* * *
Niby nic, a jednak zawsze jakaś nowa odmiana – tak sobie pomyślałam o tym przepisie, dopracowując proporcje składników. Niestety ten przepis nie jest dla wszystkich. Przewiduję, że spotka się z dezaprobatą wśród dzieci, a zapobiegliwa mama będzie musiała mieć jeszcze coś pod ręką. Niemniej jednak wśród Czytelniczek bloga jest spora liczba osób, która prosiła mnie o przepisy bezmięsne. Smak duszonego szpinaku z podsmażonym lubczykiem i pieczonymi ziemniakami jest sycący, a kolor zieleni dość kojący. I na tym skończę obronę dzisiejszej zapiekanki.
Skład:
8-10 ziemniaków
ok. 800 g mrożonego szpinaku lub świeżego
2 cebule
4 ząbki czosnku (do porcji szpinaku) + 2 ząbki (do porcji śmietany) / ja dodałam całą główkę, wg własnego uznania
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżki mielonego lubczyku
sól morska
ok. 400 g śmietany 18 % lub gęstego jogurtu greckiego
2 kulki mozzarelli
do smażenia: olej roślinny
do posypania: świeża pietruszka
A oto jak to zrobić:
- Umyte ziemniaki kroimy na cienkie plastry i rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Rozkładamy na nie ugotowany szpinak oraz cienką warstwę śmietany wymieszanej z posiekanym czosnkiem. Ponawiamy czynność, aż skończą nam się składniki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 50 minut, po upływie czasu ostrożnie wyjmujemy zapiekankę i na wierzch rozkładamy plastry mozzarelli. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż roztopi się ser. Podajemy na ciepło.
- Aby przygotować szpinak: w żeliwnym garnku podsmażamy na oleju roślinnym posiekany czosnek i cebulę, dodajemy lubczyk i mrożony szpinak. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wpis powstał przy współpracy z marką LE CREUSET
[współpraca reklamowa]
nie ma to jak takie proste i pyszne przepisy!
👍🏻💋
Uwielbiamy takie przepisy. Cuuuudo! U nas zamiast mozarelli jajo sadzone. Polecam też dodać między plastry ziemniaków plastry batatów. Pozdrawia szpinakomaniaczka matka szpinakożerców ;)
Z jajkiem sadzonym super pomysł.
Dobrego dnia✨🌸
U mnie na wierzchu zamiast śmietany feta. Koniecznie dorabiam jajko sadzone! Właśnie pachnie mi ten obiad z piekarnika, dzięki za inspirację :)
Zosiu czy szpinak może być świeży? Pozdrawiam:)
Przepraszam teraz doczytałam, że może być też świeży:)
Trzymam kciuki!
Uściski czwartkowe☀️
Wygląda smakowicie!
Myślałam, że tylko ja jem ziemniaki ze szpinakiem wyłącznie :) Super! Na pewno spróbuję, bo to bardziej wyrafinowana wersja.
Patrycjo, dzięki za Twoje odwiedziny i wiadomość. Mam nadzieję, że zasmakuje Ci przepis🥰😋🔥
Pani Zosiu, czy jeśli szpinak świeży to należy zrobić w ten sam sposób
Pozdrawiam serdecznie 💓
Tak jest! uściski i trzymam kciuki!
Zosiu, pięknie Ci w czerwonym kolorze. 😍
Zosieńko z danych proporcji ile wychodzi porcji mniej więcej ?
No niestety, fatalny przepis, zrobiłam wczoraj zapiekankę i wyszła okropna. Piekłam zgodnie z przepisem 60 min, ziemniaki były nadal surowe, poza tym sam smak zapiekanki totalnie nijaki. Nie polecam :(
Samemu bym zjadła bardzo chętnie, ale dzieciaki by już na pewno nie ruszyły bo zielone :-D/ A facet też trudno powiedzieć. Spróbuję przygotować małą porcję dla siebie, bardzo jestem ciekawa jak może to smakować. A oni niech mają zwykłe pieczone pyry.