Skład:
400 g filetów z piersi kurczaka
150 g orzeszków ziemnych (nie solonych)
2 zielone papryki
2 łyżeczki oleju sezamowego
garść kiełków soi
1 mała czerwona papryczka chili
ryż/ makaron do podania
1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
sos:
200 ml bulionu z kurczaka
1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
2 starte ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym woku/patelni pokropionym olejem sezamowym. Max. 6-7 minut, tak żeby mięso nie było za twarde. Możemy doprawić sosem sojowym. Odstawiamy.
2. Orzechy ziemne prażymy na patelni, aż zbrązowieją a następnie 3/4 z nich miksujemy na gładko. Zieloną paprykę kroimy w podłużne plastry, a papryczkę chili na drobne plasterki. Smażymy warzywa na rozgrzanym woku/patelni 2-3 minuty, dodajemy usmażonego kurczaka, a następnie wlewamy bulion oraz starty czosnek, sos sojowy, cukier i imbir. Podgrzewamy sos, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy zmielone orzechy ziemne, kiełki soi oraz pozostałe orzechy w całości. Doprawiamy solą.
3. Możemy podać ze smażonym ryżem lub makaronem sojowym.
Kroimy warzywa w podłużne plasterki.
Smażymy kurczaka na rozgrzanym woku/patelni.
Prażymy orzechy ziemne, które później zmiksujemy na gładką masę.
Do usmażonych warzyw i kurczaka, dodajemy zmielone orzechy,
a następnie kiełki soi.
Podajemy na gorąco z ze smażonym ryżem lub makaronem chińskim.
Komentarz: Zarówno warzywa jak i mięso smażymy na oleju sezamowym. Sosu sojowego możemy trochę więcej dodać, niż podano w składzie.
wygląda przepysznie ale niestety jestem uczulona na orzeszki aaah ;)
Ten przepis to smaczna namiastka kuchni chińskiej, a czy można poprosić o coś greckiego? Konkretnie mam na myśli musakę :)
znajdż przepis w internecie
Zosiu uwielbiam takie danie z ryżem i piersiami z kruczka a twoje wydaję się przepyszne z tymi orzeszkami i na oleju sezamowym :D Na pewno się pokuszę o zrobienie kiedyś takiego obiadku :)
Pozdrawiam!
super, na pewno zrobię! :)
Zosiu potrawa wygląda bardzo smakowicie! Lubię kurczaka na ostro, co prawda nie przepadam za orzechami, ale jak patrzę na te zdjęcia to zaczynam mieć ochotę na to danie i może się skuszę! Zosiu dziękuję za wiele wspaniałych inspiracji i przepisów. :)
Pozdrawiam
Na oleju sezamowym się nie smaży, jest to olej tłoczony na zimno, o niskiej temperaturze spalania. Smacznego.
Dokładnie, tak samo jak na extra virgin z oliwek i lnianym, – po podgrzaniu stają się gorzkie
Oczywiście, że się smaży! Są cztery rodzaje olejów, których można używać właśnie do smażenia i nie powstają wtedy szkodliwe substancje: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sezamowy i olej arachidowy. Wszystkie inne oleje, mozna używać wyłącznie na zimno. Polecam książkę: „Wiesz co jesz. Przewodnik świadomego konsumenta” :)
Nieprawda!!
Ha ha! Nie ma to jak merytoryczna dyskusja ;)
Ciekawy przpis! szczególnie z tymi orzeszkami. czy kiełki soi można zastąpić np. fasoli mung? Bo na 1-y rzut oka pomyślałam, że to mung, ale czytam i to soja jednak :D
Jasne! Jak najbardziej można zastąpić kiełkami fasoli mung. Pozdrawiam.
dziękuję bardzo za szybkie rozwianie moich wątpliwości! ;D również pozdrawiam! Zosiu, jesteś kochana! :)
Zosiu, to wygląda tak smakowicie, że od razu lecę po składniki do sklepu. Mam nadzieję, że się uda, bo nie jestem zbyt doświadczona w gotowaniu. Bardzo Cię podziwiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych;-)
Zosia, pięknie by Ci było w czekoladowym kolorze włosów.
