Co robię, żeby wrócić do zdrowia po grypie? Gotuję rozgrzewającą zupę na wzmocnienie odporności z kapustą kiszoną. To bulion pełen wartości odżywczych, który koi osłabione ciało i pobudza apetyt. Sami zobaczcie skład – dużo w niej imbiru, czosnku, cykorii – polecam dorzucić szczyptę kurkumy i garść posiekanej pietruszki.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
1 kiść brokułów
kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
6 ząbków czosnku
ok. 800 ml wody
2 cykorie
duża garść kiszonej kapusty
ok. 150 g wędzonego tofu (opcjonalnie)
2 łyżki czerwonej pasty curry
do smażenia: oliwa z oliwek
do smaku: sos sojowy, sos Sriracha, sól wędzona
A oto jak to zrobić:
- W rozgrzanym żeliwnym garnku podsmażamy posiekany czosnek, imbir, kawałki brokułów oraz czerwoną pastę curry, Gdy całość się zarumieni i smaki się wymieszają dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym i Srirachą, dorzucamy pokrojone kawałki wędzonego tofu, kawałki cykorii i kapustę kiszoną. Pozostawiam jeszcze przez chwilę na ogniu. Przed podaniem doprawiamy solą i ewentualnie sosem sojowym. Możemy podać z makaronem ryżowym i dużą garścią posiekanej pietruszki lub kolendry.
Za każdym razem kiedy oglądam kadry z kuchni zachwycam się jej wyglądem :) Przepiękna kuchnia!
Czy kolor frontów to jakaś złamana biel? Szarość?
Dziękuję za inspirację i nowy przepis! :)
Aniu, dziękuję za odwiedziny. Podsyłam Ci link do wpisu o kuchni: https://www.makecookingeasier.pl/daily-food-diary/nasze-domowe-centrum-czyli-nowa-kuchni-i-kilka-slow-o-niej/
Ten artykuł oczywiście znam :) niestety nie ma w nim informacji na temat koloru frontów :( stąd moje pytanie
Zosiu masz bardzo ładne paznokcie. Zdradzisz jakim lakierem malujesz?
To wyłącznie odżywka Nail Tek (kupiona w Hebe),
uściski!
Pani Zosiu, ugotowałam, ale jak dla mnie przekombinowane, zwykły kapuśniak z ziemniakami jest o stokroć lepszy, ale szanuję polot :)
Pozdrowienia
Pani Różo, dziękuję za wiadomość, oczywiście rozumiem :)
Uściski!
Zosieńko, boska jest ta zupa! ja jeszcze dodałam garść prażonego sezamu.
Aniu, wow! Cieszę się, że to Twoje smaki.
ściskam mocno!
Pięknie Pani wygląda, Pani Zosiu :* ps. Książka już zamówiona, w końcu udało mi się ją kupić :)))
Kasiu, dziękuję za komplement i bardzo się cieszę, że książka będzie u Ciebie!
Wszystkiego dobrego!
Droga Zosiu, połączenie, na które napewno sama bym nie wpadła.
Bardzo mi posmakował brokuł w towarzystwie pikantnej i kwaśnej zupy.
Od siebie dodałam pestki dyni dla wzmocnienia 😄.
Wszystkiego dobrego 💐
Cześć Zosiu, będe mega wdzięczna za informacja ską ta piękna koszula?
Super zupa! Jadłem podobną w restauracji w Lubinie