* * *
Dzisiaj będzie krótko i na temat. To danie niej jest dietetyczne. Nie z tymi składnikami. To danie ma poprawić nastrój i przynieść (chwilowe :)) ukojenie. Instrukcja nakazuje, żeby przygotować je w przytulnym wnętrzu kuchennym, bez pośpiechu. A gdyby tak się stało, że po wyjęciu z piekarnika połowa nagle znika, to proszę zapomnijcie o jakichkolwiek wyrzutach sumienia. Tylko taki ma sens tzw. comfort food.
Skład:
(specjalnie nie podaję przewidywanej ilości porcji, bo może być dla 1 osoby albo dla 4:))
1 kg dobrych ziemniaków (ostatnio odkrywałam paczkowane w Lidlu)
200 ml śmietanki 36%
200 ml mleka 3,2 %
ok. 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1-2 cebule, pokrojone w cienkie plastry
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (lub więcej)
ok. 250 tartego sera Cheddar
szczypiorek (opcjonalnie)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
- Umyte ziemniaki kroimy w talarki (jeżeli skóra ziemniaków jest cienka, to ją pozostawiam) i przekładamy do żeliwnego naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, opcja: góra-dół.
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony boczek wraz z cienkimi plastrami cebuli (można dodać łyżkę masła). Odstawiamy z ognia i dodajemy mleko, śmietankę, gałkę muszkatołową. Mieszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (możemy posypać posiekanym szczypior). Powstałą mieszaniną zalewamy ziemniaki i posypujemy startym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (na kilka minut przed wyjęciem, możemy zmienić opcję pieczenia na grill).
Komentarz: przed wstawieniem do piekarnika, możemy na wierzch rozłożyć dodatkowe plastry schłodzonego masła.
Umyte ziemniaki kroimy w talarki (jeżeli skóra ziemniaków jest cienka, to ją pozostawiam) i przekładamy do żeliwnego naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, opcja: góra-dół.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony boczek wraz z cienkimi plastrami cebuli (można dodać łyżkę masła). Odstawiamy z ognia i dodajemy mleko, śmietankę, gałkę muszkatołową. Mieszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Powstałą mieszaniną zalewamy ziemniaki i posypujemy startym serem.
Możemy dodać szczypiorek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (na kilka minut przed wyjęciem, możemy zmienić opcję pieczenia na grill).
naczynie żeliwne – CHASSEUR
Podajemy na ciepło!
Ziemniaki, boczek, śmietana – definicja raju dla mnie 😁
😂😂😂❤️
Sam widok tego cuda, poprawia humor!
jak ja Ciebie lubię:-)
A ja Ciebie😎
Czy można czymś zastąpić boczek?
Śmiało ominąć albo dodać mieloną paprykę wędzoną👌
Ale mi smaka narobiłaś! Czadowe!
Ale się cieszę🍀😘
Genialny pomysł na szybki obiad, ziemniaki zawsze są pod ręką 😉😊
Ślinka cieknie, ale ja zawsze mam problem z naczyniami żeliwnymi – wszędzie piszą, żeby rozgrzewać je z piekarnikiem i jednocześnie, żeby nie grzać pustego naczynia, a przecież nie wstawię zapiekanki/chleba czy czego tam do zimnego piecyka. Jak Ty to robisz, Zosieńko?!
Takie proste, a takie smaczne ! Pozdrowienia :)
👋❤️
Z O S I U ❤️❤️❤️❤️❤️
Najpiękniejsze zdjecie na Twoim instagramie!!!! Boże widać jak jesteś szcześliwa!!!! Gratulujemy wszyscy-cala nasza rodzina,ktora od 9 lat Cię czyta!!!!
Aniu kochana❤️😇dziękujemy!
Zosiu, z całego serca gratuluję powiększenia rodziny!! To cudowne! Wszystkiego najlepszego dla Was! :-*
❤️🕊☀️🌸🍀dziękujemy! Jesteśmy tacy szxzęśliwi❤️🕊
Czy danie pieczemy pod przykryciem? Pozdrawiam serdecznie:)
Nie, niemniej jednak tuż przed końcem pieczenia (gdy np. wierzch się trochę zbyt mocno podpieka) to możemy przykryć. Max 10-15 minut przed końcem pieczenia :)
Wyglada obłędnie i już nie mogę się doczekać, kiedy to zrobię , bo zrobię na pewno:)!! A nazwa comfort food wpisuje się w to idealnie.
Tylko co to sa ziemniaki pakowane w lidlu? Mieszkam w Holandii, gdzie w supermarketach wszystkie warzywa i owoce pakowane sa w plastik. Jeśli ta moda dotarła tez do Polski, to jestem temu przeciwna…
Dobry wieczór
Comfort food – napewno
Krótki film na Instagramie tak trafia w moje gusta estetyczne, że już samo obejrzenie przygotowywania przez Panią tego dania wywołuje bardzo przyjemne odczucia.
Czy mogłaby Pani napisać co to za piękna muzyka pobrzmiewa w tle?
Pozdrawiam Dorota
Zosiu przepis rewelacyjny! Przyjechali do mnie znajomi z Berlina i ugościłam ich tym przepisem❤️Byli zachwyceni🍀
Zosieńko może trochę tu nie wypada, ale powiedz proszę karmisz naturalnie maleństwo? Jestem ciekawa Twojej opinii?
Przepis jak od Pani Antje w latach osiemdziesiatych, ale nawet Pani Antje (niderlandzka muza reklamy seru gouda) nie stosowala boczku. Moja mama, ku uciesze rodzinki zapiekanke z ziemniakow, papryki, pomidorow, no i koniecznie z serem gouda wedlug przepisu Pani Antje z reklamy tego sera, przyrzadzala raz w tygodniu. Wspomnienie smaku dziecinstwa, polecam w wersji wegetarianskiej. Zosiu droga, serdecznie gratuluje narodzin dziecka, skorpiona(?) czy strzelca(?), nawet zupelnie nie rozumiejac twojej absolutnej milosci do boczku.
Najwspanialsza kompozycja smaków! Wyszło przepysznie! :)
Taka prosta rzecz, a cieszy! Dziękuje Zosiu za przepis 😘 zapiekanka jeszcze nie raz wyląduje na naszym stole 👩🍳
Zrobiłam wczoraj (bez boczku, bom wege ;)) i to jest obłęd! Takie proste, a takie dobre…:)
wow! Muszę zrobić to danie! Nie wiem kto się bardziej ucieszy, ja czy mąż! :)