Skip to main content

Normal is boring, czyli dążenie do urozmaicenia prostych składników. Pieczona kapusta z kremowym sosem koperkowo-czosnkowym

*    *    *

Aromatycznie parująca kapusta podana z kremowym czosnkowym sosem, to rodzaj jedzenia, który potrafi od razu przynieść ulgę i zaspokoić nagły głód. Sezonowe składniki mają w sobie niepowtarzalny smak, który jest tak wyrazisty – tylko o tej porze roku. Przekonajcie się sami jak skromna czerwona kapusta może stać się wyszukanym daniem.

Skład:

(przepis na 4 porcje)

połowa główki czerwonej kapusty

1 pęczek koperku

sos kremowy:

400 g gęstego jogurtu greckiego (może być śmietana 12%)

4 ząbki czosnku

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki soku z cytryny

garść prażonych orzechów włoskich

sos miodowo-musztardowy:

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1/2 musztardy Dijon

A oto jak to zrobić:

  1. Umytą kapustę kroimy na duże kawałki i rozkładamy w żaroodporny naczyniu. Skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: termoobieg) przez 15-18 minut, lub do momentu, aż zmięknie.
  2. W szerokim naczyniu łączymy jogurt grecki z wyciśniętym czosnkiem, masłem orzechowym, sokiem z cytryny i połową posiekanego koperku. Tak przygotowany sos rozkładamy na talerzu, następnie rozkładamy kawałki pieczonej kapusty i polewamy sosem miodowo-musztardowym (patrz poniżej). Na końcu posypujemy posiekanym koperkiem i prażonymi orzechami włoskimi.
  3. Aby zrobić sos miodowo-musztardowy: do małego słoika nalewamy oliwę, dodajemy, miód, ocet balsamiczny, musztardę, pieprz i sól. Zamykamy słoik, wstrząsamy i polewamy naszą potrawę.

30 Odpowiedzi do “Normal is boring, czyli dążenie do urozmaicenia prostych składników. Pieczona kapusta z kremowym sosem koperkowo-czosnkowym”

    • Po to żeby można było się przyczepić.Poza tym blog należy do Pani Zosi i może wrzucać zdj jakie chce

    • Serio? Kapuśniak, pierogi z kapustą i grzybami, gołabki, sarmali, krokiety z kapustą, bigos, kapusta gotowana, kapusta zasmażana, kapusta kiszona, surówka z kapusty i marchwi…. no niezwykle oryginalne to warzywo w polskiej kuchni, że nie znasz żadnych przepisów….

  1. Proste składniki, a jednak takie wykwintne danie! Kombinacja koperku i czosnku na pewno dodaje jeszcze więcej aromatu i smaku. :)

  2. Danie na pewno ciekawe smakowo, spróbuję wykorzystać jako przystawkę. Nie zachwyca jednak estetyka podania, wygląda topornie, nieelegancko, z tej kolorystyki i faktury składników na talerzu można by tworzyć coś cieszące też i oko.
    Pozdrowienia

    • Nie chodzi o to by się doczepić. Skoro autorka bloga tak dba o estetykę podania potraw, zamieszczanie brudnego talerza, talerza z resztkami, po jedzeniu, z estetyką nie ma nic wspólnego. Moim zdaniem. Komentarz jak inne. Nie każdy MUSI piać z zachwytu nad wszystkim.

  3. Jestem bardzo ciekawa tego polaczenia smakoe do tej pory jadlam jedynie duszona kapustkę ze sliwkami rodzynkami i winem.

  4. Super pomysł, i podanie, trudno o danie gdzie chętnie zje się czerwona kapustę. Zastanawiam się nad czasem pieczenia kapusty, 15 min wystarczy by zmiękła 🤔
    Oststnia fota 📸👍

  5. Dla mnie to świetny przepis. Uwielbiam eksperymentować z prostymi składnikami i dodawać do nich trochę smaku. Ta pieczona kapusta będzie na mojej liście. :)

  6. Zosiu wlasnie robie to danie, ale pieke kapuste w piekarniku juz ponad 40 minut i niestety nie jest miekka, zwiekszylam temperature do 240… Czy ona ma byc twarda czy miekka tak jak piszesz „piec 15-18 minut lub az zmieknie”

    • Agnieszko, ma być lekko chrupiąca/miękka raczej nigdy nie będzie.

      Trzymam kciuki!

  7. Moim zdaniem pusty talerz świadczy o tym, że potrawa smakowała.
    Poza tym fajne zdjęcie !
    Niektórzy mają zbyt ograniczoną estetykę.

  8. Zachęcił mnie ten przepis, najpierw głównie wizualnie. Ale dziś zrobiłam na kolacje i o był strzał w dziesiątkę. Dziękuje za ciekawe połączenie smaków w sosach i ożywienie mdłej kapusty. Z kieliszkiem wina smakuje rewelacyjnie!

  9. Bardzo dziękuję za ten przepis, całkowicie rozsmakowalam się w nim! Nie znałam od tej strony smaku czerwonej kapusty, a że jem ja od tygodnia prawie codziennie, to zaczelam modyfikować także sosy więc zepsuć tego przepisu chyba nie można :)

  10. Zrobiłam, ale piekłam dużo dłużej. Czy ktoś jeszcze tak miał, że kapusta za cholerę nie chciała się upiec ?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.