* * *
Zawsze jest miło przywitać przyjaciół czymś domowym, tak smacznym, że ślinka cieknie, idealnie pasującym do schłodzonej lampki wina. To połączenie jest według mnie absolutnie doskonałe, zwłaszcza w letnie dni. Starannie pokrójcie ziemniaki, wymieszajcie w dobrej oliwie z odrobiną parmezanu i rozmarynu i liczcie się z tym, że przysmak zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Skład:
(przepis na 3-4 osoby)
8-10 ziemniaków
ok. 500 g zielonej fasolki szparagowej
4 gałązki rozmarynu
sól morska (najlepiej wędzona w płatkach)
4-6 łyżek oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
kawek parmezanu, pokrojony w grube plastry
A oto jak to zrobić:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez ok. 30 minut. Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy brzydki koniec. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Odcedzamy i schładzamy w lodowatej wodzie (nie musimy tego czynić, jeżeli chcemy ją na ciepło; schładzanie w lodowatej wodzie doda jej chrupkości).
- Upieczone ziemniaki łączymy z ugotowaną fasolką. Całość skrapiamy ponownie oliwą i doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałązkami rozmarynu. Na wierzch dodajemy posiekany czosnek i płaty parmezanu.
Droga Zosiu,
w prostocie siła! Ślinka leci😋 Zrobię koniecznie zwłaszcza, że mam super zieloną fasolkę i ziemniaki z targu.
Pozdrawiam ciepło z południa PL,
Marta🤓
Marto,
dziękuję za wiadomość i bardzo się cieszę!
Niech Wam słońce świeci cały lipiec!
uściski,
Zosia
Kocham po prostu ziemniaczki, z fasolką i mizerią. I wielką porcją bułeczki tartej :)
Och, my też! A bułka tarta, to smak dzieciństwa :*
Ach prostota! Podpisuję się obiema rękoma ✍️👌
:*
Uwielbiam pieczone ziemniaczki! Narobiłaś mi ochoty również na fasolkę szparagową! :D
Fasolka-moje życie!😍
:) :) :)
Przepis wspaniały. Palce lizać. Wejdzie na stałe do mojej letniej kuchni. Dodałam, dla koloru, parę pomidorków coctailowych. Bardzo dziękuję i czekam na następne wspaniałości. 😋
Och Zosiu, przepyszne są te ziemniaczki pieczone. 😍😍 Na pewno nie jeden raz zagoszczą u nas na stole. ☺️
🫶🫶🫶
Wygląda bosko! Przy okazji próbował ktoś takie ziemniaczki przyrządzić w Air Fryerze? Właśnie zostałam obdarowana frytkownicą beztłuszczową Ariete i muszą ją wypróbować jak najszybciej 😅