Skip to main content

Krem z pieczonej dyni z imbirem i gruszką

Skład:

1,5 kg pokrojonej dyni

gruszka

1 duża cebula

ok. 2 cm świeżego imbiru

250 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka mielonego chilli

oliwa z oliwek

sól morska

A oto jak to zrobić:

1. Pokrojone kawałki dyni umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 15-18 minut. Posiekaną cebulę wraz z imbirem podsmażamy na oliwie w żeliwnym garnku do zarumienia. Dodajemy kawałki upieczonej dyni, pokrojoną gruszkę i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Zupę odstawiamy z ognia i czekamy aż ostygnie. Całość miksujemy partiami na gładki krem. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą. 

2. Pestki z dyni oczyszczamy z miąższu, suszymy i prażymy na rozgrzanej patelni z oliwą i mielonym chili. Gotowy krem możemy podać w wydrążonej dyni z prażonymi pestkami i posiekaną pietruszką.

Komentarz: Dynię nie obieram ze skórki przed pieczeniem – jedynie usuwam miąższ z pestkami i kroję ją na kawałki (tak jak na zdjęciu nr 6). Po upieczeniu skórka schodzi bez problemu. 

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam również na mój profil na instagramie

21 Odpowiedzi do “Krem z pieczonej dyni z imbirem i gruszką”

  1. O rany! Wracam zmęczona do domu po całym dniu pełnym obowiązków i taka zupa byłaby… wyjątkowo mile widziana na stole. :) Wygląda obłędnie pysznie!

  2. Piękne zdjęcia czekałam na ten przepis:) córcia jest cudowna -mała modelka !!! Pozdrawiam a zupkę będę gotować na jutrona obiadek mmmm

  3. Właśnie chciałam zadać Ci pytanie, kiedy będzie jakiś przepis z dynią, wchodzę na bloga a tu taka miła niespodzianka :D

  4. Zosiu, zdjęcia są powalające. Ostatnio przeglądałam Twoje bardzo archiwalne wpisy i widzę jaką drogę przeszłaś. Wspaniale, że my, czytelnicy możemy być częścią Twojego kulinarnego świata:-)
    Dynię uwielbiam, jem od ponad miesiąca regularnie, głównie grillowaną Hokkaido – ma niepowtarzalny smak.
    Pozdrawiam serdecznie z deszczowego południa,
    Marta:-)

  5. Uwielbiam zupę z dyni z Twojego przepisu sprzed roku, ten też na pewno wypróbuję:) Zosiu, a pokażesz zdjęcia z wyjazdu do Szwecji? Pozdrawiam:)

  6. Przepyszna! Dzisiaj robiłam i dosłownie znikła! Muszę zapamiętać ten przepis. Mam tylko pytanie odnośnie tych pestek. Wysuszyłam i uprażyłam, ale one sa jednak nie obrane, prawda? Były bardzo smaczne ale trochę przeszkadzała mi ta łupina , czy należy je mocniej uprażyć?

  7. Wiele razy spoglądałam na przepisy na dania z dyni, ale zawsze obawiałam się ich myśląc, że są jednak trudne. Jak się ponownie okazało, strach ma wielkie oczy:) Zupa wg Twojego przepisu Zosiu jest i smaczna i naprawdę prosta do zrobienia.

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

  8. Zosiu, przepis mnie zachwycił i nie mogę się doczekać wkroczę do kuchni żeby przygotować to cudo! :) Przygotuje ją na rodzinny obiad (najbliższa rodzina-17 osób ;) ) Czy możesz napisać ile zupki wychodzi z 1,5 kg dyni?

    • Bardzo fajny przepis – chcę go wypróbować na teściach ;) ile wychodzi porcji z w.w. składników?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.