* * *
O tej porze roku chętnie przygotowuję tarty na słono. Możemy upiec ją dzień wcześniej, zapakować do piknikowego kosza i poczęstować najbliższych, siedząc na łące. Myślę, że to mógł by być jeden ze sposobów na odpoczynek!
Skład:
dowolna forma np. o średnicy 26 cm lub podłużna
kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżka wody
2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
garść tartego parmezanu (opcjonalnie)
szczypta soli
farsz:
2 jajka
500 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany (np. 12 %)
1 por
2 łyżki masła
6-8 plastrów wędzonego łososia
garść świeżego tymianku (może być suszony)
dużą garść tartego parmezanu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła) i tarty parmezan (opcjonalnie). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekany w talarki por. Doprawiamy świeżymi / suszonymi ziołami, pieprzem i solą.
3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut – dopóki nabierze złocistej barwy.
4. W średniej misce łączymy jajka i jogurt/śmietanę. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
5. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta rozkładamy tarty parmezan, plastry wędzonego łososia i podsmażone pory. Całość zalewamy mieszanką jogurtowo-jajeczną i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 25 minut (aż farsz się zetnie i będzie złocisty). Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Na upieczonym spodzie ciasta rozkładamy tarty parmezan, plastry wędzonego łososia i podsmażone pory.
Całość zalewamy mieszanką jogurtowo-jajeczną i posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 25 minut (aż farsz się zetnie i będzie złocisty).
Tartę możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
skórzana torba – MISOUI // podłużna forma do pieczenia tarty – garneczki.pl
* * *
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zapowiada się wyśmienicie. Wypróbuję jeszcze w tym tygodniu. Moja córka ostatnio zaakceptowała tarty na słono, więc wreszcie mam z kim testować kolejne ciekawe receptury.
❤️
takie zdjęcia to jakiś obłęd ☺
??
Właśnie, Zosiu, kto robi zdjęcia? Przepiękne są!
Zdjęcia realizujemy wspólnie z Agnieszką :-)
A ze swiezym lososiem by wyszlo Zosiu? Tylko czy mozna dac takiego surowego czy lepiej podsmazyc/podpiec go wczesniej?
Może być zarówno wędzony jak i świeży – i tak później całą tartę pieczemy :-)
Zrobię na pewno:-) Czekam jeszcze Zosiu na jakiś przepis ze szparagami:-)pozdrawiam ciepło!
Olu będą na pewno! Przy okazji polecam w tym przepisie zamienić por na zielone szparagi (wcześniej warto je troszkę podgotować). Pozdrawiam ciepło!
Zosiu a skąd ta piękna torebka? Pozdrawiam serdecznie.
Moniko tu link: http://shop.misoui.com (szczerze polecam, bo jest pięknie wykonana) :-)
Zosiu, a co zamiast lososia?
A może wędzony boczek i szparagi zielone? Zaraz rozpocznie się na nie sezon :-)
Nigdy nie robiłam tart na słono ale chętnie wypróbuję ten przepis. Zastanawiałam się przed chwilą co by tu jutro zrobić do jedzenia ? już wiem, dziękuję ?? pozdrawiam
Jolu wypróbuj koniecznie!
Chciałam potwierdzić że tartę zrobiłam i była pyszna ? jedliśmy na gorąco a co zostało to na zimno ? myślę że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu ? pozdrawiam
Baaardzo się cieszę❤️❤️❤️
Boska!
:-)
genialna!
:-)))
Przepis jak zawsze w punkt B-) a zaglądanie tu to mój rytuał. Mam też pytanie gdzie został kupiony czerwony sweterek, w który jesteś ubrana na zdjęciach?
❤️ p.s. COS
Zosiu,
Wlasnie robię to cudo, a zamiast łososia szynka:)
Jesteś moją inspiracją Zosiu:)
:* uściski!
Melduję, że tarta właśnie wjechała do piekarnika :).
uhu!!! Trzymam kciuki za smak :-)))
Zrobiłam ją wczoraj na niedzielny obiad, była przeeepyyyszna:) Goście byli zachwyceni:) dzięki Zosia za super pomysł:)
super! baaardzo się cieszę!:*
Tarta wyszła fantastycznie. Dziękuję za przepis! Dodałam jeszcze cebulę i ser brie. Na pewno upiękę ją ponownie.
? cieszę się bardzo! Uściski!
Zosiu, czy zamiast parmezanu można dodać cheddar? Albo jaki inny ser?
U mnie łosoś został zamieniony na kurczaka i kilka plastrów szynki , wyszło pysznie :) Dzięki Zosiu za świetny przepis! :)
Czy to jest foremka bez wyjmowanego dna? Jakie ma wymiary?
Z góry bardzo dziękuje :)
Pozdrawiam
Gosia
Niesmakuje mi
Zosiu, gdzie mogę kupić tsk piękną prostokątną foremkę.
Zrobiłam !!! I była taka pyszna, że musiałam to tutaj napisać ;) Przepis prosty, nie może się nie udać, zwłaszcza ten spód mi się podobał, z tymiankiem i serem, super pomysł. To mój pierwszy raz. kiedy gotowałam coś z tej strony, i muszę przyznać, że mam już całą listę Twoich tart które planuję zrobić w najbliższym czasie…
Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie ze Śląska :)
❤️❤️❤️
Zosiu,
czym zastąpić pora? nie przemogę się by go zjeść a tarta wygląda obłędnie.
cukinia?
Cebulą :)