* * *
Wraz z początkiem roku wszyscy lubimy sięgać po lżejsze przepisy. Dużo świeżych warzyw i owoców, mniej smażonych i tłustych potraw. Jeśli wiecie o czym mówię, mam dla Was propozycje na łososia w mandarynkach, który z pewnością nasyci Wasze kubki smakowe i zapewni porcje zdrowia.
Skład:
ok. 400 g świeżego łososia
2-3 łodygi świeżego selera
1 czerwona cebula
garść świeżych liści szpinaku
1 awokado
1/2 cukini
sos do marynaty:
2-3 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 mandarynki
* opcjonalnie można dodać świeżą kolendrę do posypania na wierzch
A oto jak to zrobić:
- Oczyszczonego łososia obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marynujemy w wyciśniętym soku z cytryny, mandarynki i sosie sojowym. Odstawiamy na minimum godzinę.
- W szerokim naczyniu łączymy posiekaną w kostkę cebulę, umyte liście szpinaku, pokrojony seler naciowy, cukinię i awokado. Na górę wykładamy zamarynowanego łososia wraz z marynatą. Całość mieszamy i podajemy na zimno.
Sweter ze zdjęć Madelle [prezent od marki]
Dokładnie czegoś takiego szukałam. Dziękuję :)
Ale się cieszę!
Uściski!
O, chętnie spróbuje tak zamarynowanej rybki. Zosiu, masz pomysł czym zastąpić seler? Nie przepadam :(
Aniu, pomiń go śmiało!
Uściski noworoczne🤍
Wygląda ciekawie. A nigdy nie jadłam świeżego łososia na surowo. Muszę spróbować😉
W miejscu w którym mieszkam nie mam możliwości zakupu łososia dobrej jakości, czy z łososiem wędzonym będzie jadalne? :)
Doroto, myślę, że jednak smak będzie inny. A sprawdź w hodowli ryb: radon.pl
Może warto spróbować z pstrągiem łososiowym?
Uściski,
Zosia
Tak zrobię, dziękuję :)
Droga Zosiu,
świetna i świeża propozycja. Ślinka leci😋 Uwielbiam sashimi, a u Ciebie wariacja na temat. Wypróbuję w wersji home office.
Pozdrawiam ciepło z zamrożonego południa PL,
Marta
Marto ♥️
dziękuję za wiadomość i odwiedziny!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Uściski,
Zosia
NAJlepszego w Nowym Roku, Zosiu♥️
a ja tam jeszcze widzę ogórka świeżego, obranego i potem pokrojonego na zdjęciu.
a w przepisie brakuje, rozumiem że dorzucamy go?
pozdrawiam
ps. skropiłabym pokrojoną cebulke sokiem z cytryny wtedy tak fajnie mięknie :)
poza tym uwielbiam łososia szkockiego na surowo!
To jest cukinia w mojej ocenie, którą również jadam na surowo, chyba, ze zmieniła cukinię na ogórka i nie napisała tego. Niep
rzerosnięta cukinia wygląda jak ogórek
W półplasterkach to cukinia, ale jest też obrany i pokrojony w kawałki ogórek i nie ma go wymienionego w składnikach przepisu, choć jest widoczny na kilku zdjęciach.
Wygląda bardzo ciekawie.