Nie zgadzam się!
ja też się nie zgadzam!!
Zosia to słowiański typ urody, dlatego pasują jej „zimne kolory włosów”. naturalny popielaty ew. lekko rozjaśniony (?) jak ma jest super.w czekoladowym by jej oczęta zginęły :P
cóż za analiza :D
Fajne,szybkie danie.Wygląda smakowicie,mniam…
Zosiu skąd ta piękna spódniczka ?
Kochana Zosiu czy mogłabyś napisać gdzie mogę dostać te kiełki ?
Dziękuję
Marta
w każdym większym spożywczym
patrząc na te porcje przestaje się dziwić czemu Wy dziewczyny jesteście takie szczupłe ;)
pozdrawiam!!!
To jest wlasnie jedna z zasad zdrowego odrzywiania, czesto, ale male porcje, pomoze Ci to rowiez utrzymac szczupla sylwetke :)
Wygląda smakowicie. Przygotuję takie danie dla swojej połówki :)
Pzdr
jak zawsze bardzo podobają mi się zdjęcia :)
a tutaj nieco inny przepis na wyśmienitego kurczaka: http://nutmegandvanila.blogspot.com/2011/05/grillowany-kurczak-na-patykach.html
Zosiu, mogłabyś podać jakiś sprawdzony przepis na domową pizzę ? :) i mogłabyś jeszcze zrobić jakiś post „jak jeść pałeczkami” :)
Smakowite!
;)
Miłego dnia! ;)
Ola R.
Zosiu, dziękuję za przepis! Miałam ochotę na coś orientalnego wczoraj i od razu przygotowałam danie wg. tego przepisu! Pominęłam tylko orzeszki, bo za nimi nie przepadam i dodałam grzyby Mun. Wyśmienite! Uwielbiam gotować i piec i przyznam, że wypróbowałam prawie każdy Twój przepis (a te 3-5, które pominęłam szybko nadrobię:D). Z niecierpliwością czekam na nowe przepisy! Kiedy drukuję przepis mój chłopak (Anglik) pyta z uśmiechem na twarzy i śmiesznym akcentem „Zosia?” :D
Zosiu, czy mogłabym mieć do Ciebie prośbę? Czy mogłabyś obok gramów dodawać informację, ile szklanek np. mąki/cukru dodajesz do ciast? Nie mam wagi kuchennej, a gdy sprawdzam na internecie ile szklanek to X gram, to zdarzają się różne odpowiedzi. Wiem, że szklanki mają różne pojemności, ale taka standardowa to ok. 250ml. Bardzo by mi to ułatwiło pieczenie! Ostatnio użyłam za dużo mąki do ciasta rabarbarowego i trochę mi się wylewało z formy :( Gorąco pozdrawiam i gratuluję talentu kulinarnego! Nie mogę się doczekać na kolejne przepisy!
Paulina wagi kuchenne to naprawdę groszowa sprawa. Z pewnością korzystasz lub będziesz korzystała z innych przepisów i tam Zosia ci nie pomoże, a waga wcześniej zakupiona na pewno. Pozdrawiam
jestem pewna, że smakuje obłędnie pysznie!
pozdrawiam,
Paula
Zosiu a jaka jest różnica pomiędzy sosem sojowym jasnym a ciemnym? Przyznam, że zawsze używam ciemnego, stąd to pytanie.
hp, wystarczy zajrzeć do internetu. Pierwsza lepsza strona: http://www.pk.linux.gda.pl/sos/sos.htm
W internecie znajdziesz odpowiedzi na większość pytań.
Pozdrawiam
wygląda pysznie, uwielbiam orzeszki (te niesolone sobie nawet podgryzam od czasu do czasu), więc to danie jest dla mnie pyszne. No i w sam raz na lato, lekkie i wyraźne smaki. Pyszota, tylko moja porcja byłaby większa od tej ze zdjęcia ;)
Monika z
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
Zrobiłam.Ciekawy smak. Zrobiłam też tiramisu truskawkowe,które było pyszne, ale kompletnie mi nie wyszło z wyglądu,”palisada” rozpadła się na zbyt rzadkim kremie.|Na szczęście smak zrekompensował wszystko. Swoją drogą komentarzy jest zawsze mnóstwo, ale prawie nikt nie komentuje po zrobieniu tych pyszności.Ciekawa jestem czy to tylko ja jestem taka gapa w kuchni i nie umiem zrobić”palisady”?
zosiu, a moze przepis na sernik?
szrlotak byla super!
