Skład:
400 g makaronu pappardelle
150 g kurek
2 łyżki masła
3 łyżki jogurtu greckiego
150 g serka topionego, kremowego
1 średnia cebula, drobno posiekana
30 g świeżo startego parmezanu
20 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
pieprz i sól
A oto jak to zrobić:
1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą.
2. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy kurki i obsmażamy przez 5 minut, aż nabiorą złotawego koloru. Następnie dodajemy boczek oraz cebulę i również doprowadzamy do podobnego koloru. Zmniejszamy ogień do minimum i łączymy serek topiony ze smażonymi składnikami. Nieustannie mieszając, stopniowo dodajemy jogurt grecki, smażone kurki a na końcu pokrojone w ćwiartki pomidorki. Łączymy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Kurki, boczek i cebulę smażymy na maśle.
Nieustannie mieszając, dodajemy serek topiony
wraz z jogurtem greckim.
Łączymy smażone kurki wraz z sosem, makaronem pappardelle
oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
pychota kiedyś już to robiłam
Kasiu,a mogłabyś podać jakieś przepisy na jedzonko chińskie,indyjskie itp. coś orientalnego z kurczakiem ? uwielbiam taka kuchnie! :)
Przepisy podaje Zosia
Zosiu zamiast boczku ja dodaję pierś z kurczaka
Zosiu, podaj jakies szybkie przepisy dla studentów :). Robilam juz Twoja spaghetto carbonara – bardzo smaczne!
a zamiast parmezanu jaki mozna dac ser?
gdzie można kupić kurki?:)
Coś dla tych, którzy się zdecydowanie nie odchudzają: tagiatelle z serem gorgonzola.
Jejuuuuu skad masz ten talerz????? pieeekny,moja babcia miala takie, kojarzą mi sie z dziecinstwem….. chcialabym moc je miec w swojej kuchni!!:)
Kiedyś będę musiała znaleźć czas żeby zrobić to pysznie wyglądające danie, mam nadzieje ze kurki rosną jeszcze w lipcu w Polsce , :D Polsko nadjeżdżam wkrótce , i wypróbuje przepis który Zosia tutaj podała:) Dzięki za zdjęcia , przydadzą się tym bardziej , że gotowanie nie jest moja najmocniejszą stroną:) Pozdrawiam
Sylwia
Na ile osób wystarczy skład podany przez Zosię? Chcę zrobić to danko dziś dla 5 osób w tym 3 głodnych facetów:)
Wczoraj przygotowałam pappardelle z kurkami dla 4 osób i przyznam szczerze, że podwoiłam ilość zaproponowanych przez Zosię składników (z wyjątkiem makaronu) i dla naszej 4 wystarczyło. Dodam, że wszystkim smakowało i nic nie zostało :).
Zosiu jakim makaronem można zastąpić makaron pappardelle??
dziękuje za odpowiedź.
pozdrawiam
Zamiast pappardelle można użyć makaronu wstążki :).
Ja przed podsmażeniem kurek gotowałam je przez około 40 minut na wolnym ogniu, aby troszeczkę zmiękły. Smakowały super!
mmm… właśnie 'szamam’ wersję wegetariańską tego przepisu (boczek zastąpiłam wędzonym tofu) – pychota!
Zrobiłam już dwukrotnie. Pychota
p.s. prawie codziennie robię kolejny Twój przepis. Wszystko jest przepyszne!!! Jak ty to robisz?
I’d have to examine with you here. Which isn’t something I usually do! I enjoy studying a publish that will make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to remark!