Skip to main content

Mini-burgery

Skład:

(przepis na ok. 8-10 małych hamburgerów o średnicy 4 cm)

40 dag mięsa mielonego z szynki

2 łyżki musztardy

2 łyżki kaparów

garść świeżych listków tymianku

1 zielony szczypiorek z cebulką

1 łyżka sosu Worcestershire 

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka kropel Tabasco 

sól i pieprz

do podania: małe bułeczki, zielony ogórek, liście sałaty, plastry żółtego sera, ketchup Pudliszki (pikantny)

sok pomidorowy + gałązki selera naciowego + pieprz i sól

A oto jak to zrobić:

1. W średnim półmisku łączymy mięso z pokrojonymi kaparami, szczypiorkiem, musztardą, oliwą z oliwek, sosem Worcestershire, Tabasco i listkami tymianku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy tak by się połączyły wszystkie składniki. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym grillu / patelni. Bułki kroimy na pół, smarujemy cienko masłem i umieszczamy w rozgrzanym grillu / piekarniku (180 stopni C). Czekamy aż się zarumienią

2. Liście sałaty kładziemy na dolnej połowie podpieczonej bułki, następnie układamy usmażonego hamburgera, plaster sera i świeżego ogórka. Całość przykrywamy drugą połową bułki i nakłuwamy wykałaczką dla ułatwienia spożycia. Podajemy z ketchupem.

Follow my blog with bloglovin!

36 Odpowiedzi do “Mini-burgery”

  1. Smakowicie wyglądają. A gdzie można kupić takie małe bułeczki? A może sama piekłaś?

    • Sok pomidorowy, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz i łodyga selera naciowego- samo zdrowie!

       

  2. Zosiu! Ty to nawet z tzw. fast food’u zrobisz prawdziwą ucztę;) Gratuluję pomysłu na grillowaną Majówkę! )
    Twoje zdjęcia sprawiają, że od razu chcę biec do kuchni, by zrobić kopię tego, co wpadło mi w oko (czyli prawie zawsze) albo biec w plener, by porobić zdjęcia i szukać swoich inspiracji.
    Dziękuję za kolory codzienności i życzę Ci udanej, rodzinnej Majówki!

  3. Bleh, jak widze takie miecho to od razu chce mi sie wymiotowac…kiedys zatrulam sie takim miesem z burgerow i od tego czasu w ogole nie moge patrzec na zadne mieso

    • To może ryba?:

       https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/pieczony-losos-w-bialym-winie-ze-szparagami-i-kremowym-sosem-z-czosnkiem-niedzwiedzim/

  4. Lubię tu zaglądać, cieszę się, że prowadzisz Zosiu tę stronę niezależnie, gdyż Twój sposób pisania zarówno w postach jak i (przede wszystkim) w komentarzach świadczy o Twojej wysokiej kulturze osobistej, sama taka jestem więc lubię otaczać się podobnymi ludźmi, również w sieci ;) Pozdrawiam.

  5. Gosia, przepis piekny, zdjecia tez, ale co w tym burgerze robi ten ogromny plaster surowego ogorek? Juz lepszy bylby korniszon, albo swiezy cienki grillowany ogorek!

  6. Czesc Zosiu, mam pytanie z innej beczki, mam nadzieje ze odpowiesz. Moja tesciowa robi drozdzowe paszteciki z pieczarkami i podaje je do roznych zup. Chcialabym je troche odswiezyc i unowoczesnic innymfarszem. Na Twoj smak, co by pasowalo? Myslalam o suszonych pomidorach, kaparach… ale sama nie wiem…

  7. Pomysł na mini hamburgery SUPER, przecież nie zawsze trzeba robić duże;-) Przecudne stylizacje potraw, Zosiu i zawsze na topie bloody Mary bezalkoholowa;-)
    Pozdrawiam słonecznie z inauguracji sezonu balkonowego,
    Marta;-)

  8. oj, mój mąż by Cię pokochał za ten przepis;) uwielbia domowe burgery! muszę kiedyś się zebrać i sama zrobić wg Twojej receptury.

  9. Pani Zosiu, widziałam w innych wpisach, że posiada Pani robot planetarny kitchenaid. Ktory to model? Czy jest godny polecenia?:-)
    Pozdrawiam,
    Michalina

  10. Zosienko! Czy moglabys zrobic post o tym co mozna podac na pierwsze urodzinki dziecka oraz na imieniny?? Bardzo Cie prosze!! W maju bede musiala przygotowac takie imprezki a zupelnie nie mam pomyslu co podac ani jak je urzadzic, w ogrodzie czy raczej w mieszkaniu :/ bardzo Cie prosze, jako moj kulinarny autorytet zdaje sie na Twoja wiedze oraz doswiadczenie :) pozdrawiam serdecznie, Gosia

  11. Zosiu, dziś o 6 rano postanowiłam moim chłopakom zrobić sobotnia niespodzianke i upiec ciasto. Uwierz mi to była niespodzianka ponieważ gotuje sporo i lubie gotowac ale pieczenie ciast zawsze traktowałam po macoszemu. Nawet słynne babeczki z kartonika nie wychodzily:). Możesz wierzyc lub nie, jednak Twoje ciasto cytrynowe wyszlo. Było tak jak w opisie, nie wyrosło zbytnio ale w samku bezkonkurencyjne!!!. Mina moich dwóch synkow po przebudzeniu bezcenna:):) Ciasta już nie ma:)
    Dziekuje za natchnienie i serdecznie pozdrawiam ze słonecznego Szczecina!!!:)

  12. Witam Zosiu , kolejny swietny przepis na Twojej stronie , piękne zdjęcia ,uwielbiam tu zagladac , mam pytanko : widziałam jakiś czas temu ze masz Kitchen aid ,marze o takim, nosze się z zamiarem kupna , czy moglabys mi powiedzieć czy jesteś z niego zadowolona? widziałam ze ma mocy 300 wat i zastanawiam czy nie jest troszkę za slaby? serdecznie pozdrawiam!

    • Witaj,

      KA to jeden z moich skarbów kuchennych :) Rewelacyjnie się sprawdza w kuchni,`ma wiele zastosowań (przystawki) więc szczerze polecam, gdyż warto w niego zainwestować :)

      Pozdrawiam!

      Zosia

      • Bardzo dziekuje Zosiu , zrobie sobie prezent :) będę zagladac do Ciebie!pozdrawiam!

  13. Dobry wieczór :) Piękne zdjęcia! Mam pytanie odnośnie mini-bułeczek – w jakim sklepie w Trójmieście takie dostanę? Jeszcze takich małych nie spotkałam. Pozdrawiam!

    • Doroto – dzięki za wiadomość i odwiedziny! Te mini bułeczki kupiłam w piekarni w Sopocie, przy Grunwaldzkiej (na przeciwko ,,małej poczty”. Pozdrawiam ciepło!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.