Skip to main content

LATO. IM PROŚCIEJ TYM LEPIEJ. PIECZONE ZIEMNIAKI Z ROZMARYNEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

*    *    *

Zawsze jest miło przywitać przyjaciół czymś domowym, tak smacznym, że ślinka cieknie, idealnie pasującym do schłodzonej lampki wina. To połączenie jest według mnie absolutnie doskonałe, zwłaszcza w letnie dni. Starannie pokrójcie ziemniaki, wymieszajcie w dobrej oliwie z odrobiną parmezanu i rozmarynu i liczcie się z tym, że przysmak zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

8-10 ziemniaków

ok. 500 g zielonej fasolki szparagowej

4 gałązki rozmarynu

sól morska (najlepiej wędzona w płatkach)

4-6 łyżek oliwy z oliwek

świeżo zmielony pieprz

2 ząbki czosnku

kawek parmezanu, pokrojony w grube plastry

A oto jak to zrobić:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez ok. 30 minut. Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy brzydki koniec. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Odcedzamy i schładzamy w lodowatej wodzie (nie musimy tego czynić, jeżeli chcemy ją na ciepło; schładzanie w lodowatej wodzie doda jej chrupkości).
  2. Upieczone ziemniaki łączymy z ugotowaną fasolką. Całość skrapiamy ponownie oliwą i doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałązkami rozmarynu. Na wierzch dodajemy posiekany czosnek i płaty parmezanu.

13 Odpowiedzi do “LATO. IM PROŚCIEJ TYM LEPIEJ. PIECZONE ZIEMNIAKI Z ROZMARYNEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ”

  1. Droga Zosiu,
    w prostocie siła! Ślinka leci😋 Zrobię koniecznie zwłaszcza, że mam super zieloną fasolkę i ziemniaki z targu.
    Pozdrawiam ciepło z południa PL,
    Marta🤓

    • Marto,
      dziękuję za wiadomość i bardzo się cieszę!
      Niech Wam słońce świeci cały lipiec!
      uściski,
      Zosia

  2. Kocham po prostu ziemniaczki, z fasolką i mizerią. I wielką porcją bułeczki tartej :)

  3. Przepis wspaniały. Palce lizać. Wejdzie na stałe do mojej letniej kuchni. Dodałam, dla koloru, parę pomidorków coctailowych. Bardzo dziękuję i czekam na następne wspaniałości. 😋

  4. Och Zosiu, przepyszne są te ziemniaczki pieczone. 😍😍 Na pewno nie jeden raz zagoszczą u nas na stole. ☺️

  5. Wygląda bosko! Przy okazji próbował ktoś takie ziemniaczki przyrządzić w Air Fryerze? Właśnie zostałam obdarowana frytkownicą beztłuszczową Ariete i muszą ją wypróbować jak najszybciej 😅

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.