zdjęcia: POEZJA! Dziękuję!
    Pozdrawiam słonecznie,
    Marta:-)

  11. Zosiu,
    A czy mogłabyś powiedzieć jak ugotować szparagi? Nigdy ich nie przyrządzałam.
    Z gory dziękuję i pozdrawiam :)

  12. Pyyychotki :)
    Dawno nie było przepisu na zupke? Może wrzucisz jakiś przepis, proszę ;)

  13. Czy tak zamarynowany łosoś nadaję się do upieczenia na patelni? Nie posiadam piekarnika ani grilla a bardzo chciałabym spróbować ten przepis!:)

  14. Zosieńko,

    napisz mi proszę w jaki sposób przygotowujesz szparagi? gotować je na stojąco, czy może być w normalnym garnku, na wrząca wodę? ile gotować, aby były nadal jędrne i chrupkie? ile można przechowywać niewykorzystane szparagi ( w chłodnym miejscu/czy w lodówce)?

    z góry dziękuje za odp.

    Miłego dnia!!!!!!!
    Joanna

  15. a czy przpadkiem zielonych sie nie obiera ???
    Białe tak i je sie gotuje do 15 minut, a zielone ok 8 zeby sie nie rozgotowaly.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.