Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami i białym winem. Jeżeli Ty też, to polecam dzisiejszy przepis. Do drobiu doskonale pasują gruszki, śliwki lub jabłka. W połączeniu ze świeżymi ziołami nadają mięsu szlachetnego smaku.
Skład:
(przepis dla 3-4 osób)
4 ćwiartki kurczaka
3 łyżki masła + 3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże gruszki
1 kieliszek białego wina
80 g orzechów laskowych
1 pęczek świeżej pietruszki
świeżo zmielony pieprz i sól morska
do podania: ugotowany ryż z groszkiem
A oto jak to zrobić:
- Orzechy laskowe prażymy na rozgrzanej patelni. Gruszki kroimy w plastry. Ćwiartki kurczaka dokładnie nacieramy solą morską i zmielonym pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy ćwiartki kurczaka i obsmażamy (ok. 8- 10 minut na każdą stronę). Dodajemy białe wino i plastry gruszek. Zmniejszamy ogień i trzymamy pod przykryciem przez 10-15 minut. Na końcu posypujemy podprażonymi orzechami i pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem z groszkiem, z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Mniammm… :)
Zosiu, czy tak krótki czas gotowania wystarczy by mięso było miękkie i odchodziło od kości?
Pozdrawiam serdecznie :-)
To samo pomyślałam!
Też o tym pomyślałam. Na pewno nie wystarczy.
Dziewczyny, czas przysmażania jest przybliżony – myślę, że jednak 10 minut podsmażania i później 15 pod przykryciem na małym ogniu spokojnie powinno wystarczyć. Trzymam kciuki i życzę pysznego obiadu! Zosia
Dziękuję za odpowiedź :) jutro wypróbuję!
Nie przepadam za drobiem :) ale wygląda pysznie:) zrobi Pani coś z wołowiną?:) i co do niej pasuje.. W ogole to poszukuje przepisu na kolacje mięsną koniecznie!… I wyjątkową:) uwielbiam Panią. Dobrego dnia Pani Zosiu:)
Przyłączam się do pytania – czy to nie jest za krótki czas obróbki kurczaka? Pozdrawiam
Cóż za pyszne danie!
Groszek ostatnio jest w modzie :D wygląda pysznie ten obiadek…zgłodniałam :P
No nie wiem z tym czasem pieczenia, czy ktoś to robił w tak krótkim czasie i wyszło? Napiszcie.
Zosieńko, jak tylko pojawił się przepis, to poleciałam do sklepu po produkty. Muszę przyznać, że jedno z lepszych dań jakie zrobiłam. Kurczak wyszedł bardzo kruchy i soczysty. Dziękuję Ci za kolejny przepis :*
Świetny przepis ale nie jadam kurczaków (chyba że w gościach:) Zastąpię go indykiem i na pewno będzie pysznie :)
moim zdaniem za krótki czas duszenia
Zosia możesz polecić gdzie się zatrzymać w Trójmieście z dziećmi. Może być hotel lub mieszkanie/apartament. W maju. Dziękuję z góry.
nie w temacie, ale chyba widziałam Gucia na spacerze w sobotę na wysokości Kolibek :) był z Panem Tatą:) 13/14 jakoś tak :)
taaak! Był :P:P Trzeba było Gucia zmęczyć :P
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Kurczak wygląda bardzo apetycznie :)
Zosiu, kurczak już prawie gotowy :) cóż za obłędny zapach!!! Czekam na moich domowników i siadamy do stołu. Dziękuję za kolejny cudowny przepis, ostatnio podkręciłaś tempo i nie nadążam z realizacją Twoich pomysłów. Tak trzymaj :-)
Zosiu, kurczak wyszedl przepyszny☺ soczysty i mieciutki, wydluzylam tylko nieco czas trzymania pod przykryciem, pozdrawiam?
Aga! Wspaniale! Ale się cieszę :* Dziękuję Ci za wiadomość:)
Zosiu, mam pytanie czy w tym przepisie równie dobrze sprawdziłyby się piersi z kurczaka?
Tak, oczywiście! Smażymy je na początku-razem z cebulą i przyprawami ?
Jej!!! Jak ja dawno tu nie byłam!!! A jak w koncu zajrzałam takie oto cudo! Mam tylko pytanie: czy można by jakoś przerobić ten przepis żeby udka upiec w rękawie?
Pozdrawiam serdecznie!!!
p.s A kto to jest Gucio??
Witam. Czy to jest obiad dla całej rodziny? Czy ta ilość wina odparuje i można dać taki obiad dziecku?
Zosiu, a czy można by czymś zastąpić pietruszkę? Czy bez niej potrawa straci swój smak albo nie będzie on już tak szlachetny?