Skład:
(przepis na ok. 8 sztuk)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (wytrawne)
250 g świeżego szpinaku
250 g ugotowanych i obranych ziemniaków
ok. 120 g sera feta
4 ząbki czosnku (lub więcej – wg uznania)
1 duża cebula
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu + 1 łyżka kminku
1 pęczek świeżej pietruszki
sól morska
do posmarowania: 1 rozbite żółtko
A oto jak to zrobić:
- Czosnek, cebulę i zioła podsmażamy na patelni. Dodajemy umyte liście szpinaku i smażymy aż się skurczą. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i fetę. Za pomocą widelca ugniatamy całość. Doprawiamy wg uznania. Feta jest dość słona, więc uważajmy na dodatkową sól.
- Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o wielkości 13 cm. Napełniamy przygotowanym farszem i składamy na tzw. kopertę. Zlepiamy brzegi za pomocą widelca (patrz na zdjęciu). Gotowe paszteciki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbitym żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 20-25 minut. Możemy podawać na ciepło jak i na zimno.
Czosnek, cebulę i zioła podsmażamy na patelni. Dodajemy umyte liście szpinaku i smażymy aż się skurczą. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i fetę. Za pomocą widelca ugniatamy całość. Doprawiamy wg uznania. Feta jest dość słona, więc uważajmy na dodatkową sól.
Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o wielkości 13 cm.
Napełniamy przygotowanym farszem.
Ciasto składamy na tzw. kopertę i zlepiamy brzegi za pomocą widelca.
Paszteciki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 20-25 minut.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Jak zawsze ciekawie i pięknie :)
pozdrawiam:)
:*
Zosiu a skąd ta śliczna bluzka w paski?poszukuję takiej :-)na wiosnę.
Przepis wypróbuję, DZIEKI& pozdrawiam z Wrocąłwia serdecznie, Ania
Aniu massimo dutti :)
Piknik z ciasta francuskiego. Hmm… O tym jeszcze nie słyszałam…
Czy chodziło Ci może: Co możemy przygotować z ciasta francuskiego na piknik ?:-)
Pozdrawiam Cię serdecznie Zosieńko,
Magda
:( moje gapiostwo! Dzięki, już poprawione :*
Zosiu ja też już myślę o przepisach idealnych na pikinik, ten jest świetny! W końcu mamy idealną pogodę! ;)
ale urocze przekąski!
Nie przepadam za ciastem francuskim ale w takiej postaci zrobię na weekend na działkę!
O jeny, w tak piękną pogodę z pewnością wybiorę się na piknik z..ciastem francuskim ,a raczej pasztecikami Twojego autorstwa :) przepiękne zdjęcia, pozdrawiam!
:* uściski!
Lubie i ciasto francuskie z jabłkami i pierogi ze szpinakiem i feta, zrobię dzięki za inną formę :))
Chciałam zapytać jak przeliczyć ziemniaki z surowych na ugotowane :-D. Ile gram muszę ugotować żeby mieć ich później 250g? Z góry BARDZO dziękuję za odpowiedź ;)
Wiola możemy być 250 g surowych :-) Pozdrawiam ciepło!
pyszne! polecam :D
miałam problem ze zlepieniem ciasta w 'kopertę’, więc u mnie paszteciki byłu w kształcie koperty :D
hmm a widelec nie pomógł? :-)
Ja najbardziej lubię ciasto francuskie w postaci tarty ze szpinakiem, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i zapiekanym jajkiem. Pycha!
Wypróbowane :) Łatwy i pyszny przepis – wszystkim smakowało!
Wspaniale! Bardzo się cieszę :-) i dziękuję za wiadomość!
Zrobiłaś mi ogromną ochotę na szpinak z fetą :) Wypróbuję przepis :)
:-PP