Skład:
4 porcje
1 duży por lub 2 małe
4 średnie ziemniaki, obrane
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
ok. 1 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
ok. 1 szklanki mleka
świeży koperek
100 g wędzonego łososia
1 liść laurowy
sól
świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Oliwę rozgrzewamy w garnku o grubym dnie, dodajemy pokrojone pory i smażymy ok. 4-5 minut (w trakcie smażenia porów, możemy dodać rozgniecione 2 ząbki czaosnku). Mieszamy aby nie przywarły do dna, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut (lub aż ziemniaki zmiękną).
2. Garnek odstawiamy z ognia, całośc miksujemy za pomocą blendera, a na końcu rozcieńczamy mlekiem. Zupę podajemy z kawałkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Zupa wygląda wyśmienicie! Napewno jest bardzo sycąca. A po kolejne inspiracje zapraszam do Walczyka Smaków w Gdyni.
o ja, mialabym dzis ochote na wlasnie cos takiego!
Świetny pomysł:-)
Pozdrawiam Cię Zosiu:-*
Zosiu! Ty to narobisz smaku na wieczór;) Też bym coś z chęcią zrobiła w kuchni, a siędzę przed komputerem nad projektem i jedynie pizzę dziś zamówiłam.. A zjadłoby się jakąś gorącą zupę:)
Pozdrowienia z mroźnego Gdańska!
wygląda smakowicie ♥
pozdrawiam ciepło
Wygląda przecudnie, chętnie wykorzystam przepis:)
Uwielbiam łososia! Na pewno wypróbuję ten przepis :)
A pomysł ze zdjęciami jak z książki – GENIALNY!
Zosiu życzę Ci miłego dnia :)
Marta
.. i ja również życzę miłego dnia!
Z pozdrowieniami,
Zosia
Odkąd przeczytałam książkę „Francuski nie tyją” uwielbiam pory… a książkę bardzo polecam :)
i u mnie w końcu pada dziś śnieg :)
u mnie spadl po raz pierwszy wczoraj, z okazji Barborki :)
pozdrawiam
B.
Hej,
dwa pytania:
1. to białe to śmietana? 18%? czy coś innego?
2. czosnek jest na zdjęciach, czy jest też dodawany w którymś momencie?
pozdro
To białe- to jogurt grecki, a czosnek dodajemy w trakcie smażenia porów.
Z pozdrowieniami,
Zosia
Wlasnie zrobilam. Wyszlo super – dzieki! :)
dobrego wieczoru
Śliczne zdjęcia. Bardzo mi się podobają!
zupę znam i serwuję bardzo często :) a poprzednia zupa- krem z kalafiora- u nas stała się jesiennym hitem :)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę !
Zosiu, jak fajnie, że dodałaś nowy przepis na zupkę :)) będzie wprost idealny na obiadek na dzisiejszy chłodny dzień. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia :))
p.s. Zosiu, kiedy będziesz piekła pierniczki :))
Mmmm, pycha! W naszym stylu :) mąż, bliźniaki i ja będziemy zachwyceni, a najstarszym grymaśnikiem nie będę się przejmować :P
kajapisze.pl
Przepis wygląda genialnie, Zosiu narobiłaś mi takiego apetytu, że idę do sklepu po składniki i dzisiaj go wypróbuję :)
Zosiu, na zdjęciach jest czosnek a nie ma go w składzie zupy. Czy to pomyłka? jak tak to napisz proszę ile czosnku należy dodać.
Jakiś czas temu bardzo doceniłam zupy :) Teraz gotuję je tak często jak to możliwe. Nie wyobrażam sobie zimy bez zupek- gęstych, kremowych i rozgrzewających. Ale lato to też świetna okazja to zup lekkich, warzywnych, takich bomb witaminowych.
Twoja wersja jest piękna. Na pewno przetestuję Twój przepis :)
musi być pyszne szczególnie, że uwielbiam zupę porową, a do tego jeszcze moja ulubiona rybka!
świetnie, chyba wypróbuję ten przepis!!:)
http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com
na początku grudnia miały pojawić się świąteczne przepisy, czekam i czekam, a tu zupa. A u mnie już w kuchni pachnie świętami- próbuje nowe przepisy na ciasta :)
Wędzony łosoś jest cudowny. Bogaty w omega-3 jest super na zimę. Jakby jeszcze zamiast oliwy wlać olej rzepakowy to byłoby już w ogóle dobrze pod względem omega-3 i wzmacniania odporności :)
Te foty to już są małe dziełka sztuki.
Gratuluje Ci Zosiu – niesamowicie się rozwijasz!!!!!
Wczoraj wypróbowałam przepis – przepyszna wyszła!! dzięki :)
Właśnie dziś robię :)
Uwielbiam zupy! Wszystkie, dlatego cieszę się z twoich nowych przepisów! :D
Zupka porowa właśnie się gotuje i mam nadzieję, że będzie pyszna!
Pozdrawiam
Do tej pory nie komentowałam Twoich przepisów, Zosiu, ale smak tej zupy- którą właśnie się zajadam- zmusił mnie aby Ci podziękować za wyśmienite dania i wspaniałe inspiracje. Często tu zaglądam. A na gwiazdkę zażyczyłam sobie blender i teraz mogę szaleć do woli… oczywiście kulinarnie;)
Pozdrawiam
zupka pyszna. właśnie skończyliśmy jeść.
pozdrawiam
i znowu zrobiłam Twój krem Zosiu…i znowu był pyszny..ciągle i wciąż zachwycam się każdym przepisem..jesteś naszą Czarodziejką:)
Very good info. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon). I’ve book-marked it for later!
Zupa przeeeeeeeepyszna! Na co dzień mieszkam w Norwegii i często jem norweskiego łososia, który w tej zupie smakuje jak wisieńka na torcie:)
Wczoraj akurat zamiast porów użyłam świeżych brokułów i ziemniaków, dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku:)
muszę przyznać że jest również pyszna, razem z łososiem i bagietką czosnkową:) Akurat po spacerze przy -10 stopniach :)
Pozdrawiam!
Właśnie skończyłam robić ten krem:))) jedno słowo oceniające to danie:REWELACJA!!!!! Gorąco polecam tym którzy lubia zupy-kremy a w połączeniu z tym wedzonym lososiem pychaaa, ,
Pozdrawiam ze słonecznego Wrocławia:)
Iwona
Dzięki dzięki!
Pozdrawiam serdecznie!
Zosia
Idealnie! właśnie w weekend miałam zrobić zupę porową i teraz wiem nawet z jakiego przepisu skorzystam :-)
Polecam też posypanie zupy orzeszkami piniowymi bo bardzo fajnie pasuje. A czasami jak chcę dodać ciekawego smaku do zupy kremu to miksuję jeszcze kilka pomidorów suszonych.
Zosiu wielkie dzieki zupka jest przepyszna :-)
Superrrr!!!!!!!!
Dzięki za wiadomość :-)
Z pozdrowieniami,
Zosia
Zosiu, dzięki za zimowe ciasto, pozdrawiam całą ekipę make cooking easier i make life easier
Przepis super! Właśnie zrobiłam, wyszła przepyszna! I bardzo, bardzo podoba mi się graficzna strona przepisu, tak trzymaj, na pewno będę wpadać częściej :)
:* uściski świąteczne! Dzięki za wiadomość