Skład:
1,5 kg pokrojonej dyni
gruszka
1 duża cebula
ok. 2 cm świeżego imbiru
250 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka mielonego chilli
oliwa z oliwek
sól morska
A oto jak to zrobić:
1. Pokrojone kawałki dyni umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 15-18 minut. Posiekaną cebulę wraz z imbirem podsmażamy na oliwie w żeliwnym garnku do zarumienia. Dodajemy kawałki upieczonej dyni, pokrojoną gruszkę i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Zupę odstawiamy z ognia i czekamy aż ostygnie. Całość miksujemy partiami na gładki krem. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą.
2. Pestki z dyni oczyszczamy z miąższu, suszymy i prażymy na rozgrzanej patelni z oliwą i mielonym chili. Gotowy krem możemy podać w wydrążonej dyni z prażonymi pestkami i posiekaną pietruszką.
Komentarz: Dynię nie obieram ze skórki przed pieczeniem – jedynie usuwam miąższ z pestkami i kroję ją na kawałki (tak jak na zdjęciu nr 6). Po upieczeniu skórka schodzi bez problemu.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam również na mój profil na instagramie
O rany! Wracam zmęczona do domu po całym dniu pełnym obowiązków i taka zupa byłaby… wyjątkowo mile widziana na stole. :) Wygląda obłędnie pysznie!
Piękne zdjęcia czekałam na ten przepis:) córcia jest cudowna -mała modelka !!! Pozdrawiam a zupkę będę gotować na jutrona obiadek mmmm
Mmmmm, wczoraj również robiłam, jednak nawet nie pomyślałam o gruszce, która patrzyła zza stołu ;)
oto moja wariacja na temat dyni z krewetkami ;)
http://kitchensalphabet.blogspot.fr/2014/10/d-dynia.html
pozdrawiam!
Ale pyszności. Uwielbiam kremy i na pewno spróbuje. Poleca m ten krem pomidorowy: http://majlaa.blogspot.com/2014/09/krem-z-pomidorow.html . Najlepszy, jaki jadłam!
córeczka wygląda fenomenalnie!
Właśnie chciałam zadać Ci pytanie, kiedy będzie jakiś przepis z dynią, wchodzę na bloga a tu taka miła niespodzianka :D
Zosiu, zdjęcia są powalające. Ostatnio przeglądałam Twoje bardzo archiwalne wpisy i widzę jaką drogę przeszłaś. Wspaniale, że my, czytelnicy możemy być częścią Twojego kulinarnego świata:-)
Dynię uwielbiam, jem od ponad miesiąca regularnie, głównie grillowaną Hokkaido – ma niepowtarzalny smak.
Pozdrawiam serdecznie z deszczowego południa,
Marta:-)
Bardzo oryginalny pomysł!! zapraszam do mnie na babeczki, uwięziona w złotej klatce gruszka z domowym budyniem
http://likeajustme.blogspot.com/2014/10/babeczki-na-kruchym-spodzie-z-budyniem.html
Dynia to stosunkowo nowy składnik moich kuchennych rewolucji, ale już zdążyłam ją polubić. Robiłam z niej m. in. placki
http://www.slowodoslowa.com/280/danie-z-dyni/
ale Twój przepis Zosiu na pewno przetestuję, dopóki jest na nią sezon;)
Udanego weekendu, pozdrawiam
Zupa z dyni to obowiązkowy element jesieni :)
Boska , boska zupa . Smakowało moim domownikom :))
Uwielbiam zupę z dyni z Twojego przepisu sprzed roku, ten też na pewno wypróbuję:) Zosiu, a pokażesz zdjęcia z wyjazdu do Szwecji? Pozdrawiam:)
Strasznie podobają mi się zdjęcia :)
Zrobiłam dziś na obiad, przepyszna ! :))
Przepyszna! Dzisiaj robiłam i dosłownie znikła! Muszę zapamiętać ten przepis. Mam tylko pytanie odnośnie tych pestek. Wysuszyłam i uprażyłam, ale one sa jednak nie obrane, prawda? Były bardzo smaczne ale trochę przeszkadzała mi ta łupina , czy należy je mocniej uprażyć?
I want to personally thank you for the outstanding presentation. It was by far the best I have ever received. The enthusiasm you generate is contagious. Dick F.
Wiele razy spoglądałam na przepisy na dania z dyni, ale zawsze obawiałam się ich myśląc, że są jednak trudne. Jak się ponownie okazało, strach ma wielkie oczy:) Zupa wg Twojego przepisu Zosiu jest i smaczna i naprawdę prosta do zrobienia.
Pozdrawiam,
Agnieszka
Super! Dziękuję za skorzystanie z przepisu! Udanej niedzieli,\Zosia
Zosiu, przepis mnie zachwycił i nie mogę się doczekać wkroczę do kuchni żeby przygotować to cudo! :) Przygotuje ją na rodzinny obiad (najbliższa rodzina-17 osób ;) ) Czy możesz napisać ile zupki wychodzi z 1,5 kg dyni?
Bardzo fajny przepis – chcę go wypróbować na teściach ;) ile wychodzi porcji z w.w. składników?
Muszę wreszcie spróbować zrobić jakiś specjał z dyni, bo wygląda smakowicie :)