Przepis na Salsę:
Skład:
2-3 suszone papryczki chilli
1 puszka pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka kminku
szczypta cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Umieszczamy papryczki chilli w garnku, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 7 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut. Następnie wyjmujemy papryczki z wody i ostrożnie wycinamy gniazdo/pestki. Siekamy na drobne kawałki.
2. Do garnka wkładamy posiekaną cebulę, pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, po kilku minutach dorzucamy posiekane chilli, cynamon i kminek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Odstawiamy z ognia do ostudzenia. Podajemy z nachosami lub jako dodatek do tortilli.
Umieszczamy papryczki chilli w garnku, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 7 minut.
Wyjmujemy papryczki z wody i ostrożnie wycinamy gniazdo/pestki. Siekamy na drobne kawałki.
Przepis na tortille:
Skład:
ok. 60 dag piersi z indyka
1/1 puszki z czerwonej fasoli
garść żółtego sera
garść świeżej kolendry
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sok z 1 limonki i z 1 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
starta skórka z 1/2 limonki
posiekana kapusta pekińska (opcjonalnie)
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
A oto jak to zrobić:
1. Wycinamy niepotrzebne żyłki z piersi z indyka i kroimy na podłużne paski. Do szerokiego naczynia wyciskamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Dorzucamy startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty czosnek. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy, tak by uzyskać gładką marynatę. Dodajemy szczyptę soli, świeże listki kolendry i zanurzamy kawałki indyka. Im dłużej indyk pozostanie w marynacie, tym badziej wyrazisty będzie miał smak (ok. 1-2 godziny).
2. Na gorącą patelnię nakładamy kawałki indyka i smażymy kilka minut, tak by indyk był soczysty (możemy dodać kilka kropel marynaty). Tortille podgrzewamy na patelni lub w piekarniku, a następnie dowolnie dobieramy produkty. Osobiście proponuję kilka łyżeczek salsy, czerwoną fasolę, garść startegego żółtego sera, posiekaną kapustę pekińską oraz kawałki usmażonego indyka. Dwie łyżeczki kwaśnej śmietany z pewnością dopełnią smaku!
Do szerokiego naczynia wyciskamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Dorzucamy startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty czosnek.
Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy, tak by uzyskać gładką marynatę. Dodajemy szczyptę soli
oraz świeże listki kolendry i zanurzamy kawałki indyka.
Podrzegawamy dowolnie tortillę
Smażymy naszego indyka. W trackie smażenia możemy dodać kilka kropel marynaty.
Kilka łyżeczek salsy, czerwona fasola, garść startegego żółtego sera, posiekana kapusta pekińska oraz kawałki usmażonego indyka zawijam w ciepłej tortilli. Dwie łyżeczki kwaśnej śmietany z pewnością dopełnią smaku!
Uwielbiam tortille ;P
Ale bym sobie teraz taka zjadla….
Super przepis Zosiu :*
Dziękuję i polecam!
Mi też narobiłaś smaka :-)
ale mi smaka narobiłaś…. ale jestem na diecie niestety. pozdrawiam gorąco
ooo, na pewno wypróbuję :)
jeeej :) wygląda smakowicie! z przyjemnoscia kiedys sprobuje stworzyc cos takiego :)
pozdrawiam serdecznie!
Cześć Zosiu, powiedz mi proszę coś na temat tego grilla elektrycznego. Właśnie się przymierzam do zakupu, chciałabym, żeby był dobrej marki i łatwy do umycia (Twój na taki wygląda). Grillujesz tez warzywa na nim czy tylko mięso?
Swietny przepis !!! Na pewno wyprobuje :) Tylko zastanawia mnie ten „brazowy czosnek”, nie slyszalam jeszcze o takim… a moze to mial byc cukier? Czy sie myle? Pozdrawiam z Katowic i czekam na kolejne rewelacje ! :)
Wkradł się błąd! Dziękuję za czujne oko Czytelniczki!
Z pozdrowieniami,
Zosia
Tortilla to takie fajne danie – szybkie, smaczne, kolorowe i sycące :-)
Zosiu, przeglądam Twojego bloga od pół roku. Nigdy nie zdecydowałam się jednak na napisanie komentarza, ale jak zobaczyłam ten przepis….(marznie!) nie mogłam się oprzeć. Wygląda przepysznie. czekam na kolejne świetne przepisy :) pozdrawiam gorąco.
