Skip to main content

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem, czosnkiem, lubczykiem i mozzarellą. Bezmięsna odmiana.

*     *     *

Niby nic, a jednak zawsze jakaś nowa odmiana – tak sobie pomyślałam o tym przepisie, dopracowując proporcje składników. Niestety ten przepis nie jest dla wszystkich. Przewiduję, że spotka się z dezaprobatą wśród dzieci, a zapobiegliwa mama będzie musiała mieć jeszcze coś pod ręką. Niemniej jednak wśród Czytelniczek bloga jest spora liczba osób, która prosiła mnie o przepisy bezmięsne. Smak duszonego szpinaku z podsmażonym lubczykiem i pieczonymi ziemniakami jest sycący, a kolor zieleni dość kojący. I na tym skończę obronę dzisiejszej zapiekanki.

Skład:

8-10 ziemniaków

ok. 800 g mrożonego szpinaku lub świeżego

2 cebule

4 ząbki czosnku (do porcji szpinaku) + 2 ząbki (do porcji śmietany) / ja dodałam całą główkę, wg własnego uznania

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

1/2 łyżki mielonego lubczyku

sól morska

ok. 400 g śmietany 18 % lub gęstego jogurtu greckiego

2 kulki mozzarelli

do smażenia: olej roślinny

do posypania: świeża pietruszka

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte ziemniaki kroimy na cienkie plastry i rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Rozkładamy na nie ugotowany szpinak oraz cienką warstwę śmietany wymieszanej z posiekanym czosnkiem. Ponawiamy czynność, aż skończą nam się składniki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 50 minut, po upływie czasu ostrożnie wyjmujemy zapiekankę i na wierzch rozkładamy plastry mozzarelli. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż roztopi się ser. Podajemy na ciepło.
  2. Aby przygotować szpinak: w żeliwnym garnku podsmażamy na oleju roślinnym posiekany czosnek i cebulę, dodajemy lubczyk i mrożony szpinak. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Wpis powstał przy współpracy z marką LE CREUSET 

[współpraca reklamowa]

17 Odpowiedzi do “Pieczone ziemniaki ze szpinakiem, czosnkiem, lubczykiem i mozzarellą. Bezmięsna odmiana.”

  1. Uwielbiamy takie przepisy. Cuuuudo! U nas zamiast mozarelli jajo sadzone. Polecam też dodać między plastry ziemniaków plastry batatów. Pozdrawia szpinakomaniaczka matka szpinakożerców ;)

    • U mnie na wierzchu zamiast śmietany feta. Koniecznie dorabiam jajko sadzone! Właśnie pachnie mi ten obiad z piekarnika, dzięki za inspirację :)

  2. Myślałam, że tylko ja jem ziemniaki ze szpinakiem wyłącznie :) Super! Na pewno spróbuję, bo to bardziej wyrafinowana wersja.

    • Patrycjo, dzięki za Twoje odwiedziny i wiadomość. Mam nadzieję, że zasmakuje Ci przepis🥰😋🔥

  3. Pani Zosiu, czy jeśli szpinak świeży to należy zrobić w ten sam sposób
    Pozdrawiam serdecznie 💓

  4. No niestety, fatalny przepis, zrobiłam wczoraj zapiekankę i wyszła okropna. Piekłam zgodnie z przepisem 60 min, ziemniaki były nadal surowe, poza tym sam smak zapiekanki totalnie nijaki. Nie polecam :(

  5. Samemu bym zjadła bardzo chętnie, ale dzieciaki by już na pewno nie ruszyły bo zielone :-D/ A facet też trudno powiedzieć. Spróbuję przygotować małą porcję dla siebie, bardzo jestem ciekawa jak może to smakować. A oni niech mają zwykłe pieczone pyry.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.