* * *
Aromatycznie parująca kapusta podana z kremowym czosnkowym sosem, to rodzaj jedzenia, który potrafi od razu przynieść ulgę i zaspokoić nagły głód. Sezonowe składniki mają w sobie niepowtarzalny smak, który jest tak wyrazisty – tylko o tej porze roku. Przekonajcie się sami jak skromna czerwona kapusta może stać się wyszukanym daniem.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
połowa główki czerwonej kapusty
1 pęczek koperku
sos kremowy:
400 g gęstego jogurtu greckiego (może być śmietana 12%)
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny
garść prażonych orzechów włoskich
sos miodowo-musztardowy:
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1/2 musztardy Dijon
A oto jak to zrobić:
- Umytą kapustę kroimy na duże kawałki i rozkładamy w żaroodporny naczyniu. Skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: termoobieg) przez 15-18 minut, lub do momentu, aż zmięknie.
- W szerokim naczyniu łączymy jogurt grecki z wyciśniętym czosnkiem, masłem orzechowym, sokiem z cytryny i połową posiekanego koperku. Tak przygotowany sos rozkładamy na talerzu, następnie rozkładamy kawałki pieczonej kapusty i polewamy sosem miodowo-musztardowym (patrz poniżej). Na końcu posypujemy posiekanym koperkiem i prażonymi orzechami włoskimi.
- Aby zrobić sos miodowo-musztardowy: do małego słoika nalewamy oliwę, dodajemy, miód, ocet balsamiczny, musztardę, pieprz i sól. Zamykamy słoik, wstrząsamy i polewamy naszą potrawę.
Ale super pomysł! Chyba schrupię na kolację
Aniu 😋👍🏻
Zdjęcie brudnego talerza? Po co?
Po to żeby można było się przyczepić.Poza tym blog należy do Pani Zosi i może wrzucać zdj jakie chce
Bardzo ciekawe! Chętnie zrobi, bo mój mąż uwielbia kapustę, a ja nie mam w zanadrzu wielu przepisów na to warzywo ;D
Serio? Kapuśniak, pierogi z kapustą i grzybami, gołabki, sarmali, krokiety z kapustą, bigos, kapusta gotowana, kapusta zasmażana, kapusta kiszona, surówka z kapusty i marchwi…. no niezwykle oryginalne to warzywo w polskiej kuchni, że nie znasz żadnych przepisów….
Czerwoną kapustę bardzo lubimy, dziękuję za przepis:)))
Proste składniki, a jednak takie wykwintne danie! Kombinacja koperku i czosnku na pewno dodaje jeszcze więcej aromatu i smaku. :)
Danie na pewno ciekawe smakowo, spróbuję wykorzystać jako przystawkę. Nie zachwyca jednak estetyka podania, wygląda topornie, nieelegancko, z tej kolorystyki i faktury składników na talerzu można by tworzyć coś cieszące też i oko.
Pozdrowienia
I jeszcze ten brudny talerz na koniec wpisu…
Grunt to móc się do czegoś przyczepić i od razu humor lepszy :(
Nie chodzi o to by się doczepić. Skoro autorka bloga tak dba o estetykę podania potraw, zamieszczanie brudnego talerza, talerza z resztkami, po jedzeniu, z estetyką nie ma nic wspólnego. Moim zdaniem. Komentarz jak inne. Nie każdy MUSI piać z zachwytu nad wszystkim.
Pysznie się zapowiada. Nigdy nie robiłam takiej kapusty
Koniecznie do zrobienia :) Przełamię czymś nowym moje wariacje n/t brukselki ;)
Jestem bardzo ciekawa tego polaczenia smakoe do tej pory jadlam jedynie duszona kapustkę ze sliwkami rodzynkami i winem.
ależ pomysł!
Super pomysł, i podanie, trudno o danie gdzie chętnie zje się czerwona kapustę. Zastanawiam się nad czasem pieczenia kapusty, 15 min wystarczy by zmiękła 🤔
Oststnia fota 📸👍
Dla mnie to świetny przepis. Uwielbiam eksperymentować z prostymi składnikami i dodawać do nich trochę smaku. Ta pieczona kapusta będzie na mojej liście. :)
Warto spróbować. Nigdy nie robiłam takiej kapusty
Czy w e-booku o stylizacji stołu też są zdjęcia z brudnymi takerzami🤔.
Same brudne talerze :)
Zosiu wlasnie robie to danie, ale pieke kapuste w piekarniku juz ponad 40 minut i niestety nie jest miekka, zwiekszylam temperature do 240… Czy ona ma byc twarda czy miekka tak jak piszesz „piec 15-18 minut lub az zmieknie”
Agnieszko, ma być lekko chrupiąca/miękka raczej nigdy nie będzie.
Trzymam kciuki!
Moim zdaniem pusty talerz świadczy o tym, że potrawa smakowała.
Poza tym fajne zdjęcie !
Niektórzy mają zbyt ograniczoną estetykę.
👍🏻😋
Zachęcił mnie ten przepis, najpierw głównie wizualnie. Ale dziś zrobiłam na kolacje i o był strzał w dziesiątkę. Dziękuje za ciekawe połączenie smaków w sosach i ożywienie mdłej kapusty. Z kieliszkiem wina smakuje rewelacyjnie!
O jak się cieszę! Dziękuję za wieści🤍👍🏻
Bardzo dziękuję za ten przepis, całkowicie rozsmakowalam się w nim! Nie znałam od tej strony smaku czerwonej kapusty, a że jem ja od tygodnia prawie codziennie, to zaczelam modyfikować także sosy więc zepsuć tego przepisu chyba nie można :)
😍😍😍
Zrobiłam, ale piekłam dużo dłużej. Czy ktoś jeszcze tak miał, że kapusta za cholerę nie chciała się upiec ?