Skip to main content

Letnia kolacyjka // Summer supper

* * *

 Jedzenie na świeżym powietrzu miało dla mnie zawsze jakąś nadprzyrodzoną moc. Po całym dniu przyroda jakby się uspakaja, cichnie a my razem z nią. Znika napięcie, myśli się rozjaśniają a wszystkie frustracje, które nas spotkały idą w niepamięć. Przed nami najpiękniejszy okres w roku. Gorąco namawiam Was do wspólnie spędzonych chwil na świeżym powietrzu – a kolacja to wspaniały pretekst! Nie zawsze może być to ogród. Tam gdzie mieszkacie z pewnością znajdziecie się kawałek łąki czy skrawek trawy, w którym nieskrępowanie można przycupnąć.

Pappardelle z podsmażanym czosnkiem, jarmużem, chili i cukinią

Skład:

(przepis dla 2 osób)

250 g makaronu np. Pappardelle

200 g świeżego jarmużu

4-5 ząbków czosnku

1 średnia cukinia

świeżo zmielony pieprz

oliwa z oliwek

sól morska

do podania: ser pleśniowy podpuszczkowy, dojrzewający Reflets de France

schłodzone białe wino lub prosecco

A oto jak to zrobić:

1. Makaron gotujemy al dente, w dużym garnku z osoloną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek z papryczką chili (do zarumienia). Dodajemy zblanszowany jarmuż. Podsmażamy przez 8-10 minut. Dodajemy odcedzony makaron i pokrojone wzdłuż plastry świeżej cukinii. Dokładnie mieszamy, tak by całość była pokryta oliwą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem, na każdą porcję makaronu nakładamy 2 kawałki sera pleśniowego (najlepiej Refletes de France).

Komentarz: Jako dodatek możemy podać mini kulki mozzarelli zmieszane z pikantną oliwą i suszonymi ziołami (oregano, bazylia, tymianek).

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

28 Odpowiedzi do “Letnia kolacyjka // Summer supper”

  1. Zosiu kolejny wspaniały przepis – już czuje te zapachy, które tak pięknie sfotografowałaś.

    Pozdrowienia z Rabki:)

  2. Kochamy sery – szczególnie te największe śmierduchy.
    Zośka kolejny wpis z niesamowitym duchem! Uwielbiam Twoje stylizacje.

    p.s. nie lubię pytać o takie rzeczy i pewnie to nie miejsce na to, ale please skąd ten piękny talerz – 3 zdjęcie od końca?

  3. Pięknie i apetycznie :-) Uwielbiam takie smaki i zazdroszczę (ale tak pozytywnie) możliwości jedzenia takich kolacyjek w ogrodzie :-)

  4. Zosiu powiedz mi czy byłaś kiedyś na jarmarku dominikańskim i co o nim sądzisz?

  5. Przez większość swojego życia mieszkałam w bloku i od zawsze ciągnęło do tego aby jeść na zewnątrz. Teraz kiedy w końcu mam maleńki ogródek często zasiadamy do wspólnych posiłków na zewnątrz.

    A uwielbiam włoskie smaki :) Planujesz Zosiu jakąś relację z Waszej ostatniej wyprawy do Włoch?

    http://www.messbyus.com

    • Witam! Dziękuję za odwiedziny. Relacja z pobytu nad Como już była: https://www.makecookingeasier.pl/daily-food-diary/pewnego-popoludnia-nad-jeziorem-como/ a parę zdjęć z Mediolanu pewnie będzie w daily food diary :) Pozdrawiam ciepło, Zosia

       

  6. Powiedz lepiej jak Ty to robisz, że chce Ci się gotować :)) ja – choć lubię gotować – coraz częściej łapie się na tym, że wolę zamówić gotowe…

  7. Zosiu, w podanych składnikach nie ma wzmianki o cukinii. To tak dla uściślenia składników w przepisie ;)

      • nie ma za co ;) Zrobiłam wczoraj to danie i było palce lizać :) Niby takie proste a jakie pyszne. Jeszcze raz potwierdza się prawda, że najpyszniejsze dania to te najprostsze. Jakość tkwi zawsze w wysokiej jakości składnikach. Pozdrawiam i życzę weny na dalsze, super pomysły jedzeniowe :)

  8. Robiłam dzisiaj to danie. Generalnie bardzo mi smakowało, tylko po dodaniu czerwonego pesto. Ten makaron powinien być według Ciebie taki suchy? Czy dodałaś dużą (mam na myśli naprawdę dużą) ilość oliwy?
    Pozdrawiam serdecznie

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.