* * *
Jest nieskończenie wiele wersji przepisu na rozgrzewającą zupę jesienną. Niektóre są przesadnie dopracowane. Znacie moje stanowisko – chętnie dążę do ich upraszczania. Odkąd poznałam sposób na wegański rosół w którym głównie piecze się warzywa, utwierdziłam się w przekonaniu, że nie ma sensu ich gotować. Podobnie jest z dzisiejszym przepisem, który bazuje na pieczonych białych warzywach. Czosnek, ziemniaki, cebula, korzeń pietruszki i por. Skład bardzo prosty. Odpowiedni czas pieczenia w dość wysokiej temperaturze doda im głębi smaku, a zblendowanie z wodą i mleczkiem kokosowym nada konsystencji gęstego kremu. Doskonałym dodatkiem zupy jest prażona cieciorka wymieszana z wędzoną papryką. Nie jest to przepis, którego trzeba się sztywno trzymać – każde warzywo można zastąpić innym sezonowym, na które masz ochotę. Przepis jest ukłonem dla wszystkich Czytelników, którzy już od dłuższego czasu prosili mnie o częstsze publikacje wegetariańskie. I obiecuję, że będzie ich tu zdecydowanie więcej.
Skład:
(przepis na 4 osoby)
8-10 małych ziemniaków (obrane)
1 por
2 cebule
1 mały korzeń pietruszki (opcjonalnie)
2 główki czosnku
800 ml wody lub bulionu warzywnego
sos sojowy (opcjonalnie)
ok. 250 ml mleczka kokosowego
sól morska
do posypania: 1 puszka ciecierzycy + 1 łyżka mielonej papryki wędzonej
do podania: świeże kiełki lucerny lub brokułów
A oto jak to zrobić:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Obrane i pokrojone warzywa (jedynie pozostawiamy czosnek w łupinach) rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 18-20 minut lub do momentu, aż warzywa nabiorą złotej barwy. Po upływie czasu ostrożnie wyjmujemy blachę, usuwamy łupiny z czosnku. Upieczone warzywa przekładamy do żeliwnego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy mleczko kokosowe. Odstawiamy z ognia i partiami blendujemy zupę do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy solą i sosem sojowym.
- Aby zrobić chrupiącą cieciorkę: odsączoną cieciorkę mieszamy z wędzoną papryką i podsmażamy na tzw. suchej patelni przez kilka minut. Jest również drugi sposób: wymieszaną cieciorkę z papryką wędzoną rozkładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 8-10 minut w 200 stopniach C.
- Zupę krem podajemy na ciepło z chrupiącą cieciorką i garścią świeżych kiełków.
ceramika kamionkowa – AOOMI
Starannie wykonana i ręcznie szkliwiona na Śląsku kolekcja MESS została wykonana z wysoko wypalanej ceramiki kamionkowej. Kolekcja MESS została zaprojektowana, by dowolnie łączyć ją z miskami, talerzami czy platerami z naszych pozostałych kolekcji DUST i LUNA. Ze względu na ręczne wykonanie ceramiki – nie ma dwóch takich samych wyrobów.
Dla Czytelników bloga MCE -25% na całą ofertę kod: MAKECOOKINGEASIER
misa MESS BOWL – AOOMI
Wpis powstał przy współpracy płatnej z studiem AOOMI
Na pewno ją ugotuję. Kocham takie zupy!😊
Zosiu. Twoja zupa wygląda wspaniałe i już przyszłym tygodniu zobaczę jak smakuje. Zupa z pomidorów i batatow stała się ukochana zupa w moim domu. Zaraz zerknę na naczynia. Ciągnie mnie do kamionki…
These bowls are so chic!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
Thank you Miki :*
Pani Zosiu, jest Pani inspiracją i już się cieszę na nowy cykl.
Sylwio, cieszę się bardzo i bierzemy się do pracy!
Uściski!
Pani Zosiu gdzie kupiła Pani taki piękny sweter?
Paulino, to sweter z najnowszej kolekcji COS.
Serdeczności!
Zosia
Droga Zosiu,
super ten przepis i jaki zdrowy. Staram się dodawać czosnek do wszystkiego, gdzie pasuje. Tu mleczko kokosowe i duża ilość czosnku trochę jak dla mnie egzotycznie brzmi, ale wygląda super, więc wypróbuję. Mam czosnek z bazarku;-)
Poza tym piękna jesienna odsłona MCE, no i ceramika AOOMI, którą uwielbiam. Dziękuję!
Miłego dnia i udanego tygodnia:-)
Pozdrawiam z jesiennego południa PL,
Marta:-)
Marto, cieszę się, że zdjęcia i przepis Ci się podobają. A ta ceramika, faktycznie zachwyca.
Poranne serdeczności z Orłowa,
Zosia
Świetny wpis! A ja jeszcze dopytam – czy jest szansa na zniżkę jeśli chodzi o ceramikę? Pozdrawiam! :)
Coś dla mnie. Przepis wege🙂 Dziękuję
💋🦖
Nigdy nie jadłam takiego kremu. Będę musiała spróbować
no cóż, kocham czosnek, więc to zupa dla mnie!
Jak najbardziej! :-)))
Zosiu, a gdzie jest ten przepis na rosół? Pozdrawiam!
Zosiu, właśnie ugotowałam:) Przepyszna! Następnym razem podpiekę dłużej warzywa, bo zobaczyłam, że Twoje jednak były bardziej zrumienione. Zjadła nawet moja córka lat siedem:)
Cudownie😘