Skip to main content

Kruche i maślane pierożki z wołowiną, chili, kurkumą i cebulą (pieczone)

*    *   *

  Powoli nudzą mi się już dania jednogarnkowe, które ratują nas z późną jesienią. W sumie nic dziwnego – takie to prawa natury, że na uginające się stragany wypełnione malinowymi pomidorami, świeżym szpinakiem i gruntowymi ogórkami przyjdzie czas! Niemniej dzisiaj chciałam Wam pokazać coś innego, może nieco w klimacie wiosennym. Pierożki są podobne do znanych Wam empanadas, ale niech Was ta nazwa nie zmyli, bo ciasto jest kruche i maślane. A z jogurtowo czosnkowym sosem z chili smakują wspaniale! Szczerze polecam :)

Skład:

(przepis na 8-10 sztuk)

ciasto na pierożki:

1 żółtko

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 łyżki wody

szczypta soli

farsz:

ok. 80 dag mielonej wołowiny (użyłam kawałek z antrykotu)

ok. 2-3 cm imbiru

2 cebule

1 pęczek pietruszki

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kurkumy (może być świeży korzeń – wówczas zetrzyjmy na tarce)

1 łyżka suszonego oregano (może być więcej)

sól morska / świeżo zmielony pieprz

do smażenia: olej roślinny

pikantny sos: ok. 200 ml jogurtu + 2 czubate łyżki majonezu + 2 posiekane ząbki czosnku + 1/2 łyżki posiekanej papryczki chili

A oto jak to zrobić:

  1. Aby zrobić pierożki: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko, szczyptę soli i wodę. Zdecydowanymi ruchami zagniatamy ciasto i odkładamy na min. 30 minut do lodówki.
  2. Aby przygotować farsz: na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy cienkie plastry imbiru, posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy, aż zbrązowieje. Całość doprawiamy mieloną kurkumą, suszonym oregano, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Paszteciki pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół).
  4. Aby zrobić sos: wszystkie składniki do sosu dokładnie mieszamy i podajemy do gorących pasztecików.

Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy cienkie plastry imbiru, posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy, aż zbrązowieje.

Aby zrobić ciasto na pierożki: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko, szczyptę soli i wodę. Zdecydowanymi ruchami zagniatamy ciasto i odkładamy na min. 30 minut do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi.

Paszteciki pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół).

Upieczone pierożki podajemy z pikantnym sosem czosnkowym z chili.

Fartuszek – GIRLANDHERFOREST.COM  // Marmurowy wałek oraz drewniany moździerz – TK MAXX

23 Odpowiedzi do “Kruche i maślane pierożki z wołowiną, chili, kurkumą i cebulą (pieczone)”

  1. no i poszłam do kuchni i zjadłam 2 kanapki, bo już takich pięknych pierożków to dziś nie zrobię…, ech, narobiłaś smaka…

  2. Ja zamiast wody dodaję śmietanę do ciasta. I robię tradycyjny farsz z kapustą i grzybami – u nas najlepsze grzyby do farszu to lejkowce dęte potocznie zwane wroniakami lub wronimi uszami. Czasami łososia wędzonego na ciepło mieszam ze zwykłym serkiem do smarowania pieczywa lub z serem feta lub wymyślam własny farsz z tego co akurat jest pod ręką :)

  3. Świetna propozycja, Zosiu! PrzeCUDNE te kadry; bardzo zachęcają od odtworzenia przepisu;-) Pierogi „chodzą” już za mną od Wigilii, kiedy wspólnie lepiliśmy grzybowe. Teraz wypróbuję Twoje, pewnie z soczewicą, ale pieczenie musi dawać super efekt.
    Pozdrawiam wiosennie z południa PL,
    Marta:-)

    • Marto dziękuję za wiadomość – tak, pieczenie w tym przypadku rzeczywiście poprawia smak :)) Uściski!

  4. może w piątek je zrobię? Ostatnio robiłam pierogi z masłem orzechowym i marchewką i jakoś tak znów mam ochotę na pierogową zabawę:)

    • Weroniko baaaaardzo mi miło🙏❤️próbuj koniecznie, bonsą pyszne!🥠🥠🥠💥💥💥

  5. Zosieńko ach jak ja lubię tu do Ciebie zaglądać! Twój świat jest mi tak bliski :*
    Dziękuję Ci za niego :*

  6. Heheheh wstydz się przyznać… bo pewnie jestem tu jako nie liczny czytelnik, ale wczoraj upiekłem te pierożki mojej dziewczynie (zamiast chili, dodałem zwykłą paprykę) no i miód malina!!! Będę polecał tą stronę i chętnie przyjrzę się innym obiadom.

    Bardzo Pani dziękuję :)
    Piotr

    • Panie Piotrze🙈jak miło!!!! Gratulację i cieszę się, że płęć męska też tu zagląda🥰

  7. Zrobiłam wczoraj na kolację. Były przepyszne! Ciasto idealne, farsz doskonały. Do wielokrotnej powtórki :)

  8. Pierożki w piekarniku, ale bardzo ciężko się je lepilo, ciasto bylo malo elastyczne, rozrywalo się. Co moze być przyczyną?

  9. Czy pierożki na zimno również będą smaczne ? i czy ich kruchość się utrzyma ? Chciałabym je przygotować jako przekąskę na imprezę.

  10. Zosiu ciasto nie chce wspolpracowac rozpada sie robilam dwa razy. Nici z moich pierogow a caly gar farszu zostal :(

  11. To chyba mój pierwszy komentarz w internecie.. ale nic mnie tak dawno pozytywnie kulinarnie nie zaskoczyło! ” ) Pierożki robią furorę na każdej parapetówce. Szukałam czegoś nowego, efektownego, nietrudnego i ten przepis właśnie taki jest. Z farszem można szaleć – mięsny, warzywny, serowy.. możliwości nieograniczone. Co więcej, wszystko można przygotować wcześniej, nawet kilka godzin. Na koniec pieczenia włączam opcje grilla na 2 minuty, pierożki ładnie się wtedy rumienią.
    Jeśli chodzi o kruszenie się ciasta – raz nie zważyłam mąki, tylko użyłam sitka z miarką – ciasto też mi się kruszyło, sprawdziłam i okazało się, że miarka pozostawia wiele do życzenia. Dodaję też trochę więcej wody.
    Z życzeniami pięknego dnia,
    Ola

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.