* * *
Nastał już ten czas, kiedy pragnę wiosny całym ciałem. Na straganie łapie się na tym, że chwytam łapczywie wszystko co jest zielone. I choć szpinak jeszcze nie nasz, a na pomidory trzeba poczekać to z każdym dniem jest coraz bliżej. Osiem dni do astronomicznej wiosny – tyle pozostało do rozpoczęcia najpiękniejszego czasu w roku. By go sobie nieco umilić, przygotowałam szybkie i łatwe curry. Wrzucam wszystko na raz, delikatnie podsmażam i zalewam mleczkiem kokosowym. Tu ciężko coś zepsuć. Polecam bo warto, a resztę czasu przeznaczcie na spacer. Krokusy i przebiśniegi już są!
Skład:
(przepis na 3-4 osoby)
1 cebula
kawałek świeżego imbiru – ok. 2,5 cm
300 ml wody (może być bulion warzywny)
1 papryczka chili
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
1 pęczek szczypiorku
1 puszka mleka kokosowego
ok. 300 g dyni piżmowej
2-3 łodygi selera naciowego
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do posypania: świeża pietruszka lub kolendra
do smażenia: oliwa z oliwek lub olej kokosowy
A oto jak to zrobić:
- W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, paprykę, imbir, seler i kawałki cukinii. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (nie obieram skórki). Zalewam wodą lub bulionem. Pozostawiam na małym ogniu ok.12-15 minut. Następnie dolewam mleko kokosowe i przyprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i kurkumą. Zostawiam jeszcze parę minut na gazie, żeby danie do siebie doszło.
- Curry podaję ze świeżą kolendrą, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub bez.
Curry podaję ze świeżą kolendrą, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub bez.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
A ile przyprawy curry należy dodać :)?
nic a nic :-)
A można zrobić zupę krem i potraktować blenderem :0 ?
Zdecydowanie lepiej nie blendować!
A mozna tą zupę zblendować czy lepiej nie?
nie! :-P
W czy dynię można jakoś zastąpić?:)
No właśnie …, czy dynie można czymś zastąpić ? ?
Można śmiało pominąć albo dodać czerwoną soczewicę ;-)
ale pysznie wygląda:)
:-)
Wygląda bardzo smacznie. Szkoda, że gotowanie tej pysznej zupy musi poczekać do soboty :( . Rewelacyjne zdjęcia.
http://www.themomentsbyela.pl
Zosiu, mam pytanie czy można użyć dyni mrozonej?
hmm, przyznam, że nigdy nie robiłam z mrożoną, ale czemu nie? :-)
To super bp mam jej sporo ☺
pyszne, pyszne, pyszne! To chyba pierwsze bezmięsne danie jakie przygotowałam. Jesteśmy raczej mięsożerni ? Od dziś to danie będzie częstym gościem na moim stole. Podsmażając warzywa, już wiedziałam że to będzie petarda, ale nie spodziewałam się takiego miksu smaków. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. Ponieważ nie udało mi się kupić świeżej dyni, skorzystałam z mrożonej. Dziękuje Zosiu, dzięki temu przepisowi przekonałam się że obiad bez mięsa może być cudownie pyszny ? U mnie z kuskus zamiast ryżu.
???
Pysznie się prezentuje. Świetne zdjęcia ;)
:*
Zosiu, ja zrobiłam bez selera naciowego i bez dyni (nie przepadamy za nimi). Dodałam podsmażonego kurczaka i młotkowaną kolendrę.Wyszło super. Dziękuję za przepis i inspirację.
Marzeno to ja dziękuję za wiadomość! Bardzo się cieszę :-)
Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community
in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful
job!
Every once in a even though we opt for blogs that we study. Listed beneath would be the most up-to-date web sites that we pick.
É relacionamento vinculado à qualidade dos
serviços.