Hej Zosia:) a ja poprosze (na przyszlosc) przepis na placki tortill wlasnje roboty, bo mi wychodza za grube i nie sa plastyczne:((
moje dwa podejscia do tortilli zakonczyly sie fiaskiem hihi :)
Zosiu, a placuszki tortillowe pieczesz samoedzieknie? Pytam, ponieważ Twoje wyglądają baaaardzo smakowicie:)
Patrze na te zdjęcia i zrobiłam się głodna:)Fajna tortilla i cudowne kolorowe zdjęcia:))
mmm pychotka! Zosiu, a może się zmierzysz z pirogiem biłgorajskim? :) Pozdrawiam
Kochane właśnie odkryłam waszą stronkę i jestem zachwycona! Miłość kuchenna się na nowo odradza jak człowiek zerka na zdjęcia waszych cudów kulinarnych!
Malutka prośba : zbliżają się mikołajki, później święta – może podzielicie się jakimiś prostymi pomysłami na sprezentowanie bliskim takiego 'jadalnego’ podarunku? ;)
mandarynki :D
Uwielbiam meksykańską kuchnie, a zwłaszcza tortille i guacamole. To wygląda nieziemsko :O
Właśnie ostatnio szukałam przepisu na coś ostrego, dobrze doprawionego – takiego jak lubię! Bardzo się cieszę na nowy pomysł na tortille – wcześniej robiłam m.in z kurczakiem gyros ;)
Pozdrowienia ze Szczecina! :)
Zosiu,
chyba powoli zbliża się czas, by pomyśleć o pierniczkach na choinkę:) masz jakiś fajny przepis?
Droga Zosiu! Twoje wpisy cieszą oko smakowitymi zdjęciami potraw, a dania są ucztą dla podniebienia.;) Sprawiasz, że aż chce się gotować i…można to w 100% polubić!:)
Pozdrowienia dla Ciebie i Kasi!:)
PS. Bardzo podoba mi się główne zdjęcie – na tle kuchni.;)
Zosiu jakoś mi tu nie pasuje kminek …. wydaje mi się ze w przepisie powinien być kmin rzymski, kumin nie zwykły kminek ???
Ja użyłam zwykłego kminku, ale proponuję również spróbować rzymskiego! Akurat nie miałam go pod ręką :)
Pozdrawiam,
Zosia
Zosiu, po co nakroiłaś tyle cytryn i limonek, skoro potrzebujesz tylko jednej (wg przepisu)???
Zosiu ;) Mimo listopada wszędzie wkrada się magia Świąt! Tak jak i u mnie ;) te Święta będa dla mnie wyjątkowe i tez tak do nich chcę podejśc- nigdy nie piekłam ciast, ciateczek i innych łakoci. Bardzo bym prosiła o sprawdzony łatwy i pyszny przepis na ciasteczn Świąteczne ;)
Obiecuję, już niedługo pojawią się przepisy świąteczne!
Pozdrawiam serdecznie,
Zosia
Ale wygląda smakowito !!!:)))))))))
Zosiu, coś mówiłaś o jakimś sklepiku z tymi pięknymi naczyniami, czy to się ziści :) ?
pozdrowienia od stałej czytelniczki :)
Już w poniedziałek zapraszam na otwarcie! Będzie jeszcze oficjalna informacja :)
dziękuję za odpowiedź kochana ;) czekamy z niecierpliwością :)
Pani Zosiu, a może … program kulinarny? Próbuję się z Panią skontaktować, ale chyba znalazłem „zły numer telefonu”… :( Będę zobowiązany za info :) przepraszam, że tak publicznie… Ale pewnie nie tylko ja miałbym chęć zabaczyć Panią w nowym show – na ogólnopolskiej antenie oraz w sieci… Pozdrawiam cudnie – dziś z KRK
A może Zosieńko podasz przepis na samo ciasto do tortilli? Mnie się wydaje, że to ciasto takie typowe pierogowe, ale nie jestem pewna :) Pozdrawiam :) ps. Na deser polecam rurki z kremem – miodzio :)
czy mogłabym dostać linka przepisu na sernik czekoladowy wg. Nigelli? Nie mogę go znaleźć.;)
Pyszne i baaardzo sycące dania meksykańskie.Polecam zjeśc o 14 po śniadaniu i nie jeś już więcej nic.
mamy z siostrą własny przepis na tortillę, placki i sosy robimy same, ale muszę się skusić na Twoją wersję Zosiu :)
Wygląda bardzo ładnie,jestem ciekawa jak smakuje ;)
Pozdrawiam;)
Pyszna:) dziekuje za inspiracje:)
Zosiu spróbowałam i wyszło naprawdę przepyszne! Jesteś boska!!! :)