Skip to main content

LENIWE KLUSKI Z PALONYM MASŁEM, JAGODAMI I ŚMIETANĄ

Sezon jagodowy powoli, ale tylko powoli dobiega końca. To pożegnajmy się z nim godnie, jak na prawdziwych łasuchów przystało. Leniwe, trochę inne niż tradycja podpowiada, bo z ricottą i serkiem wiejskim. A na wisienkę na torcie jest palone masło z cynamonem i duża, bardzo duża porcja jagód z kwaśną śmietaną. Nie martwcie się o kalorie… wybiegamy je razem!

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

2 serki wiejskie (łącznie ok. 400 g)

1 opakowanie ricotty (250 g)

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie, możemy pominąć i tak wyjdą dobre)

skórka otarta z 1 cytryny

ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 250 g) + garść, gdyby była potrzeba

palone masło: ok. 150 g masła

do podania: świeże jagody + kwaśna śmietana

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokim naczyniu ugniatamy widelcem serek wiejski, jajko, ricottę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, mąkę i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Na oprószonym mąką blacie formujemy z ciasta wałki o średnicy nie większej niż 2 cm. Nożykiem kroimy kluski o podobnej wielkości (ja wolę mniejsze). Gotujemy we wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Podajemy na ciepło z palonym masłem, kwaśną śmietaną i jagodami.
  2. Aby przygotować palone masło: masło rozpuszczamy w rondelku, kiedy zacznie się pienić zacznijmy je mieszać i smażyć do momentu, aż uzyska głęboki, brązowy kolor. Zajmie to 5 – 8 minut. Gotowym palonym masłem polewamy nasze leniwe.

7 Odpowiedzi do “LENIWE KLUSKI Z PALONYM MASŁEM, JAGODAMI I ŚMIETANĄ”

  1. Obłędne! Palone masło jest super, na razie próbowałam go w wersji z szałwią.
    Dobrze, że akurat wybieram się do pierogarni, podsyciłaś mój apetyt na jagodowe.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.