Zosiu mam pytanie do jednego Twojego wcześniejszego wypieku, a mianowicie Czekoladowo-limonkowe ciasto bez mąki. Czy można upiec to ciasto bez migdałów, albo czymś je zastąpić, bo za bardzo nie przepadam za migdałami.
Wystarcza Ci taka porcyjka ;D? ja zeby sie najeśc musiałabym zjesc z 10 razy tyle.
ooo maaajjjj gaaaddd :P ale lakomczuch
Smaczne danie. Czasem miewa się ochotę na coś orientalnego:) Pozdrawiam serdecznie Zosiu, miłego dnia życzę:)
Potrawy są przepyszne! Fajne jest to, że są przepisy łatwe do wykonania, którym podołają nawet mniej zdolni kucharze, jak np. ja ;)
Mam też wielką prośbę, żebyś dołączyła się do Kasi w pokazywaniu swojej garderoby, bo widać przy przepisach kuchenny część twoich stylizacji i mi bardzo się podobają. Chciałabym w zobaczyć więcej!
Uwielbiam ostre potrawy, także przepis jak dla mnie idelny.Na pewno go wypróbuje.
pozdrawiam:)
jadłam podobnego kurczaka w Chinach – polecam:) Zosiu, fajny blog, na pewno będę częściej zaglądała:)
Zosiu przepisz jest naprawde latwy do zrobienia :) gotowe danie wyglada smakowicie! Napewno go wyprobuje. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.
Zosiu! Czy ja źle szukam czy ze strony został usunięty jeden przepis? Nie pamiętam nazwy dania,ale było ono z kiełkami i ryżem z jajkiem.
Będę wdzięczna za ponowne umieszczenie,bo nie zdążyłam wydrukować;]
pozdrawiam
Kasia
Właśnie dziś zrobiliśmy to danie na obiad. Pyszneeeee!!!! I naprawdę łatwe w przygotowaniu:) dzięki. Jak wypróbuję kolejne, dam znać. Może dzięki Tobie polubię gotowanie?! :) pozdrawiam serdecznie, M.
Super! Dzięki za informację :) Pozdrowienia! Zosia.
Witaj Zosiu ! wiem że zajmujesz sie gotowaniem , ale podoba mi sie Twoja różowa spódnica ;) zdradzisz gdzie ją kupiłaś szukam podobnej .. a i czy ona jest długa czy krotka bo prawie jej nie widać ;) Pozdrawiam ;)
Zosiu proszę powiedz gdzie kupiłaś spódnice ;)
Zosiu, nie wiem czy gdzieś ktoś o to pytał, ale nie mogłam znaleźć – proszę napisz z jakiej firmy (i który to model) masz te piękną zastawę z kwadratowymi talerzami?
Będę wdzięczna za odpowiedź i śledzę Twe kulinarne cuda na bieżąco :) W ogóle poproszę o notkę na temat zastaw których używasz, bo co wpis widzę inną ;)
dzisiaj zrobilam swojemu chlopakowi i byl zachwycony:) pyszne danie!
wyglada calkiem jak przepis na Pad Thai jesli by dodac troche krewetek i co WAZNE mlodej cielonej cebulki (wlacznie z zielona lodyga) lub malego pora. Uwielbiam Pad Thai!
Super przepisy :)
uważam, że idealnym dla Ciebie pomocnikiem w kuchni byłby „thermomix”- jestem w tej kwestii do dyspozycji … pozdrawiam
To zdjęcie mnie zachwyciło, a smak potrawy urzekł ! Wpisuję do swoich szlagierów obiadowych ;)
no kuraczek całkiem przyzwoity (sprawdzane osobiście)
ale prosił bym o więcej przepisów na ostro może coś z kiełbaską chorizo? czasami chciało by się poczuć ogień podczas jedzenia da się załatwić?