Skip to main content

Lunch do pracy. Soczewica z imbirem, tymiankiem i duszonymi warzywami

img_6995

Kilka dni temu otrzymałam od Czytelniczki wiadomość, że brak jej pomysłów na nowe potrawy do pracy. Gotowany na parze łosoś, grillowane warzywa, sos bolognese już dawno się przejadły! Sama doskonale pamiętam ten problem, pracując na etacie. Wówczas mozzarella z pomidorami i zwiędłym listkiem bazylii, na zmianę ze ściśniętymi kanapkami, były moim nieodłącznym pożywieniem (do gorących kubków się nie przyznaję :-P). Proponuję zatem nowy cykl przepisów, które można szybko i sprawnie przygotować w domowych warunkach i zabrać ze sobą do pracy.

img_6985

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

ok. 150 g zielonej soczewicy

2 listki laurowe

1 plaster imbiru

4-5 ziarenek pieprzu + 5 ziarenek ziela angielskiego

1 plaster limonki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

2-3 gałązki tymianku

5-6 pieczarek

1 cukinia

1 cebula

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do smażenia: oliwa z oliwek

do podania: posiekana pietruszka

jogurt naturalny

img_6988

A oto jak to zrobić:

  1. Opłukaną soczewicę zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, imbir, limonkę i tymianek. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy posiekaną cebulę, plastry cukinii i pieczarek. Całość doprawiamy solą wg własnego uznania. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i usuwamy zioła. Łączymy z duszonymi warzywami. Doprawiamy pieprzem. Całość podajemy z jogurtem naturalnym i natką pietruszki. Możemy skropić sokiem z limonki.

img_6992 img_6997

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

21 Odpowiedzi do “Lunch do pracy. Soczewica z imbirem, tymiankiem i duszonymi warzywami”

  1. O! Wracają stare, dobre, szybkie dania! No po prostu cudownie! Jesteś niezastąpiona Zosiu!

    • Oligatorko dzięki za odwiedziny i wiadomość, cieszę się, że przepis Ci się spodobał :-)

  2. Zosiu, uwielbiam Twój blog i Twoje wyjątkowe przepisy! Wszytko wychodzi rewelacyjnie i smakuje wyśmienicie! :)

  3. Jest cynamon wymieniony a nie ma w przepisie ile cynamonu czy to imbir miał być? :-)

    • Olu imbir, a dokładnie plaster :-) Dodajemy go w trakcie gotowania soczewicy :-) Uściski!

  4. Świetny pomysł na taki cykl! Czekam na kolejne przepisy, szczególnie te szybkie w przygotowaniu:)

  5. Świetny przepis ! Ostatnio szukałam cos z zielona soczewica i znalazłam u Ciebie Zosiu :) dziękuje :*

  6. Świetne i proste! Zainspirowałaś mnie, Zosiu:-) Bo ostatnio tylko kasza jaglana z warzywami na lunch, a zapomniałam o mojej ukochanej soczewicy;-) Pozdrawiam słonecznie,
    Miłego weekendu!
    Marta:-)

    • Marto dziękuję za odwiedziny… dawno Cię tu nie widziałam :-) Ściskam mocno!

  7. Zosiu, jutro zamierzam zrobić to danie na poniedziałek,czekam na więcej takich wpisów. Proszę,napisz gdzie kupiłaś tę śliczną bluzkę,kolor cudny! Dziękuję i pozdrawiam!

  8. Zosiu zrobiłam dziś i wyszło pyszne, poproszę o więcej takich przepisów :) Pozdrawiam

    • Kasiu, cudownie! Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Obiecuję, że będzie więcej :* Całusy!

  9. Straszne, że gotowania uczę się dopiero na studiach i idzie mi to jak po grudzie, ale jutro zamierzam wypróbować przepis, bo mam dosyć jedzenia kanapek na uczelni czy w pracy… Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.