* * *
Uwielbiam pasty! Najczęściej miksuję to co mam pod ręką i w efekcie końcowym mam wspaniały dodatek do chleba, ziemniaków, naleśników lub makaronu. Po poworcie z podróży marzyłam o prostym daniu, a pasta z ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, czosnku i odrobiny anchois doskonale pasuje do młodych ziemniaków. Jeżeli końcowy smak może wydawać nam się nieco mdły, przełammy go sokiem z cytryny. Uważajmy z solą – anchois same w sobie są słone.
Skład:
3 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
3-4 filety z anchois
1 łyżka musztardy
świeżo zmielony pieprz
do podania: młode ziemniaki
rzodkiewki
jajko sadzone
kefir
A oto jak to zrobić:
1. Ugotowane i obrane jajka, liście pietruszki, czosnek, filety anchois i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy musztardą i pieprzem. Jeżeli pasta w smaku wydaje nam się mdła, dodajmy odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowaną pastę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, plastrami rzodkiewki i jajkiem sadzonym. Obowiązkowo kubek kefiru.
Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.
* * *
I love pastes! I usually blend what I have on hand and in the end I’m left with a fantastic addition for bread, potatoes, pancakes or pasta. After returning from my trip I was dreaming of a simple dish, and paste from hard-boiled eggs, parsley, garlic and a bit of anchovies is a perfect match for new potatoes. If the final taste seems a bit bland, break it with some lemon juice. Be careful with the salt – anchovies themselves are quite salty.
Ingredients:
3 hard-boiled eggs
1 bunch of parsley
2 tablespoons olive oil
a few drops of lemon juice
2-3 cloves of garlic
3-4 anchovies
1 tablespoon mustard
freshly ground pepper
serve with: new potatoes
radishes
fried egg
kefir (a kind of buttermilk)
Here's how to do it:
1. Blend the boiled and peeled eggs, parsley leaves, garlic, anchovies and olive oil, until smooth. Season with mustard and pepper. If the paste tastes bland, add a squirt of lemon juice. Serve the prepared paste with boiled new potatoes, sliced radishes and a fried egg. A glass of kefir is a must.
For more images and recipes visit my Instagram profile.
Poproszę z dostawą do domu, na dzisiaj :) pysznie wygląda i zapewne jest równie wyśmienite w smaku.
Niby proste, a jakie eleganckie danie:)
Mniam, uwielbiam wszystkie pasty za ich uniwersalność!
Wyglada przeapetycznie, pomysl na piatkowy obiad gotowy, dziekuje! :)
wygląda smakowicie!
Zosiu,
Wydaje mi sie, ze byloby super jezeli umozliwilabys zaznaczanie przepisow na stronie Pinterest.
To jest super wynalazek:)
PS. Jak zawsze wspaniale zdjecia!
Pozdrawiam
Iza
ooo dobry pomysł! Jakieś wskazówki jak to zrobić :) ?
Zauwazylam ze na niektorych blogach jest ikonka Pinterest na ktora mozna kliknac i wklejic artykul na jednej ze swoich tablic ( ja na przyklad ma poswiecona przepisom)
Jezeli chodzi jednak o szczegoly to niestety nie jestem tak zaawansowana technicznie:)
Ale dla chcacego nic trudnego :)
Dzięki! Zaraz popracujemy nad tym :-) Miłego dnia!
niech ikonka ”o mnie” też działa :)
jak zawsze podziwiam Twoje piękne zdjęcia :)
i danie- proste, szybkie, a zarazem bardzo smakowite i wyszukane. Nic nie pobije tego, że prostota w kuchni jest najlepszym doradcą!
:-)))
Jakie wiosenne pyszności! Jak tak spojrzałam na ten mmmniamci obiadek to na myśl przyszły mi szparagi bo powoli zaczyna się ich czas. Przejrzałam przepisy z poprzednich sezonów na blogu i aż mi ślinka leci bo je uwielbiam!:) Założę się, że możemy liczyć na jakieś nowości niebawem?:):)
Pozdrawiam słonecznie i już nie mogę się doczekać Twojej relacji z wakacji!:)
Monika
No pewnie! Przepis na szparagi z pewnością się ukażę! Czekam tylko aż odrobinę stanieją :D p.s. Relacja z wakacji ukaże się pod koniec tygodnia :) Pozdrawiam ciepło!
No tak cena na razie nie powala:)
To czekam czekam na relacje! :)
Miłego dnia!
Zosiu… pomysł na obiad wyśmienity, ale z tymi rzodkiewkami bym jeszcze zaczekała ;)
Dlaczego? Ja już mam swoje w szklarence:)
Zosiu, a ja mam pytanie z zupełnie innej beczki ;)
Jak sprawiasz, że jajko sadzone Ci nie przywiera na tej małej patelence? Mam taką i sezonowałam ją, ale zawsze coś przywiera :(
Pięknie wygląda, jest zdrowe i na pewno świetnie smakuje:)
Zosia co to za blender? Podpowiedz proszę :)
Zosiu, Zosienko, jesli nie znosze anchois to czym moglabym je zastapic? Jak myslisz? Prosze o odpowiedz, a wiosenne dania sa przecudne – dziekuje za inspiracje!
hmm a co powiesz na suszone pomidory w oliwie?
Zosiu, a może filet śledziowy będzie dobrym zamiennikiem? Ja też nie przepadam za anchois, a śledzie są lekko słone…
Serdecznie pozdrawiam! :)
Ja z innej beczki. Już pytałam przy okazji babeczek, ale byłaś na wakacjach. Zosiu, czy będziesz na 6. Warszawskich Targach Książki 14- 17 maja 2015 roku na Stadionie Narodowym? :)
Pozdrawiam.
taaak! Będę 17 maja :-) Dokładną godzinę jeszcze z pewnością podam :) Miłego wieczoru!
Super! Daj znać, jak będziesz wiedziała dokładnie co i kiedy :) Pozdrawiam :)
Hejka,
Po angielski mlode ziemniaki nazywaja sie – baby potatoes, a nie new potatoes :)
Pozdrawiam
***angielsku, przepraszam za literowke
O TAK!!!!!!! Na to mam dziś ochotę :D !!!!!!! Dziękuję